Hlavní obsah
Finance

Dva důvody, proč koupit akcie Amazonu, dřív než bude pozdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Rallye na burze je již dlouhá, ale ještě není pozdě naskočit na její palubu

Článek

Akcie Amazonu (AMZN), které od začátku roku vzrostly o neuvěřitelných 55 %, se konečně začínají vzpamatovávat z postpandemického propadu, kterým procházely po většinu loňského roku. Společnost se sice stále potýká s určitými problémy v divizích elektronického obchodování a cloud computingu, ale oživení ziskovosti a obrat k umělé inteligenci (AI) by mohly přispět k dalšímu úspěchu.

Výsledek hospodaření se začíná normalizovat

Společnost Amazon vždy vynikala v generování velkých příjmů, protože její hlavní e-commerce tržiště třetích stran je založeno na pohybu velkých objemů zboží. Tyto tržby se však ne vždy promítají do zisku. A tento problém se ještě zvýšil, když pandemická inflace po většinu let 2022 a 2023 snižovala marže společnosti Amazon. Nejnovější výsledky společnosti však ukazují, že na konci tunelu je světlo.

Čisté tržby ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o skromných 11 % na 134,4 miliardy USD. Skutečným příběhem však byl provozní zisk, který se zvýšil o neuvěřitelných 132 % na 7,68 miliardy dolarů. K tomuto nárůstu přispěla severoamerická divize elektronického obchodu společnosti Amazon a naznačuje, že agresivní snahy vedení o snižování nákladů přinášejí ovoce.

Od podzimu 2022 společnost zrušila 27 000 pracovních míst, přičemž zrušila nevýkonné interní značky a snížila investice do novějších vertikál, jako je zdravotnictví a potraviny. Společnost také přepracovala svůj systém plnění tím, že přešla z celostátní sítě na řadu osmi samostatných regionů, díky čemuž je doručování rychlejší a levnější. A přestože tyto snahy měly dramatický krátkodobý účinek, měly by také přinést dlouhodobý vítr do plachet pro hospodářský výsledek společnosti.

Cloud computing a umělá inteligence by mohly podpořit růst

Snížení nákladů Amazonu je sice pro investory výbornou zprávou, ale nestačí na to, aby podpořilo celou býčí tezi o akciích. Společnost má naštěstí také dva silné faktory růstu nejvyššího obratu: cloud computing (Amazon Web Services, AWS) a umělou inteligenci.

Na rozdíl od e-commerce společnosti Amazon se marže společnosti AWS zvyšují pomaleji. Zatímco tržby tohoto segmentu ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o 12 %, provozní výnosy klesly o 6 % (na 5,4 miliardy USD), protože klienti pokračují v optimalizaci svých výdajů snižováním pracovní zátěže a přechodem na levnější úrovně služeb. Dobrou zprávou je, že se jedná o přechodný problém, protože AWS pomáhá klientům expandovat a inovovat, takže se pravděpodobně vrátí, až budou mít větší jistotu ohledně stavu ekonomiky.

Další obrovskou příležitostí je umělá inteligence. Společnost Amazon vyvinula platformu Bedrock, která má podnikům umožnit škálovat přizpůsobené generativní aplikace umělé inteligence bez nákladů a složitosti jejich vytváření od nuly. Bedrock by mohl pomoci zvýšit růst a ochránit ekonomický příkop technologického podnikání společnosti Amazon.

A co cenovka?

S cenou akcií 133 USD za akcii je Amazon stále zhruba o 28 % níže než na svém historickém maximu 186 USD, kterého dosáhl v polovině července. S násobkem forwardové ceny vůči zisku (P/E) ve výši 61 je však společnost stále výrazně dražší než průměr S&P 500, který činí 25.

Investoři by se však měli na snižování nákladů Amazonu dívat jako na trvalý vítr v zádech a ne jako na náhodu ve druhém čtvrtletí. Společnost má také stále prostor pro oživení v oblasti cloud computingu, což by mohlo její hospodářský výsledek podpořit v dlouhodobém horizontu. Akcie stále vypadají jako nákupní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz