Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krádež století: František Procházka i s půlmiliardou korun uniká už 16 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pxfuel

Ilustrační foto

Nenápadný obrýlený muž v roce 2007 ukradl přes 540 milionů korun a pak se po něm slehla zem. Po téměř 16 letech nebyl nalezen ani pachatel, ani peníze.

Článek

František Procházka - jméno stejně nenápadné jako jeho nositel. A nejspíš díky tomu se právě tento muž stal pachatelem největší krádeže peněz v naší historii. Procházka nastoupil do bezpečnostní agentury G4S Cash Services v Praze 3 na pozici pokladníka v létě roku 2007.  Jeho práce získala u nadřízených vysoké uznání, což jej rychle posunulo na pozici obsluhy trezoru. Že bylo chybné svěřit klíče tomuto muži, se ukázalo v sobotu 1. prosince téhož roku.

Toho osudného dne Procházka přišel na sobotní směnu, pak jakoby nic zakryl kameru a následně přeskládal stamilionové štosy bankovek do připravených přepravek. Pak přichází na scénu jeho komplic Milan Čermák s dodávkou. Ke štěstí zlodějů vrátný nezpozoroval, že se nejedná o skutečné firemní vozidlo a že logo společnosti je na něm dodatečně nalepené. Za pouhé čtyři minuty Čermák areál firmy opět opustil a při tom odvezl celkem 540 891 700 korun.

Procházka pak dokončil svou směnu, která mu musela přijít nekonečná. V sedm hodin večer jej vystřídal kolega na noční směně, ten však obsah trezoru nekontroloval a teprve následující den si zaměstnanci firmy všimli, že peníze chybí. Když byla uvědoměna policie, měli pachatelé náskok více než 15 hodin. Večer téhož dne zachytila dopravní kamera Procházku ve Frankfurtu nad Mohanem, ale tady se jeho stopa definitivně ztrácí.

Dodávka použitá při krádeži byla později nalezena prázdná, avšak pachové stopy v ní odhalily Milana Čermáka, který byl zatčen v březnu 2008. Další důkazy byly objeveny v jeho počítači a také bylo doma nalezeno asi 3 miliony korun v hotovosti - jediná část lupu, která byla objevena. V roce 2012 byli oba pachatelé odsouzeni k 9 letům vězení. Čermák si již trest odseděl a byl podmínečně propuštěn v roce 2017.

Procházka však stále uniká spravedlnosti a po téměř 16 letech je jeho osud stále záhadou. Údajně uprchl do Dominikánské republiky, kam jej také vyrazila hledat elitní policejní jednotka. Ta se mu sice dostala na stopu, dopadnout se jim ho ale nakonec nepodařilo. Pátrání však pokračuje a okradená společnost vypsal na jeho dopadení odměnu dva miliony eur, tedy přibližně 10 % z ukradené částky.

Zdroj: iDnes, Nova

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz