Hlavní obsah

Jiná perspektiva: Osobní a neosobní karma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.freepik.com/free-photo/alone-girl-sitting-chair_13180984.htm

Pro mnohé z nás není termín „karma“ jen pouhým výrazem, nýbrž nositelem hlubšího významu spojeného se zákonitostmi Vesmíru.

Článek

Citáty jako „Karma je zdarma“ a „Karma si každého jednou najde“ se často stávají mantrou pro ty, kdo hledají vysvětlení pro události, které se odehrávají v jejich životě. Karma vychází z Univerzálních zákonů, konkrétně z principu příčiny a důsledku, který určuje, že naše činy a myšlenky mají následky, které se projevují v našem životě.

Není však na škodu pohlédnout na karmu z jiné perspektivy. Často se předpokládá, že karma existuje ve dvou hlavních podobách: osobní a neosobní. Odkrytí této duality může rozjasnit mnohé otázky a nejasnosti spojené s tímto tajemným konceptem.

Osobní karma …

se váže k individuálním duším a projekcím našich vlastních chyb a omylů. Tato forma karmy má tendenci následovat nás z jednoho života do druhého, přinášejíc s sebou výzvy, které si naše duše stanovily napravit. Je to do určité míry karmická náprava, která vede k pochopení a uvědomění si chyb, jež jsme opakovali. Tato forma karmy se neomezuje pouze na minulé životy. Každý jednotlivec také vytváří novou karmu v průběhu současného života. Finanční, rodové, vztahové, zdravotní a pracovní karmická zatížení jsou jen několik příkladů této rozmanité síly, která je specifická pro každého jednotlivce.

Neosobní karma …

naopak souvisí s neovlivnitelnými sílami kolem nás, jako jsou příliv a odliv, východ a západ slunce nebo přírodní katastrofy. I když neosobní karma není tvořena námi přímo, stáváme se její součástí, když ji vnímáme a ztotožňujeme se s ní. Média, která nám přináší příval negativních zpráv, mohou sloužit jako prostředek, jak si neosobní karmu přitáhnout, čímž vytváříme vzorce budoucí osobní karmy.

Rozdíl mezi osobní a neosobní karmou …

se zpřesňuje při pohledu na úhel, kterým se na ně díváme. Karma nás především učí převzít plnou zodpovědnost za naše myšlenky, chování a důsledky našich činů. Je to jakési zrcadlo, ve kterém vidíme odraz svých chyb, slabostí charakteru a nízkého sebevědomí. Přesto existuje cesta, jak zmírnit svou karmu nebo dosáhnout jejího konečného smazání. Uvědomění si chyb, lítost a snaha o nápravu mohou vést k rozhodnutí karmické rady o zmírnění nebo vymazání karmických dluhů.

Chceme-li změnit svoji osobní karmu, musíme změnit postoj k lidem, věcem i k sobě samým. Snaha vykompenzovat chyby dobrými skutky a chováním může dokonce přispět k vytváření pozitivní karmy, tzv. dharmy. Kromě toho lze karmu zkoumat i pomocí numerologie, kde se z data narození dá odhalit nejsilnější karmický dluh, který máme v tomto životě zpracovat.

Karma není pouze slovo, je to podmanivý a rozmanitý systém, který ovlivňuje naše životy na mnoha úrovních. Pochopením této dualitní povahy karmy a aktivním přístupem k nápravě a změně se můžeme posunout k harmonii s těmito univerzálními zákony, které formují naši existenci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám