Hlavní obsah

1 akcie, která je lepší investicí do umělé inteligence (AI) než Nvidia

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Společnost Super Micro Computer (SMCI) zaznamenává podobné výhody jako Nvidia (NASDAQ: NVDA), která je ukázková investice do umělé inteligence (AI) v roce 2023, a to i přes svou podstatně nižší cenu.

Článek

Společnost Super Micro Computer (SMCI) zaznamenává podobné výhody jako Nvidia (NASDAQ: NVDA), která je ukázková investice do umělé inteligence (AI) v roce 2023, a to i přes svou podstatně nižší cenu. Hodnota akcií společnosti Nvidia letos prudce vzrostla o více než 230 %, což z ní činí jednu z nejvýkonnějších akcií na trhu. Společnost Nvidia tak získala prémiové ocenění, které je pro některé investory, kteří mohou považovat segment hardwaru v oblasti investic do umělé inteligence za schůdnější příležitost, poměrně zatěžující. Právě sem zapadá Super Micro Computer. Zajímavé je, že společnost Supermicro v roce 2023 skutečně překonala společnost Nvidia a vykázala nárůst o přibližně 265 %, aniž by s tím bylo spojeno prémiové ocenění.

Společnost Supermicro hraje v činnosti společnosti Nvidia nedílnou roli. Působivý výkon společnosti Nvidia v letošním roce je připisován jejím nejmodernějším GPU (grafickým procesorům), které jsou klíčové pro zvládání velkého pracovního zatížení, jež si vyžádal vývoj modelů umělé inteligence. Jeden nebo dva grafické procesory však nestačí k vybudování superpočítače nebo datového centra, které vyžaduje zapojení stovek nebo tisíců grafických procesorů pro optimalizaci jejich výpočetního výkonu.

Společnost Supermicro v podstatě doplňuje činnost společnosti Nvidia tím, že poskytuje přizpůsobitelné servery, které si zákazníci mohou přizpůsobit svým konkrétním požadavkům ještě předtím, než je společnost Supermicro zkonstruuje. Rozsah specifikací se rozšiřuje na servery pro inženýrské simulace, objevování léčiv, generativní trénink umělé inteligence nebo vývoj her, což zajišťuje, že zákazníci mohou najít produkt vhodný přesně pro své potřeby. Společnost Supermicro navíc aktivně spolupracuje s firmou Nvidia na maximalizaci výkonu grafických procesorů Nvidia, což dále zvyšuje konkurenceschopnost společnosti Supermicro vůči konkurentům, jako jsou Hewlett Packard a Dell.

Vzhledem k tomu, že závody ve zbrojení v oblasti umělé inteligence nabírají na obrátkách, jeví se společnost Supermicro jako atraktivní investiční nabídka. Jak však vypadají finanční výsledky? Přestože jsou společnosti Supermicro a Nvidia provázány ve stejném odvětví, jejich finanční zdraví se výrazně liší. Tržby společnosti Supermicro vzrostly v posledním čtvrtletí o 14 %, což je v ostrém kontrastu s 206% nárůstem společnosti Nvidia.

Při pohledu do druhého čtvrtletí fiskálního roku 2024 vedení společnosti Supermicro předpovídá meziroční růst o 50 % až 61 %, což je oproti dřívějším hodnotám výrazný posun směrem nahoru. Zatímco obrat společnosti Supermicro za posledních 12 měsíců se pohybuje kolem 7,4 miliardy USD, dlouhodobým cílem je dosáhnout ročního obratu 20 miliard USD. Pokud se tento ambiciózní cíl podaří splnit, přinese to společnosti Supermicro výrazný růst a učiní z ní ziskovou investici.

Relativně nízká cena akcií společnosti Supermicro zvyšuje jejich atraktivitu. Na rozdíl od vysoké přirážky společnosti Nvidia se akcie Supermicro obchodují za pouhý 26násobek zisku a 16násobek forwardového zisku. Tato cena se zdá být přiměřená, zejména vzhledem k tomu, že index S&P 500 se obchoduje za přibližně 19násobek forwardových zisků.

Pokud jde o názory burzovních analytiků, průměr 10 cílových cen činí 397 USD, což představuje potenciální nárůst akcií Supermicro o přibližně 35 % během 12 měsíců, za předpokladu přesných prognóz. I když výnosy v roce 2023 tuto hodnotu překonají, stále by se jednalo o vynikající roční výnos.

Závěrem se zdá, že akcie společnosti Supermicro nabízejí výhodnější investiční příležitost než akcie společnosti Nvidia. Investoři mají v podstatě vyhlídku těžit z rozmachu odvětví umělé inteligence, aniž by s tím byla spojena vysoká prémiová cena. Společnost Supermicro tak v tuto chvíli představuje atraktivnější investiční příležitost než Nvidia.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz