Hlavní obsah

Akcionáři těchto biotechnologických firem vyhráli jackpot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Trhy se snaží růst a tyto společnosti jim v tom pomáhají.

Článek

Akciový trh zakončil únor poklesem a vrátil část svých lednových zisků. Když se však investoři připravovali na první březnový den, index Nasdaq Composite se snažil odrazit ode dna.

Společnost Sarepta Therapeutics (SRPT) zaznamenala pěkný nárůst poté, co oznámila příznivé finanční výsledky a poskytla optimistické informace o klíčové kandidátské léčbě, ale velkým vítězem dne byla společnost Reata Pharmaceuticals (RETA). Přečtěte si více informací o tom, proč byli akcionáři těchto biotechnologických akcií tak spokojeni.

Společnost Sarepta

Akcie společnosti Sarepta Therapeutics v předobchodní fázi středečního obchodování vyskočily o 16 %. Společnost specializující se na genetickou medicínu oznámila finanční výsledky za čtvrté čtvrtletí, které ukázaly pokračující růst, a učinila prohlášení, které její investory naladilo optimističtěji ohledně její budoucnosti.

Poslední finanční výsledky společnosti Sarepta byly solidní. Tržby za čtvrté čtvrtletí dosáhly 258 milionů dolarů, což představuje meziroční nárůst o 28 % díky 32% nárůstu prodeje produktů. Společnost Sarepta nadále prodělávala, ale očištěná ztráta ve výši 46,5 milionu dolarů se snížila oproti ztrátě 66 milionů dolarů z předchozího roku. Za celý rok činily upravené ztráty 3,06 USD na akcii, což je méně než 3,80 USD na akcii v roce 2021.

Společnost Sarepta je obzvláště nadšená z vyhlídek svého kandidáta na léčbu Duchennovy svalové dystrofie SRP-9001. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v listopadu udělil společnosti Sarepta prioritní posouzení žádosti o biologickou licenci pro SRP-9001 s termínem zahájení regulačního řízení koncem května. Na konferenčním hovoru, který následoval po zveřejnění výsledků hospodaření v úterý pozdě večer, společnost Sarepta uvedla, že poskytla všechny odpovědi, které úřad FDA požadoval, a věří, že před dalším postupem nebude třeba, aby se úřad FDA sešel s poradním výborem.

SRP-9001 je pouze jednou z léčebných metod společnosti Sarepta, ale investoři očekávají úspěch, který by mohl zajistit další růst. Pokud FDA schválí tuto kandidátní léčbu, mohlo by to vyvolat další vlnu růstu ceny akcií společnosti Sarepta.

Společnost Reata získala vítězství v soutěži FDA

Největším vítězem středeční předobchodní seance byla společnost Reata Pharmaceuticals, jejíž akcie vyskočily o 175 %. Biotechnologická společnost dostala od FDA skvělé zprávy o důležité léčbě, která má velký význam pro dlouhodobou obchodní strategii společnosti Reata.

Společnost Reata v úterý oznámila, že FDA schválila její léčbu Friedreichovy ataxie, Skyclarys, pro dospělé a mladistvé od 16 let. Za zmínku stojí zejména to, že FDA udělil voucher na prioritní posouzení vzácného dětského onemocnění, čímž se Skyclarys stal první terapií specificky určenou pro léčbu tohoto onemocnění.

Friedreichova ataxie je dědičné neurodegenerativní onemocnění, které se diagnostikuje především v období dospívání. V USA postihuje přibližně 5 000 diagnostikovaných pacientů a odhaduje se, že velikost trhu s léčbou této nemoci činí zhruba 3 miliardy dolarů ročně. Schválení FDA znamená, že společnost Reata bude mít na tomto trhu fakticky počáteční monopol a biotechnologická společnost očekává, že Skyclarys bude pacientům k dispozici do druhého čtvrtletí roku 2023.

Tato zpráva byla zajímavá také proto, že údaje, které podpořily žádost společnosti Reata u FDA, se týkaly mnohem delšího časového období než většina výzkumů. S dalšími kandidáty na léčbu jsou akcionáři společnosti Reata mnohem více nadšeni, zejména proto, že se společnost připravuje na dosažení prvních významných příjmů, které kdy její podnikání vygenerovalo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz