Hlavní obsah
Lidé a společnost

Iron man v čele Monaka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: John Englart / Flickr / CC BY-SA 2.0

Kníže Albert II. Monacký, 2016

Skutečně málokterá země se může pochlubit tak všestranně aktivní hlavou státu jako Monacké knížectví.

Článek

Jeho Jasnost Albert II., svrchovaný kníže monacký, se narodil roku 1958 jako druhé dítě knížete Rainiera III. a oscarové herečky Grace Kellyové. Na knížecí stolec usedl po smrti jeho otce roku 2005. Již předtím velmi aktivně sportoval a věnoval se adrenalinovým zážitkům, a ani s novými vladařskými povinnostmi své koníčky neopustil. Jaké to jsou?

Automobilista

Lásku k automobilům zdědil kníže Albert po svém otci, nadšeném sběrateli. A na motory nezanevřel ani poté, co jeho matka v roce 1982 tragicky zemřela při autonehodě. V roce 1985 se zúčastnil proslulé rallye Paříž-Dakar s vozem Mitsubishi Pajero, avšak nedojel - pouhých 18 kilometrů před koncem nejdelší etapy závodu na hranicích Nigeru a Mali jej vyřadilo selhání motoru. Princ se však nevzdal a o rok později se do závodu pustil znovu, nicméně osud mu nepřál. Opět byl vyřazen technickými problémy, navíc zhruba na stejném místě a přesně rok po předchozím neúspěchu - 13. ledna. Snad pro onu smolnou třináctku již další pokus neabsolvoval. „Rozhodl jsem se, že už do toho znovu nepůjdu, bylo to, jako by se mi někdo snažil něco říct,“ řekl po závodu. „Ale byla to skvělá zkušenost. A obrovské dobrodružství.“

Bobista

Disciplína, kterou si získal nejvíce pozornosti, je nepochybně jízda na bobech. Celkem pětkrát se účastnil olympiády, a to jak v dvojbobu, tak čtyřbobu. K medailovým příčkám se sice nepřiblížil - nejlepší umístění bylo 25. místo roku 1988 v Calgary - nicméně svou účastí přitáhl k nepříliš atraktivní disciplíně velké množství fanoušků. Poslední olympijská účast roku 2002 v Salt Lake City však skončila neslavně, když se monacký bob při třetí jízdě převrátil. Tehdy ho limitoval natažený stehenní sval, což okomentoval slovy: „Tím nechci naše vystoupení omlouvat. Byl jsem vychován k tomu, abych se při porážkách nikdy na nic nevymlouval.“

Polárník

Kníže Albert je známý svým zájmem o životní prostředí a ochranu přírody. V rámci upozornění na tyto problémy se v roce 2006 vypravil na severní pól společně s týmem spoléhajícím pouze na psí spřežení. Tato výprava byla přímým pokračováním výpravy jeho prapradědečka Alberta I., který byl také významným oceánografem. O tři roky později se pak vydal na jižní pól, společně s jihoafrickým dobrodruhem Mikem Hornem. Poslední etapu k pólu urazil na lyžích a stal se tak první hlavou státu, která navštívila oba póly naší planety. Cílem obou těchto cest bylo upozornit na důležitost ochrany životního prostředí a na důsledky klimatických změn.

***

Tím však výčet sportovních aktivit hlavy Monackého knížectví nekončí. Dále se věnuje například plavání, veslování, hodu oštěpem, šermu a jachtingu. Z kolektivních sporů pak hraje tenis, házenou, baseball, fotbal a rovněž je držitelem černého pásu v judu. Vedle toho pak zastává funkce předsedy Monackého olympijského výboru a člena Mezinárodního olympijského výboru, je rovněž čestným předsedou Mezinárodního svazu moderního pětiboje a členem čestné rady Mezinárodního paralympijského výboru. Zkrátka sportovec tělem i duší.

Deo Juvante!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Boby

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz