Hlavní obsah
Lidé a společnost

Setkal se stvořitel Dvojčat s jejich ničitelem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / DALL-E

Usáma bin Ládin a Minoru Yamasaki, montáž

Skutečnost někdy může být zajímavější než konspirační teorie. A pokud někdy o jednom z nich vznikne film, scéna jejich setkání v něm rozhodně nesmí chybět.

Článek

Minoru Yamasaki, americký architekt s japonskými kořeny, se do historie zapsal jako autor návrhu budov Světového obchodního centra, které od roku 1973 tvořily neodmyslitelnou dominantu Manhattanu. O necelých 30 let později se do historie zapsal Usáma bin Ládin jako ten, kdo naplánoval akci, na jejímž konci byly obě věže srovnané se zemí. Je možné, že se tito dva muži někdy spolu setkali? Záznamy o tom neexistují, nicméně možné to nepochybně je.

Přestože většina z více než dvou set Yamasakiho budov stojí ve Spojených státech, věnoval se i projektům v zámoří. Mezi jeho zákazníky patřila i Saúdská královská rodina, první stavbou kterou pro ně navrhl byl letištní terminál v Dahránu již roce 1961. K projektům v této zemi se vrátil v sedmdesátých letech, krátce po dokončení stavby Dvojčat, kdy přijal zakázku na tři stavby: palác Monetární agentury v Rijádu, budovu letiště v Dammámu a královský pavilon na letišti v Džiddě. A právě Džidda mohla být dějištěm onoho setkání.

V Džiddě totiž v letech 1975-79 Usáma bin Ládin studoval. Na Univerzitě krále Abd al-Azíze byl posluchačem Technické fakulty, a to v oboru stavebnictví (paradoxně právě zde nejspíš započala jeho radikalizace, která později vedla k tomu, že se věnoval spíše boření něž stavění). A nejen to. Významným dodavatelem prací na realizaci letištních budov, dokončených roku 1981, byla Saudi Binladin Group - firma založená Usámovým otcem a v této době řízená jeho bratrem Salemem.

Mohli se tedy setkat na některém z jednání, která mezi architektem a zástupci zhotovitele nepochybně probíhala? Či snad Yamasaki mezi kontrolami průběhu prací zavítal přímo na univerzitu, vzdálenou od letiště cca 30 km, aby promluvil k budoucím stavařům a architektům? Nic z toho se nedá vyloučit, ale jak jsem předeslal v úvodu, žádná informace, která by jejich setkání dokládala, nebyla nalezena. Můžeme se jen dohadovat.

Upřímně řečeno, když vezmeme v úvahu množství konspiračních teorií, které zánik dvojčat obklopují, je až překvapující, že žádná z nich na tyto souvislosti nepoukazuje. Já samozřejmě nejsem konspirační teoretik a neopovážil bych se tvrdit nic ve smyslu, že snad Yamasaki záměrně navrhl věže tak, aby nárazu letadla nedokázaly odolat. Jen mi to přijde jako zajímavá náhoda, či možná ironie osudu. A pokud někdy o jednom z nich vznikne film, scéna jejich setkání v něm nesmí chybět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz