Hlavní obsah
Finance

Akcie společnosti AMD se v letošním roce výrazně zotavily. Může to vydržet?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Navzdory klesajícím tržbám a ziskům jsou akcie AMD letos na vzestupu

Článek

Akcie společnosti Advanced Micro Devices (AMD) se letos zotavují a od začátku roku vzrostly o téměř 70 %. Část těchto zisků nepochybně způsobil humbuk kolem umělé inteligence (AI). Ačkoli je přítomnost AMD na trhu akcelerátorů umělé inteligence omezená, společnost vyvíjí velké úsilí o růst této části podnikání.

Měli by se investoři vrhnout na akcie AMD, které prudce rostou? Před rozhodnutím je třeba vědět několik důležitých věcí.

1. Obchod s osobními počítači se potýká s problémy

Po pandemickém rozmachu prodeje osobních počítačů spotřebitelé i podniky zabrzdili. Podle společnosti Gartner se celosvětové dodávky osobních počítačů v roce 2022 propadly o 16,2 % a v prvním čtvrtletí roku 2023 následoval prudší pokles o 30 %.

Pokles poptávky způsobil dvojí úder pro AMD a většinu společností, které jsou na PC závislé. Nejenže se snížila poptávka na koncovém trhu, ale v dodavatelském řetězci jsou také nadbytečné zásoby počítačů a komponent. To vedlo k tomu, že odběratelé PC čipů AMD se začali stahovat ještě více než spotřebitelé, aby snížili stav zásob a zohlednili tak slabou poptávku.

Klientský segment společnosti AMD, který zahrnuje centrální procesory (CPU) pro osobní počítače, zaznamenal v prvním čtvrtletí meziroční pokles tržeb o 65 %. Pro tento segment to bylo nejhorší čtvrtletí přinejmenším od roku 2017.

V herním segmentu se dařilo o něco lépe, když tržby meziročně klesly jen o 6 %. Tento segment však zahrnuje nejen grafické karty pro PC, ale také polotovary, které pohánějí hlavní herní konzole. Tržby z prodeje polotovarů vzrostly a společnost AMD nezveřejnila, jak hluboce tržby z prodeje grafických karet poklesly. Pro srovnání, v posledním čtvrtletí konkurenční společnosti Nvidia se tržby z her meziročně propadly o 38 %.

Korekce zásob bude nakonec dokončena a poptávka se nakonec stabilizuje a do určité míry odrazí ode dna. Z konkurenčního hlediska je však dnes AMD v horší pozici než v posledních několika letech. Nejnovější počítačové procesory Raptor Lake společnosti Intel způsobují bolesti hlavy společnosti AMD v oblasti počítačových procesorů Ryzen a díky velkým investicím společnosti Intel do výroby by se měl v příštích letech zúžit náskok, který společnost AMD získala tím, že k výrobě svých čipů využívá Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Společnost AMD se jistě může měřit s Intelem, ale získat podíl na trhu může být nyní obtížnější.

2. Datová centra jsou na tom lépe

Poptávka po serverech začala v letošním roce slábnout, ačkoli dlouhodobý vývoj je stále příznivý. Podnikání společnosti AMD v oblasti datových center si v tomto prostředí drží svou pozici a v prvním čtvrtletí se jeho tržby v podstatě nezměnily.

Společnost AMD má na trhu serverových procesorů jasnou převahu. Nejnovější čipy Genoa - součást rodiny procesorů EPYC - jsou výkonnostní a efektivní monstra. Jedním z důvodů, proč si společnost AMD dokázala vybudovat takový náskok před společností Intel, byla chronická zpoždění společnosti Intel při uvádění jejích serverových čipů Sapphire Rapids na trh. Sapphire Rapids byl několikrát odložen a nakonec byl uveden na trh až na začátku roku 2023. Původně byly čipy plánovány na rok 2021.

Kromě serverových procesorů se AMD se svým nejnovějším grafickým čipem MI300X zaměřuje na trh akcelerátorů umělé inteligence. Přestože společnost výrazně zaostává za vedoucí společností Nvidia, AI je pro AMD příležitostí v hodnotě několika miliard dolarů, pokud se jí podaří úspěšně oslabit dominantní postavení Nvidie.

Akvizicí společnosti Xilinx získala společnost AMD prosperující a vysoce maržový obchod s vestavěnými systémy, který je nyní větší než obchod s datovými centry i klientskými systémy. I když tento byznys není imunní vůči náročnému ekonomickému prostředí, pomohl společnosti AMD diverzifikovat a snížit její závislost na trhu osobních počítačů. Segment vestavěných zařízení dosáhl v prvním čtvrtletí provozní marže 51 %, což z něj činí zdaleka nejziskovější segment.

Závěr

Výkonnost společnosti AMD je nyní smíšená. Problémy v oblasti osobních počítačů vedly k poklesu tržeb a k poklesu upraveného zisku. Celkové tržby v prvním čtvrtletí klesly o 9 %, zatímco upravený zisk na akcii se propadl o 47 %.

Společnost AMD v prvním čtvrtletí ukončila akvizici Xilinx, takže se jí již nebude zvyšovat meziroční tempo růstu. Výhled na druhé čtvrtletí počítá s tržbami ve výši 5,3 miliardy dolarů, což představuje meziroční pokles o 19 %. Situace se může začít zlepšovat ve druhém pololetí, pokud se trh s osobními počítači stabilizuje, ale není to zaručeno.

Hodnota společnosti AMD se pohybuje kolem 176 miliard dolarů, což je přibližně 7,6násobek průměrného odhadu analytiků pro tržby v roce 2023 a téměř 40násobek odhadu upraveného zisku. Vzhledem k problémům, kterým AMD čelí, se to zdá být příliš vysoká cena.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz