Hlavní obsah
Finance

5 největších chyb, kterých se investoři dopouštějí. Jak se jim vyhnout?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Pokud se dokážete vyvarovat chyb, můžete být úspěšným investorem.

Článek

Lidé, kteří s investováním začínají, si někdy myslí, že největší úspěch mají ti nejzkušenější a nejzkušenější investoři. Koneckonců se to zdá být docela logické. V mnoha oborech si odborníci vedou mnohem lépe než amatéři.

Investování je však jednou z mála výjimek, kdy si začátečníci mohou vést stejně dobře jako odborníci. Nadšenec do osobních financí a investor Graham Stephan nedávno přirovnal investování k amatérskému tenisu. Tvrdí, že k tomu, abyste v investování zvítězili, nemusíte být expertem; stačí se jen vyvarovat nevynucených chyb.

Stephan poukázal na pět hlavních chyb, kterých se investoři dopouštějí. Tady jsou jejich příklady.

1. Vsadit vše na jednu akcii

Bez ohledu na to, jak moc se vám společnost líbí, nikdy z ní nedělejte jedinou investici. Jak Stephan vysvětluje, od roku 1950 se na amerických trzích obchodovalo více než 28 000 společností a 78 % z nich již neexistuje.

Zlatým pravidlem investování je budovat diverzifikované portfolio. Pokud jsou vaše peníze investovány do různých akcií, nejste závislí na úspěchu jediné společnosti. Existují dva způsoby, jak mít diverzifikované investiční portfolio:

Sami si vyberte akcie a investujte alespoň do 25 až 30 společností. To může být časově náročné, takže se doporučuje pouze v případě, že chcete své portfolio aktivně spravovat. V takovém případě si můžete vybrat akcie a sestavit portfolio na některé z nejlepších platforem pro obchodování s akciemi.

Vyberte si investiční fond, který investuje vaše peníze do velkého počtu akcií. Oblíbenou volbou jsou zde indexové fondy. Dobrým a snadným způsobem investování jsou fondy Total Stock Market a S&P 500.

2. Snaha o načasování trhu

Načasování trhu spočívá v tom, že se pokoušíte předvídat pohyb cen a využít jej pro svá investiční rozhodnutí. To je špatná strategie, protože je téměř nemožné spolehlivě předvídat pohyby trhu. I kdybyste to dokázali, studie společnosti Charles Schwab zjistila, že lidé, kteří jednoduše pravidelně investují, by dosáhli srovnatelných výnosů jako hypotetický investor s dokonalým načasováním trhu.

Největším rizikem při časování trhu je, že se ve svých předpovědích zmýlíte. V takovém případě můžete přijít o peníze. Nebo můžete promeškat nejlepší dny na trhu, což sníží vaše výnosy. Stephan poznamenal, že pokud by investor zůstal na trhu od roku 1997 do roku 2017, vydělal by 7,2 %. Pokud by však za toto dvacetileté období promeškal jen 10 nejlepších dnů, jeho výnos by klesl na 3,5 %.

Nepokoušejte se skokově vstoupit na trh a zase z něj vystoupit. Stanovte si časový plán, například investování 1 000 dolarů 15. dne v měsíci, a dodržujte ho.

3. Očekávání výnosů v souladu s průměrem trhu

Průměrný výnos na akciovém trhu se historicky pohybuje kolem 10 % ročně. To je však průměr z širokého rozpětí ročních výnosů. V některých letech trh vzroste o 20 % až 40 %. V jiných zase poklesne o 15 % a více. Ve skutečnosti je vzácné vidět roční výnosy v rozmezí 8 % až 12 %, jak zmiňuje Stephan, od roku 1926 se to stalo pouze pětkrát.

Nové investory občas odradí, když jejich portfolia nerostou tak, jak si mysleli. Někteří váhají, zda pokračovat v investování, nebo dokonce uvažují o ztrátovém prodeji.

Je důležité si uvědomit, že vaše peníze nebudou rok co rok stabilně růst o 10 %. Budou se vyskytovat vzestupy a poklesy. Udržujte si dlouhodobou perspektivu a nenechte se trápit roky poklesů.

4. Vkládání všech vajec do jednoho typu aktiv

Mnoho investorů sází na akcie, protože akciový trh je osvědčeným způsobem, jak vybudovat bohatství. Stephan doporučuje rozmanitější portfolio s kombinací aktiv, kterým se bude dařit za všech ekonomických podmínek.

5. Být trpělivý

Investování je nejefektivnější způsob, jak budovat bohatství. Obzvláště účinné je, když investujete po dlouhou dobu, například 20 let nebo déle. To dává vašim penězům dostatek času na růst a získávání složeného úroku, tedy úroku navíc k již získaným úrokům.

Chcete-li však maximalizovat své výnosy, musíte být důslední. Pokud budete investovat jen občas nebo pokud přestanete po roce, nevyděláte zdaleka tolik, kolik byste mohli.

Zavažte se investovat každý měsíc určitou částku. Někteří lidé začínají s 10 % svých příjmů, ale můžete použít jakoukoli částku, která vám vyhovuje.

Investování nemusí být složité. Pokud máte diverzifikované portfolio a investujete pravidelně, vybudujete si bohatství. Jediná další věc, kterou musíte udělat, je dát si pozor na chyby na cestě, jako je snaha načasovat trh nebo investovat příliš mnoho do jedné akcie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám