Hlavní obsah
Internet a technologie

Tři akcie s umělou inteligencí, které by vám mohly pomoci připravit se na život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Obrázek generovaný AI (Midjourney)

Pokaždé, když se otočíte, udělá umělá inteligence něco úžasného. Tyto tři společnosti se chystají na revoluci v oblasti umělé inteligence vydělat.

Článek

Právě dnes mě umělá inteligence (AI) podvedla. Poslouchal jsem YouTube, když mě zaujala skvělá coververze písně „Goodbye Yellow Brick Road“ od Paula McCartneyho.

Jediný háček? Sir Paul tuto píseň nikdy nenahrál - byla vytvořena umělou inteligencí. Přesto jsem já, megafanoušek Beatles, nepoznal rozdíl.

Svět se mění a umělá inteligence je toho velkým důvodem. Podívejme se tedy na tři akcie, které jsou připraveny z ní těžit: Nvidia (NVDA), Crowdstrike Holdings (CRWD) a Amazon (AMZN).

1. Nvidia

Řeknu to jasně: žádná společnost nebude mít z revoluce umělé inteligence větší prospěch než Nvidia. Je to proto, že AI vyžaduje obrovský výpočetní výkon pro trénování rozsáhlých jazykových modelů a superpočítačů, které stojí za aplikacemi AI zaměřenými na uživatele.

Obři datových center (tj. Microsoft, Amazon a Alphabet) se proto obracejí na společnost Nvidia, aby jim dodala výpočetní „střeva“, díky nimž bude jejich umělá inteligence lepší, chytřejší a rychlejší. Pracovním koněm, po kterém všichni touží, je čip Nvidia H100, jehož cena na sekundárním prodejním trhu někdy dosahuje neuvěřitelných 40 000 dolarů.

Neukojitelná poptávka, která je příčinou těchto vysokých cen, přináší společnosti Nvidia obrovské tržby a zisky. V posledním čtvrtletí (tři měsíce končící 30. dubna 2023) vykázala Nvidia tržby ve výši 7,2 miliardy dolarů - asi o 10 % vyšší, než očekávala Wall Street. Stejně tak upravený zisk na akcii činil 1,09 USD, což je zhruba 18 % nad odhady.

Kromě těchto působivých čtvrtletních výsledků společnost vydala výhled tržeb na 2. čtvrtletí, který byl zhruba o 50 % vyšší, než očekávali analytici. Tento výhled vynesl akcie společnosti Nvidia o 25 % výše a od počátku roku vzrostly o více než 167 %.

Přesto není vlastnictví společnosti Nvidia bez rizika; akcie se v současné době obchodují s rekordně vysokým poměrem ceny k prodejům 39,5. Aby společnost ospravedlnila takové ocenění, musí i nadále dosahovat ohromujících výsledků v každém čtvrtletí. A vzhledem k tomu, že revoluce v oblasti umělé inteligence je teprve v počátcích, měla by mít Nvidia dostatek prostoru k rozletu.

2. CrowdStrike Holdings

Svět se stále ještě vyrovnává s tím, jak umělá inteligence změní ekonomiku. Existuje však jedno odvětví, kde pokrok v oblasti umělé inteligence již dramaticky mění situaci: kybernetická bezpečnost.

Umělá inteligence hraje hlavní roli v nekonečné hře na kočku a myš mezi renomovanými organizacemi a hackery. A CrowdStrike Holdings je jednou ze společností, která je v čele této inovace.

Společnost nabízí cloudové bezpečnostní moduly, které se spoléhají na hromadně získaná data a umělou inteligenci, aby identifikovaly hrozby a zmařily útoky dříve, než dojde k ohrožení systémů. To nikdy nebylo důležitější, protože náklady na kybernetickou kriminalitu neustále rostou. Nedávná federální zpráva uvádí, že jen v roce 2021 americké banky potenciálně zpracovaly platby ransomwaru v hodnotě více než 1 miliardy dolarů.

CrowdStrike je mladá společnost, která je stále na začátku svého růstového cyklu. Za posledních 12 měsíců vygenerovala tržby ve výši 2,2 miliardy dolarů a předpokládá se, že v příštích dvou letech porostou její tržby v průměru o 32 % ročně. Pro investory, kteří hledají výklenkovou hru v oblasti umělé inteligence, je CrowdStrike Holdings jménem, které stojí za zvážení.

3. Amazon

Někteří investoři si možná Amazon nepředstavují jako akcie s umělou inteligencí. Jakmile se však poškrábete na povrchu, je to jasné: Amazon nejenže je AI vystaven, ale v některých ohledech má velké výhody oproti jiným technologickým gigantům, kteří také hrají hru na AI.

Začněme tímto: Vítězství v boji s umělou inteligencí bude vyžadovat spoustu dat - čím více osobních, tím lépe. A v tomto směru má Amazon solidní náskok. Nakupováním na Amazonu zákazníci předávají společnosti cenné údaje (např. o poloze, výdajových zvyklostech, preferovaných značkách atd.).

A co víc, stejně jako společnost Alphabet do značné míry ovládla trh s vyhledáváním díky síle zvyku, může vítězství věrnosti značce v oblasti umělé inteligence spočívat ve známosti. Vzhledem k tomu, že se již prodalo více než 100 milionů chytrých reproduktorů s Alexou, je asistentka umělé inteligence společnosti Amazon v mnoha domácnostech už nyní věštcem.

K atraktivitě společnosti Amazon přispívá i její ocenění. Akcie se v současnosti obchodují hluboko pod desetiletým průměrem poměru ceny k prodejům a poměru ceny k účetní hodnotě, což znamená, že investoři mohou akcie hromadit na historicky nejnižších úrovních.

Společnost Amazon má všechny nástroje, aby mohla konkurovat v boji o dominantní postavení v oblasti umělé inteligence. Nejlepší ze všeho je, že investoři, kteří jsou ochotni koupit a držet akcie tohoto technologického giganta, se mohou právě připravit na život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz