Hlavní obsah

10 důvodů, proč koupit akcie Nvidie, jako by nebylo zítřka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Na výrobci čipů s umělou inteligencí je toho hodně, co si můžete zamilovat

Článek

Jeden z nejhlubších investičních pohybů posledních let je bezesporu obsažen v průlomovém odvětví umělé inteligence (AI). Společnost Nvidia se v tomto špičkovém trendu umělé inteligence stala lídrem, čímž si v tomto potenciálně lukrativním podniku vytvořila klíčové postavení.

V souladu s tím se předpokládá, že generativní technologie umělé inteligence přispějí v příštích deseti letech podle prognózy společnosti McKinsey & Company do celosvětové ekonomiky částkou 2,6 až 4,4 bilionu dolarů, přičemž společnost Nvidia stojí v čele tohoto fenoménu. Tento obrovský potenciál patří k mnoha důvodům, proč by investoři měli vážně uvažovat o akciích společnosti Nvidia.

1. Převaha společnosti Nvidia na trhu datových center

Nepopiratelným faktem je bezprecedentní schopnost společnosti Nvidia v oblasti grafických procesorů (GPU) v rámci datových center. Investiční poznatky společnosti IoT Analytics přibližují převahu společnosti Nvidia na trhu grafických procesorů pro datová centra na 92 %, přičemž společnost TechInsights tvrdí, že pro rok 2023 bude její podíl ještě vyšší, a to 98 %. Přestože se různí rivalové snaží narušit nedílnou pozici společnosti Nvidia, pokročilý náskok společnosti posiluje její trvalé vedoucí postavení i pro nadcházející roky.

2. Průkopnická role ve vývoji umělé inteligence

Dominantní postavení společnosti Nvidia se rozšiřuje i na řízení některých dřívějších forem umělé inteligence. Podle odhadů společnosti New Street Research ovládá 95 % trhu s grafickými procesory implementovanými do strojového učení, které je předchůdcem AI. Tyto zkušenosti jsou pro společnost Nvidia výhodné při vývoji generativní AI.

3. Vstupy do generativní AI

Díky velkým zkušenostem a dominantnímu postavení společnosti Nvidia v dřívějších verzích umělé inteligence je preferovanou volbou pro vývojáře, kteří jsou průkopníky v oblasti generativní umělé inteligence. Díky rychlému pokroku je obtížné přesně určit podíl na trhu, ale analytici společnosti Mizuho předpokládají, že Nvidia má v oblasti modelů AI podíl mezi 70 a 95 %, což se shoduje s 80% odhadem jiných analytiků.

4. Nvidia jako platformový faktor

Společnost Nvidia již několik let zaujímá vedoucí postavení na trhu s umělou inteligencí a datovými centry, a to nad rámec pouhé výroby čipů. Uvedením architektury CUDA (Compute Unified Device Architecture) v roce 2007 společnost Nvidia povýšila výpočetní aplikace postavené na svých grafických procesorech. Platforma CUDA podporuje více než 3 700 aplikací akcelerovaných pomocí GPU a poskytuje vývojářům více než 300 knihoven a 600 modelů AI. Tento rozsáhlý ekosystém ukazuje, proč by bylo náročné narušit dominantní postavení společnosti Nvidia, protože vývojáři tuto platformu upřednostňují.

5. Komplexní strategie růstu společnosti Nvidia

Expanze společnosti Nvidia přesahuje rámec jejích základních procesorů a zahrnuje i pomocné produkty, které optimalizují výkon jejích GPU. Nvidia dodává síťové prvky InfiniBand, které snižují latenci a zrychlují síťová připojení. Společnost také poskytuje NVLink a NVLink Switch a řadu serverů a superpočítačů pro umělou inteligenci.

6. Investice do výzkumu a vývoje

Společnost Nvidia věnuje značné prostředky na výzkum a vývoj (R&D), čímž si udržuje vedoucí postavení na trhu s čipy umělé inteligence. Ve fiskálním roce končícím v lednu 2024 vynaložila Nvidia na výzkum a vývoj téměř 8,7 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 18 %. Společnost se zavazuje k každoročnímu vydávání procesorů namísto dosavadní dvouleté kadence.

7. Vedoucí postavení v oblasti her

Společnost Nvidia, která začínala jako průkopník v oblasti videoher, stále drží 88% podíl na trhu s diskrétními grafickými procesory pro stolní počítače. Její vedoucí postavení v oblasti paralelního zpracování dat způsobilo revoluci v herním průmyslu a vymezilo silné hranice vůči konkurenci.

8. Prudký nárůst ziskovosti

Nástup generativní umělé inteligence významně přispěl ke zvýšení ziskovosti společnosti Nvidia. Ve fiskálním roce 2024 se tržby společnosti prudce zvýšily o 126 % na 60 miliard dolarů a zisk na akcii (EPS) vzrostl o 586 % na 11,93 dolaru. Podobný trend pokračoval i ve fiskálním roce 2025, kdy příjmy vzrostly o 262 % a zisk na akcii se zvýšil o 629 %. Společnost předpokládá, že tento růstový trend přetrvá a že až Nvidia 28. srpna podá zprávu, dosáhne podle odhadů zisku 28 miliard dolarů.

9. Zvyšování dividend

Akcionáři profitují nejen z rostoucích cen akcií, ale také z dividend, vzhledem k nedávnému 150% zvýšení dividendy společnosti Nvidia z 0,04 USD na 0,10 USD. Vzhledem k finančním úspěchům společnosti je pravděpodobné další zvyšování.

10. Ocenění

Vysoké ceny akcií společnosti Nvidia by mohly některé investory odradit, vzhledem k tomu, že aktuální poměr P/E je 74 a poměr P/S je 39. Poměr forwardové ceny a zisku (PEG) společnosti Nvidia je však 0,7, což naznačuje, že vzhledem k působivé trajektorii růstu nemusí být akcie tak nákladné, jak se na první pohled zdá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz