Hlavní obsah
Umění a zábava

Hlas Maxipsa Fíka vznikl po pitce. Díky doutníkům stvořil Josef Dvořák jeho zcela originální projev

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: Palickap – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Plastika Maxipsa Fíka na nábřeží v Kadani.

Večerníček Maxipes Fík dodnes patří k těm nejlepším v naší historii. Přitom hlas legendárního Maxipsa Fíka vznikl zcela nepohádkovým způsobem.

Článek

Maxipes Fík patří mezi nejúspěšnější večerníčky historie. V poslední větší anketě o nejlepší večerníček se v roce 2013 umístil na 5. místě. Večerníček se poprvé vysílal 12. prosince 1976 a již tehdy se z něho stával fenomén.

Večerníček zaujmul zejména svým pojetím. Forma „grotesky pohádkové“ byla totiž poměrně neobvyklá. Do té doby byli večerníčky spíše jen úsměvné. Většina kreslených večerníčků plnila funkci krátkých jednoduchých příběhu, které neplnily vyloženě komediální funkci. Například večerníčky Zdeňka Smetany (Pohádky z mechu a kapradí, Rákosníček) či Rumcajs z režie Ladislava Čapka. Za částečnou grotesku bychom mohli považovat třeba Krtkova dobrodružství nebo večerníčkovské příběhy vytvořené s Divadlem Spejbla a Hurvínka. Ale rozhodně šlo o výjimky z řady ostatních večerníčků.

Maxipes Fík se stal prototypem komediální grotesky, na kterou později naváže třeba Mach a Šebestová, Bob a Bobek nebo Pat a Mat (původně A je to…). Kresby Jiřího Šalamouna, hudba Petr Skoumala a režie Václava Bedřichapak stvořila komedii, na které se pobaví jak dětský, tak dospělý divák, protože narážky, které nepochytí diváci dětští, pochytí diváci dospělí. K této trojici se připojil ještě Josef Dvořák, který doplnil večerníček svým legendárním komentářem.

Paradoxem však zůstává, jak vznikl hlas Maxipsa Fíka, který je s touto postavou neodmyslitelně spjat. Josef Dvořák v době vzniku často popíjel a kouřil doutníky po různých hospodách a pitkách. To se stalo i před namlouváním této večerníčkovské postavy. Josef Dvořák vzpomínal, že z něj šla v podstatě jen horká pára. Šel se tedy do studia režiséru Bedřichovi omluvit. Když na režisére Josef Dvořák promluvil tímto „vykouřeným hlasem“ režisér jen nadšeně konstatoval: „To je ono! Takhle bude mluvit ten pes,“ . Dá se tak říci, že doutníky a alkohol stvořily hlas, bez kterého by byl večerníček poloviční.

Není divu, že se právě Josef Dvořák, Václav Bedřich a Petr Skoumal později spolu sešli u podobně laděného projektu Boba a Bobka. Maxipes Fík však zůstává tím nejoblíbenějším večerníčkem všech, z této trojice. Maxipes Fík pocházel dle večerníčku z Ahníkova, který byl v roce 1985 kvůli rozšiřování lomu Nástup srovnám se zemí. Z Ahníkova pocházel autor původní předlohy Maxipsa Fíka, Rudolf Čechura, který zde působil jako učitel. Často se též objevoval v Kadani, odkud pocházel zase herec Josef Dvořák. Právě v Kadani se pojmenovalo na počest obou těchto „duchovních otců“ po Maxipsu Fíkovi nábřeží.

Po původním odvysílání ještě vzniklo pokračování Divoké sny Maxipsa Fíka, které přineslo pár nových příběhů navíc. To sice již nedosáhlo úspěchu původního seriálu, ale rozhodně nešlo o nedůstojné pokračování. Mezi první a druhou řadou epizod se Maxipes Fík zařadil mezi večerníčky, které mají svůj speciál pro dospělé. Maxipes Fík filmuje byl silvestrovský příběh s prostředím dětské pohádky pro děti. Třebaže se dnes tento a jiné podobné silvestrovské večerníčky mohou zdáti naivními, na svou dobu šlo o celkem odvážné počiny.

Po odvysílání televizních večerníčků došlo i na dětské posluchače. V roce 1982 vychází první LP deska Maxipes Fík s původními příběhy z večerníčků. Po třech letech vychází druhá LP deska Maxipes Fík na cestách a po dalším roce pak LP dvojdeska Divoké sny Maxipsa Fíka. Právě poslední zmiňovaná přinesla drobné úpravy a úplně nové příběhy, které se v televizi neobjevily. Na rozdíl od televizní verze se zde nachází postava počítače Alberta, který Fíkovi sny uschovává. Vyprávění Jak Fík soudcoval fotbalJak Fík prožil své první Vánoce byla úplně nová. Odehrávala se před tím, než se Fíkovi zdály sny O kopané a O Vánocích, které jsou z televize známé. Později byly tyto dva příběhy právě proto, že dle děje nešlo o sny, přesunuty na hlavní MC a CD „Maxipes Fík“ s původními příběhy. Tento fakt se však nijak nesdílel a šlo o interní záležitost vydavatelů ze Supraphonu. Též se na LP objevil i Sen o pohádkové zemi, který se také v původním večerníku nevysílal.

Ať je lidem Maxipes Fík známý z televize, z desek či kazet, patří k těm nejlepším večerníčkům, které u nás vznikli. Šlo do jisté míry o večerníček průkopnický, který posunul naše pohádky animované o kousek dál.

Seznam použitých zdrojů:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Maxipes_F%C3%ADk

https://www.supraphonline.cz/album/87779-cechura-maxipes-fik-komplet

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ahn%C3%ADkov

https://nasregion.cz/hlas-maxipsa-fika-na-kterem-jsme-vsichni-vyrostli-slavi-josef-dvorak-sfoukl-na-dortu-76-svicek-37945/

https://www.csfd.cz/film/137694-maxipes-fik/prehled/

Nejlepší Večerníček ✱ ModerujíAleš Háma a Jakub Wehrenberg (2013) - Dostupné online: https://youtu.be/MjXvlpvvkPQ?si=ulUK0TEW_jfUlz-L

1. Josef Dvořák (9. 7. 2022, Zámek Loučeň) - Pohádkových 7 pádů HD - Dostupné online https://youtu.be/d9TxDKqWC6w?si=7cyPIkNHYkkLf0FE

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz