Hlavní obsah

3 věci o společnosti C3.ai, které chytří investoři vědí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

AI - Midjourney

Vyplatí se udělat si o této společnosti domácí úkol.

Článek

Když společnost C3.ai (AI -3,12 %) vstoupila v roce 2020 na scénu IPO, investoři si jí rychle všimli. Tehdy byl tento poskytovatel softwaru AI oslavován jako další velká věc v oblasti technologií umělé inteligence, která umožňuje společnostem využívat algoritmy strojového učení k vytváření poznatků a třídění velkých souborů dat.

Uplynulo několik let a společnost stále přitahuje pozornost investorů, ale její počáteční lesk už značně vyprchal. Cena jejích akcií od vstupu na burzu klesla o 75 % a její finanční situace některé investory znervózňuje.

Pokud však stále váháte, zda byste měli do akcií společnosti C3.ai vložit nějaké peníze, měli byste nejprve vědět tři věci.

1. Konkurence se zostřuje

C3.ai již spolupracuje s několika významnými technologickými společnostmi, včetně Amazonu, Microsoftu a Googlu, ale problémem je, že tito technologičtí giganti se nyní stávají rivaly. Zejména Microsoft a Google v poslední době učinily další kroky v oblasti služeb cloud computingu AI, čímž na C3.ai vyvíjejí tlak.

Nárůst konkurence pomohl společnosti C3.ai přejít od modelu předplatného služeb umělé inteligence k modelu založenému na využití, kdy zákazníci platí pouze za to, co využívají. I když se to z dlouhodobého hlediska může ukázat jako chytrý krok, nepomáhá to společnosti v boji s konkurenty na trhu se softwarem využívajícím umělou inteligenci v hodnotě 500 miliard dolarů.

Společnost Microsoft právě teď krade umělou inteligenci díky své počáteční investici do společnosti OpenAI, tvůrce populárního velkého jazykového modelu ChatGPT. Tento chatbot má již více než 100 milionů aktivních uživatelů měsíčně a Microsoft jej integroval do svých cloudových služeb Azure, vyhledávače Bing a sady aplikací Microsoft 365.

Výše uvedené skutečnosti neznamenají, že by společnost C3.ai byla vyřazena ze závodu o umělou inteligenci, ale ukazují, že zdaleka není jediným hráčem na poli umělé inteligence ve městě.

2. Její finanční výsledky jsou nyní dost špatné

Přestože společnost C3.ai upoutala pozornost mnoha investorů, její finanční situace není tak růžová.

Tržby společnosti ve třetím čtvrtletí klesly o 4,5 % na 66,7 milionu USD a C3.ai vykázala čistou ztrátu 63,1 milionu USD, což je horší výsledek než ztráta 39,4 milionu USD v předchozím čtvrtletí. Tržby a zisk společnosti sice překonaly konsensuální odhady analytiků za dané čtvrtletí, ale klesající tržby a prohlubující se ztráta C3.ai by měly být pro investory varovným signálem.

Dalším znepokojivým aspektem finančních výsledků společnosti C3.ai je skutečnost, že společnost získává téměř 30 % svých příjmů od jediného zákazníka, společnosti Baker Hughes. Tato závislost se již ukazuje jako problematická, protože společnost Baker Hughes nedávno snížila své roční výdaje na C3.ai a v loňském roce se zbavila 15 % svého podílu ve společnosti C3.ai.

Společnost C3.ai by mohla najít další zákazníky, kteří by nahradili snížení tržeb společnosti Baker Hughes, ale to není zdaleka jisté, zejména proto, že mnoho společností si nyní utahuje opasky v očekávání možné recese.

A přestože to ještě nebylo prokázáno, společnost byla nedávno obviněna z účetního podvodu, což otřáslo důvěrou některých investorů v její finanční výkaznictví. Společnost C3.ai odpověděla, že její účetnictví je „úplné a správné“.

3. Akcie má nyní velmi bohaté ocenění

A konečně, pro investory, kteří zvažují nákup akcií C3.ai, je důležité vědět, že akcie nejsou levné. Cena akcií společnosti za posledních šest měsíců prudce vzrostla o více než 77 %, mimo jiné díky humbuku kolem dalších služeb AI, jako je ChatGPT.

Společnost je v současné době stále velmi ztrátová, takže nejlepším vodítkem pro posouzení jejího ocenění je poměr ceny k tržbám (P/S) společnosti C3.ai. V současné době mají akcie společnosti poměr P/S 9, což je mnohem více, než je průměr technologického sektoru, který činí přibližně 5. To znamená, že akcie C3.ai se nyní obchodují s vysokou prémií, i když tržby společnosti zpomalují a její ztráty se prohlubují.

Investoři, kteří hledají způsob, jak vstoupit na rychle rostoucí trh s umělou inteligencí, se mohou kvůli všem výše uvedeným důvodům pozastavit, než se vrhnou na tuto populární akcii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz