Hlavní obsah

2 akcie umělé inteligence (AI) s poklesem o 46,5 % a 54 %, které je třeba nyní koupit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Revoluce v umělé inteligenci je v plném proudu, ale investoři mohou tyto akcie stále nakupovat za ceny, které jim dávají prostor k prudkému růstu.

Článek

Umělá inteligence (AI) je v současné době nejžhavějším trendem letošního roku a její dopad je teprve na hranici únosnosti. Investoři po celém světě se nyní ocitli na počátku seismické změny v oblasti technologií, kde příležitosti pro úderné akcie AI nadále přešlapují na místě s výraznými slevami, a to bez ohledu na kvetoucí zájem trhu o novou technologickou vlnu. V důsledku toho dva přispěvatelé z The Motley Fool vytipovali akcie AI, které představují plodné investice – jeden z nich je pro investory do AI známým jménem a druhý je stále pod radarem. V tomto článku objasníme, proč je investice do těchto akcií AI chvályhodným krokem.

Společnost Palantir Technologies (PLTR), která je považována za avantgardu v oblasti umělé inteligence, se prodává za hodnotu, která je o dobrých 54 % nižší než její maximum. Navzdory této neuvěřitelné popularitě AI se společnosti Palantir podařilo bezvadně zvýšit své tržby a postoupit směrem k ziskovosti na spodní hranici. I přes pokles zůstává ocenění vysoké, ale vzhledem k historii výkonnosti oprávněné.

Ve skutečnosti se příjmy společnosti Palantir zvýšily z 595 milionů dolarů v roce 2018 na letošních 1,9 miliardy dolarů. Tato přední společnost zabývající se umělou inteligencí nabízí komplexní řešení pro korporace, instituce a vlády při řešení jejich nejpalčivějších problémů, jejichž hlavní součástí je umělá inteligence. Systémy společnosti Palantir pomáhají lidem získávat užitečné informace ze záplavy dat v mnoha oblastech, jako je odhalování podvodů, kybernetická bezpečnost, optimalizace dodavatelského řetězce a národní bezpečnost. Stále častější výskyt umělé inteligence může zvýšit poptávku po službách společnosti Palantir.

Z roku 2018, kdy společnost dosáhla tržeb ve výši 595 milionů dolarů, vykázala provozní ztrátu ve výši 623 milionů dolarů. Provozní zisk za poslední čtvrtletí s vykázanými tržbami 558 milionů dolarů činil 40 milionů dolarů. Ačkoli Palantir musí vykazovat ziskovost ještě několik čtvrtletí, aby investoři získali důvěru, zlepšení je přesto povzbudivé.

Přestože se společnost Palantir obchoduje s forwardovým poměrem ceny a zisku ve výši 60, je díky svým slibným vyhlídkám a růstu tržeb vynikající volbou pro investory zaměřené na trend umělé inteligence.

Keith Noonan představuje společnost Smartsheet (SMAR) jako akcii, která sice není všeobecně známá, ale investoři ji mohou bohužel přehlížet. V současné době se Smartsheet nachází na 46,5 % od svého maxima a mohla by být výnosnou investicí, a to hlavně proto, že je značně přehlížena.

Společnost Smartsheet nedávno debutovala s řadou nástrojů umělé inteligence poté, co poskytla software pro řízení projektů podnikům a institucím. Jejich stávající klienti ocenili transparentní cenovou strukturu společnosti, která byla ještě rozšířena o nedávno spuštěné zavádění AI. S důsledkem silných opakujících se příjmů je úspěch nového nástroje AI neodvratný.

Většina příjmů tohoto softwarového specialisty na podniky pochází z předplatného, ale profituje také ze segmentu podpůrných služeb, který je minimální. Ve třetím čtvrtletí vzrostly příjmy z předplatného meziročně o 23 % a dosáhly 232,5 milionu dolarů, zatímco u profesionálních služeb se jednalo o protipól ve výši 13,4 milionu dolarů.

Výsledky společnosti Smartsheet za třetí čtvrtletí ukázaly 23% nárůst celkových příjmů ve srovnání s předchozím rokem. Společnost výrazně otočila vývoj, když vykázala kladný volný peněžní tok ve výši 11,4 milionu USD poté, co v loňském čtvrtletí vykázala odliv hotovosti ve výši 4,6 milionu USD. Mezitím se upravená hrubá marže společnosti vyšplhala na 84 %, což je nejvyšší marže za posledních pět čtvrtletí.

Společnost Smartsheet nadále slibným tempem rozšiřuje svou zákaznickou základnu, stupňuje hodnoty smluv a zvyšuje marže, přičemž zákazníci vykazují zvýšené trendy v oblasti výdajů. Vzhledem k prostoru pro potenciální růst při současném ocenění společnosti může vliv této pokračující dynamiky vést k prudkému zvýšení výnosů. Akcie společnosti Smartsheet proto mohou mít možnost stát se významným multi-baggerem s tendencí pro dlouhodobého investora k výraznému růstu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz