Hlavní obsah

Akcie společnosti Nvidia: Jsou na obzoru potíže?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Akcie předního výrobce grafických procesorů od začátku roku vzrostly o 80 %

Článek

Společnost Nvidia (NVDA) se stala horkou akcií pro investory, kteří od začátku roku poslali její akcie o 80 % výše. Kupce možná motivovala dlouhá historie společnosti, která dosahuje hvězdných investičních výnosů, nebo její potenciální role v rozvoji umělé inteligence.

Trh však často přehání. Provozní čísla společnosti Nvidia mohou mít v nadcházejících čtvrtletích problém podpořit cenu akcií. Bližší pohled na společnost ukazuje některé varovné signály potenciálních problémů.

Zde je důvod, proč by investoři měli odolat pojmu FOMO a znovu zvážit, zda dnes vložit nové peníze do společnosti Nvidia.

Oblíbená akcie

Existuje mnoho důvodů, proč si dlouhodobě oblíbit společnost Nvidia. Je světovou jedničkou v oblasti diskrétních grafických procesorů, které se používají v různých aplikacích vyžadujících vysoký výpočetní výkon. Příkladem jsou hry, těžba kryptoměn, datová centra a umělá inteligence. Společnost navíc do svého podnikání integruje software, čímž rozšiřuje záběr využití svých produktů.

Nvidia je však v konečném důsledku polovodičová společnost a toto odvětví je tradičně cyklické. Když je ekonomika silná, může být na vzestupu, a když firmy omezí své výdaje, může se propadnout. Ekonomové všeobecně očekávají v nadcházejících čtvrtletích recesi, a pokud se podíváte pozorněji, můžete vidět náznaky zpomalení podnikání společnosti Nvidia.

Co to znamená? Nvidia vyrábí čipy rychleji, než je schopna je prodat, a vytváří si tak zásoby na svých účtech. Vedení společnosti bude možná muset své produkty zlevnit, aby se zásoby přesunuly, což by snížilo ziskové marže společnosti.

Neschopnost překonat stále vyšší laťku

Ceny akcií jsou v podstatě hrou očekávání, což znamená, že trh může reagovat pozitivně, když společnosti překonají očekávání, a negativně, když je nepřekonají. Jak zjistíte, jaká jsou očekávání? Vezměme si ocenění akcie. Například poměr ceny k zisku (P/E) společnosti Nvidia oceňuje společnost na základě jejího zisku na akcii (EPS).

Níže vidíte, že P/E společnosti Nvidia je na úrovni 155, což je mnohem více, než je její průměr za posledních deset let. Jinými slovy, investoři jsou ochotni zaplatit za zisky společnosti Nvidia více, protože od ní očekávají skvělé výsledky.

Nezapomeňte však, že příjmy společnosti Nvidia se snižují a marže by se mohly dostat pod tlak, pokud by musela začít zlevňovat své rostoucí zásoby. To nezní jako recept na skvělé provozní výsledky. Pokud provozní výsledky společnosti Nvidia Wall Street zklamou, investoři by mohli reagovat prodejem akcií. Jak se říká, čím vyšší stoupání, tím těžší pád.

Co by měli investoři dělat?

Je možné prodat akcie na základě jejich neuvěřitelného ocenění, ale chápu investory, kteří se rozhodnou je držet - zejména pokud sedí na akciích koupených před lety za mnohem nižší cenu. Dlouhodobá budoucnost společnosti Nvidia vypadá zářivě a po cestě pravděpodobně přijde další růstový cyklus, který by mohl společnost Nvidia posunout do nových výšin.

Pokud však chcete akcie koupit poprvé, může to být špatný nápad. Mohli bychom právě vstupovat do hospodářského poklesu, což by mohlo snadno vést k prodeji akcií z jejich vysokých úrovní dolů na mnohem atraktivnější cenu. Jinými slovy, existuje více důvodů, proč by akcie měly klesat, než aby dále stoupaly. Trocha trpělivosti by vám v nadcházejících měsících mohla poskytnout mnohem lepší příležitost k nákupu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz