Hlavní obsah

3 akcie umělé inteligence, které vydělávají miliony

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro (generováno AI)

V další fázi éry umělé inteligence budou nejvíce profitovat společnosti s účelnými, praktickými a vysoce cílenými řešeními

Článek

Humbuk kolem akcií umělé inteligence (AI) může zpočátku připomínat občasné vzrušení na trhu, které se v poslední době objevuje v souvislosti s fenomény, jako je metaverze, akcie konopí a kryptoměny. Při bližším zkoumání je však zřejmé, že tento humbuk má jiný charakter. Nejenže nadšení pro umělou inteligenci nepolevuje, ale jeho zápal je stále oprávněnější. AI se více než kdy jindy jeví jako příležitost pro investory, která se naskytne jednou za několik generací a kterou lze přirovnat k technologickému boomu v 90. letech 20. století vyvolanému rozmachem internetu.

Výzva tedy nespočívá v identifikaci potenciálu investic do AI, ale v přesném určení těch akcií, které si svůj základní potenciál ještě plně neuvědomily a neodrážejí jej úměrně postavení a trajektorii příslušných společností. Za tímto účelem vynikají tři společnosti, které mají zdroje a postavení na trhu, aby mohly rozsáhle kapitalizovat rodící se budoucnost AI.

Za prvé, SoundHound AI, ačkoli má neobvyklý název, si vhodně vydobývá mezeru v technologických odvětvích tím, že vytváří technologie schopné porozumět lidské řeči a reagovat na ni. Přestože převod řeči na text a hlasem aktivované digitální služby, jako je Siri od společnosti Apple nebo Cortana od Microsoftu, jsou již delší dobu realitou, teprve s příchodem umělé inteligence se tyto technologie staly dostatečně sofistikovanými, aby zvládly složité interakce.

Řešení, která dnes nabízí společnost SoundHound, jsou výrazně zaměřena na AI, protože řeší úkoly tradičně vyžadující manuální vstupy nebo lidské rozhovory – od správy objednávek v autobusech až po asistenty v autech nebo ovládání domácích spotřebičů. Vzhledem k tomu, že taková řešení jsou nyní pohodlně dostupná, společnosti se snaží tuto technologii integrovat, což dokládá i meziroční nárůst nejvyššího obratu společnosti SoundHound o 80 % v posledním čtvrtletí. Očekává se, že tento výrazný růst bude pokračovat přinejmenším do konce příštího roku, přičemž prognózy společnosti Market.us pro trh hlasových asistentů s umělou inteligencí uvádějí roční tempo růstu téměř 29 % až do roku 2033.

Kritici sice mohou jako důvod ke zdržení se hlasování uvádět nedostatečnou ziskovost společnosti SoundHound, ale tato představa se míjí účinkem, protože nedoceňuje neustálý pokrok společnosti směrem k ziskovosti. Když už nic jiného, tak při současné trajektorii růstu může být obrat k zisku na obzoru dříve než později.

Na druhém místě v seznamu je Recursion Pharmaceuticals, nečekaný přírůstek, který je vnímán spíše jako farmaceutická společnost než společnost zabývající se umělou inteligencí. Ústředním bodem mise společnosti Recursion je však operační systém Recursion Operating System (OS), integrovaný, mnohostranný systém, který generuje, analyzuje a čerpá poznatky z rozsáhlých souborů biologických a chemických dat s cílem zefektivnit a optimalizovat objevování léčiv – což je proces výrazně řízený daty.

V současné době technologie Recursion podporuje pět probíhajících klinických studií, další dvě léčiva jsou v předklinické fázi a více než tucet dalších je v různých fázích objevování. Stojí za zmínku, že tržní ocenění společnosti činí 2,3 miliardy dolarů, a to navzdory nedostatku významných příjmů a pokračujícímu ztrátovému provozu. I přesto je výzkum založený na umělé inteligenci příslibem, že se v budoucnosti stane důležitou silou ve farmaceutickém průmyslu, alespoň se tak domnívá společnost Precedence Research. Podle jejich předpovědi poroste trh s umělou inteligencí v oblasti objevování léků do roku 2033 v průměru o 21,5 % ročně – což je vyhlídka, kvůli níž se riziko společnosti Recursion vyplatí, vzhledem k tomu, že jen málo jiných společností vykazuje srovnatelný potenciál pro tuto příležitost.

A konečně, Broadcom, známý především jako výrobce čipů, polovodičů a dalších komunikačních technologií používaných v chytrých telefonech, noteboocích, lékařských zařízeních a průmyslové robotice, má také podíl na vzestupu AI. Navzdory svým aktivitám, které se netýkají AI, si udržuje klíčovou roli v rámci datových center, která jsou pro rozvoj AI klíčová.

Mezi její různé produkty související s AI patří zařízení pro optické připojení propojující více základních desek do jedné sítě, desky s plošnými spoji propojující pevné disky se základními deskami a software, který zvyšuje výkonnost jejího hardwaru. Broadcom také vyrábí procesory ASIC, které jsou alternativou k platformám AI založeným na GPU společnosti Nvidia. O síle společnosti v této oblasti svědčí i to, že její tržby související s umělou inteligencí dosáhly ve druhém čtvrtletí letošního roku rekordní výše 3,1 miliardy dolarů.

Ačkoli se stále jedná o zlomek čtvrtletních tržeb společnosti Broadcom ve výši 12,5 miliardy dolarů, převaha jejích aktivit souvisejících s AI se může brzy výrazně zvýšit. Předpovědi pro trh s hardwarem AI navrhují dvouciferné tempo růstu po další desetiletí, přičemž společnost Gartner odhaduje 24% roční růst trhu s čipy ASIC AI až do roku 2028. Vzhledem k postavení společnosti Broadcom na trhu ASIC se zdá být získání jejího podílu na tomto růstu více než pravděpodobné.

Závěrem lze říci, že umělá inteligence představuje pro investory jedinečnou příležitost, ne nepodobnou významným technologickým boomům v minulosti. Identifikace akcií, které ještě nevyužily svůj plný potenciál v oblasti umělé inteligence, může vést k lukrativním investicím. Příklady společností SoundHound, Recursion Pharmaceuticals a Broadcom ilustrují tři firmy, které skvěle využívají umělou inteligenci a ukazují na významný potenciál do budoucna.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz