Hlavní obsah
Finance

Akcie SoFi od začátku roku vzrostly o více než 70 %. Co bude dál?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnost SoFi Technologies je na vzestupu.

Článek

Pro technologické akcie to byl zatím skvělý rok. Index Nasdaq Composite od začátku roku vzrostl o 31 %, poté co v roce 2022 přibližně o tolik klesl. Velkou roli v tomto růstu hrají fintech společnosti, protože mnohé z nich rostou raketovým tempem, jako například Upstart, který od začátku roku vzrostl asi o 182 %.

U některých z těchto vysoce prosperujících fintechů se jedná pouze o krátkodobé oživení po masivních ztrátách v posledních dvou letech, ale u jiných je stále ještě prostor k růstu. Vzhledem k výsledkům hospodaření za druhé čtvrtletí, které se blíží v příštích několika týdnech, je SoFi Technologies (SOFI) fintechem, který je třeba sledovat.

SoFi Technologies: Prostor pro růst

SoFi je jednou z těch fintech společností, které v roce 2023 zažily raketový vzestup, a její akcie od začátku roku vzrostly o 78 %. Zdá se však, že SoFi má ještě další prostor k rozletu.

Část nadšení souvisí s tím, že Bidenova administrativa souhlasila s ukončením moratoria na splácení studentských půjček, které platilo od začátku pandemie v březnu 2020. To by mělo přinést zvýšení příjmů, protože objem studentských půjček v prvním čtvrtletí klesl o více než 50 % oproti průměrnému objemu před pandemií. Je zde také skutečnost, že SoFi rychle roste, a to i přes snížení příjmů ze studentských půjček. Její příjmy z úvěrů vzrostly o 33 % díky vyšším úrokovým sazbám a rekordním objemům osobních půjček. Ve čtvrtletí poskytla osobní půjčky v hodnotě 3 miliard USD, což je meziroční nárůst o 46 %.

Rozhodnutí SoFi koupit banku a získat bankovní statut se vyplatilo, protože fintechová společnost mohla rozšířit svou úvěrovou činnost a snížit náklady na vklady, protože nemusela využívat služeb třetích stran. Vklady ve čtvrtletí meziročně vzrostly o 37 % na 10 miliard USD, přičemž 97 % z nich je pojištěno.

„V důsledku tohoto růstu vysoce kvalitních vkladů jsme profitovali z nižších nákladů na financování našich úvěrů. Financování vkladů také zvyšuje naši flexibilitu při získávání dodatečné čisté úrokové marže (NIM) a optimalizaci výnosů, což je ve světle výrazné makro nejistoty zásadní výhoda,“ uvedl generální ředitel Anthony Noto.

Charta banky také pomohla posílit aktivity společnosti SoFi v oblasti finančních služeb, které zahrnují běžné a spořicí účty, investice, přímé vklady, kreditní karty a další služby. Tento obchod vzrostl meziročně o 244 % na 81 milionů USD. A počet produktů, které její zákazníci neboli členové využívají, meziročně vzrostl o 51 % na 7,1 milionu.

Třetí část jejího podnikání, technologická platforma, kde klienti využívají její platformu k zavádění bankovních produktů jako služby, také zaznamenala nárůst příjmů, a to o 28 % oproti předchozímu roku. Celkově se příjmy v prvním čtvrtletí zvýšily o 43 % na 472 milionů USD a čistá ztráta se snížila na 34 milionů USD, což je příznivé ve srovnání se ztrátou 110 milionů USD před rokem.

Na cestě k ziskovosti

Ukončení moratoria na splácení půjček by mělo zvýšit příjmy, ale již nyní je SoFi na cestě k překonání svých dřívějších prognóz.

Společnost SoFi očekává, že ve druhém čtvrtletí dosáhne upravených čistých příjmů ve výši 470 až 480 milionů dolarů, což by znamenalo meziroční nárůst o 32 až 35 %. Společnost také zvýšila svou prognózu celoročních čistých příjmů na rozmezí 1,96 až 2,02 miliardy USD, oproti předchozí prognóze 1,93 až 2 miliardy USD. To bylo před zrušením moratoria, takže toto číslo by mohlo být potenciálně vyšší.

Společnost rovněž plánuje celoroční upravený zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) ve výši 268 až 288 milionů dolarů, což je více než předchozí odhad 260 až 280 milionů dolarů. A do konce roku 2023 SoFi očekává dosažení čtvrtletní ziskovosti čistého zisku podle GAAP.

Kromě vyhlídek na růst je SoFi stále relativně levná. Její poměr ceny k prodejům činí 3,8, což je více než 2,8 na konci prvního čtvrtletí, ale méně než 4,6 v prvním čtvrtletí roku 2022. Také její poměr ceny k účetní hodnotě je rozumných 1,5, což je méně než 1,7 v loňském prvním čtvrtletí.

Společnost SoFi je na tom lépe než před rokem, a to díky posílení bankovních operací, obnovení půjček pro studenty a pokračujícímu růstu technologické platformy. To by jí mělo umožnit lépe překonat těžké období, dokud se ekonomika nezlepší.

Výsledky hospodaření společnosti SoFi za druhé čtvrtletí očekávejte po jejich zveřejnění 1. srpna nebo přibližně v tomto termínu. Nyní se však akcie jeví jako vhodná k nákupu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám