Hlavní obsah
Finance

1 častá chyba při investování, která vás může stát statisíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Tato zdánlivě nevinná chyba může vážně poškodit váš výdělečný potenciál

Článek

Investování na akciovém trhu může být neuvěřitelně nervózní, zejména v obdobích volatility. Přesto je to stále jeden z nejjednodušších a nejefektivnějších způsobů, jak dlouhodobě generovat bohatství.

Pokud však chcete vydělat co nejvíce, potřebujete správnou strategii. Neexistuje sice jediný správný způsob investování, ale i zdánlivě malé chyby mohou být časem nákladné.

Existuje jedna chyba, která může vašim úsporám obzvlášť uškodit a která je častá v obdobích tržních turbulencí: snaha investovat v pravý čas.

Načasování trhu se nevyplatí riskovat

Je normální chtít investovat v ten správný okamžik, zvláště když se ohlédneme za předchozími poklesy. Kdybyste investovali ve velkém, když trh dosáhl svého nejnižšího bodu, a pak prodali v okamžiku, kdy ceny dosáhly vrcholu, dosáhli byste velkého zisku.

Ve skutečnosti však není možné určit, kam se trh v krátkodobém horizontu vydá. Příklad: Mnoho investorů neočekávalo, že trh poroste takovým tempem, jakým v posledních několika měsících, zejména když se zprava i zleva ozývaly poplašné zprávy o recesi. A odborníci se nyní rozcházejí v názoru na to, jak dlouho by tento vzestup mohl trvat.

Pokud se pokusíte načasovat trh a vaše sázka bude chybná, může vás to přijít draho. Řekněme, že předpovídáte, že ceny akcií budou v příštích týdnech klesat, a proto nyní stáhnete své peníze z trhu. Pokud trh nakonec prudce vzroste, přijdete o tyto potenciální zisky.

Pokud se pak později rozhodnete reinvestovat poté, co se ceny již zvýšily, zaplatíte prémii za stejné investice, které jste právě prodali. Chybné nastavení trhu vás může potenciálně stát stovky nebo dokonce tisíce dolarů, ale opakované provádění tohoto postupu po celý život vás může přijít mnohem dráž.

Bezpečnější (a výnosnější) strategie

Naštěstí existuje bezpečnější způsob, jak vydělat peníze na akciovém trhu, a je mnohem jednodušší než se snažit investovat v pravou chvíli. Říká se mu průměrování nákladů na akcie.

Průměrování dolarových nákladů spočívá v konzistentním investování po celý rok bez ohledu na to, jak se vyvíjí trh. Někdy budete investovat v době, kdy jsou ceny nebývale vysoké, jindy budou ceny mnohem nižší. Časem se tyto vzestupy a pády zprůměrují.

Tato strategie vám nejen ušetří starosti s určováním, kdy investovat, ale může vám také ušetřit spoustu peněz. Když investujete soustavně v průběhu celého roku, můžete využít nejnižších bodů trhu, aniž byste se museli obávat, zda nakupujete právě ve správnou dobu.

Poslední klíč k úspěchu při investování

Průměrování nákladů v dolarech usnadňuje vyhnout se ztrátě peněz na trhu nákupem v nevhodnou dobu, ale stejně tak je důležité zajistit, abyste investovali na správných místech. Akcie zdravých společností jsou nejlepšími dlouhodobými investicemi, protože je u nich největší pravděpodobnost, že budou v průběhu času trvale růst.

Ačkoli na akciovém trhu nikdy neexistují žádné záruky, podniky s pevnými základy (jako jsou zdravé finance, zkušený tým vedoucích pracovníků a konkurenční výhoda v odvětví) mají větší šanci překonat poklesy a dosáhnout dlouhodobého úspěchu.

Pokud své portfolio naplníte silnými akciemi, nebudete se muset tolik starat o to, kdy přesně investovat. I když se trh zhorší, je pravděpodobnější, že se tyto akcie zotaví. A díky důslednému investování se můžete zbavit dohadů o tom, kdy nakoupit, a připravit se na potenciálně významné zisky v průběhu času.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám