Hlavní obsah
Finance

2 akcie v oblasti zdravotní péče, které vás mohou učinit bohatšími

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Obě společnosti jsou osvědčenými inovátory

Článek

Podle starého přísloví přicházejí dobré věci k těm, kteří čekají. Na akciovém trhu to bývá pravda, alespoň pro investory, kteří nakupují akcie kvalitních společností. Vyčkávání, trpělivost a držení těchto akcií i v době bolestivých poklesů je klíčem k dlouhodobému zvyšování bohatství.

Podívejme se proto na dvě akcie zdravotnických společností, které mohou pomoci trpělivým investorům výrazně zbohatnout: Medtronic (MDT) a Merck (MRK).

1. Medtronic

Společnost Medtronic je jednou z největších světových společností vyrábějících zdravotnické prostředky. Může se pochlubit širokým a diverzifikovaným portfoliem výrobků v několika oblastech, včetně neurověd, lékařské chirurgie, kardiovaskulární péče a péče o diabetiky. Společnost rovněž působí v desítkách zemí po celém světě a dosahuje stabilních příjmů a zisků.

Přesto se společnost Medtronic v poslední době potýkala s určitými problémy, zejména během pandemie, která narušila chod nemocnic, v nichž se výrobky společnosti hojně používají. I mimo tuto epidemii se Medtronic již nějakou dobu potýká s problémy s dobrým růstem svých příjmů.

Společnost se snaží otřást svým podnikáním, zejména prodejem některých částí. Medtronic se bude snažit prodat své jednotky pro dialýzu, respirační intervence a monitorování pacientů. Ty tvoří zhruba 8 % tržeb společnosti, takže nejde o zanedbatelnou částku. Tento krok by však měl společnosti Medtronic pomoci zaměřit se a investovat do oblastí s větším potenciálem růstu.

Jednou z takových oblastí je péče o diabetiky. Cukrovka je stále závažnějším zdravotním problémem, který postihuje 422 milionů lidí na celém světě. Společnost Medtronic má ve svém portfoliu přístroje, které usnadňují život diabetikům, včetně inzulinové pumpy řady MiniMed. MiniMed 780G je jednou z nejnovějších iterací. Odstraňuje potřebu bolestivých prstových tyčinek a dokáže automaticky upravovat hladinu cukru u pacientů každých pět minut.

To je pro pacienty s cukrovkou neuvěřitelně výhodné. Další potenciální příležitostí pro dlouhodobý růst společnosti Medtronic je roboticky asistovaná chirurgie. Systém Hugo RAS společnosti zatím nebyl ve Spojených státech schválen, ačkoli jinde se již používá. Vzhledem k výhodám RAS pro pacienty, včetně rychlejšího zotavení a kratšího pobytu v nemocnici, by tento trh měl v průběhu let výrazně růst, z čehož může společnost Medtronic těžit.

Jinde se společnost snaží využít umělou inteligenci ke zlepšení svých operací. A konečně, Medtronic je vynikající dividendová akcie. Společnost zvyšuje své výplaty již 45 let po sobě, takže se blíží statusu dividendového krále. Akcie společnosti Medtronic v současné době přinášejí výnos 3,33 %, což je přibližně dvojnásobek výnosu 1,66 % v porovnání s indexem S&P 500. Rozhodnutí reinvestovat dividendy může pomoci zvýšit výnosy investorů, zejména u stabilního a spolehlivého plátce dividend, jako je Medtronic.

2. Merck

Merck je jednou z předních světových farmaceutických společností. Výrobce léků v uplynulém roce drtivě porazil širší trh díky dobrým finančním výsledkům v čele se svým klenotem, lékem na rakovinu Keytruda. V prvním čtvrtletí se růst nejvyššího obratu společnosti Merck obrátil a její tržby meziročně klesly o 9 % na 14,5 miliardy USD. To však bylo způsobeno klesající poptávkou po antivirové terapii Lagevrio COVID-19.

Bez společnosti Lagevrio vzrostly tržby společnosti Merck meziročně o 11 %. To je na farmaceutického giganta vynikající výkon. V čele žebříčku opět stála Keytruda, jejíž tržby dosáhly 5,8 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 20 %. Ano, to znamená, že tento produkt se na tržbách společnosti Merck podílel více než 33 %. I když by to nakonec mohl být problém, Keytruda získává další regulační schválení a měla by být schopna zvyšovat své tržby dobrým tempem, dokud jí v roce 2028 nevyprší americký patent.

Společnost Merck nedávno oznámila povzbudivé výsledky klinické studie fáze 2 svého stěžejního léku v kombinaci s personalizovanou vakcínou proti rakovině společnosti Moderna, mRNA-4157/V940, která snížila riziko recidivy nebo úmrtí u pacientů s melanomem. Keytruda běžně zaznamenává nová klinická vítězství a vzhledem k mnoha probíhajícím klinickým zkouškám mohou investoři v budoucnu očekávat další.

Společnost Merck se také snaží diverzifikovat svůj sortiment, který nyní není závislý pouze na přípravku Keytruda. Divize vakcín společnosti, v čele s HPV vakcínami Gardasil a Gardasil 9, si obvykle vede dobře. Může se pochlubit několika dalšími onkologickými produkty, včetně Lynparzy a Lenvimy, a svou jednotkou pro zdraví zvířat. Společnost Merck nedávno oznámila, že plánuje převzít společnost Prometheus Biosciences za 10,8 miliardy dolarů v hotovosti.

Společnost Prometheus sice nemá na trhu žádné produkty, ale může se pochlubit několika slibnými imunologickými programy. Stejně tak je důležité, že společnost Merck poněkud v tichosti vyvíjí subkutánní formuli přípravku Keytruda, která by mohla pomoci prodloužit jeho patentovou ochranu. Společnost Merck má vše, co potřebuje k tomu, aby pokračovala v inovacích a dodávkách nových produktů a zároveň aby rychle zvyšovala své tržby a zisky a dosahovala solidních výnosů pro investory.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz