Hlavní obsah
Finance

Bližší pohled na výkonnost Nasdaqu a výjimečný růst Nvidie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Některé makroekonomické tlaky by se mohly v letošním roce zmírnit, což by mohlo pomoci jedné z nejžhavějších růstových akcií na trhu vyletět ještě výše

Článek

Navzdory výrazné rally v loňském roce, kdy index Nasdaq Composite vyskočil o 43 % v roce 2023, je v současné době stále přibližně o 7 % nižší než jeho rekordní hodnota. Historické údaje z trhu naznačují souvislost mezi nižšími úrokovými sazbami a silnou výkonností růstových akcií. Skupina analytiků předpovídá, že Federální rezervní systém pravděpodobně během letošního roku sníží úrokové sazby. Toto snížení obvykle vede ke snížení výnosů z dluhopisů, což zlevňuje půjčování peněz. Takové okolnosti také obvykle zvyšují atraktivitu akcií jako investičního nástroje.

K potenciálním pozitivním katalyzátorům pro ocenění, které se objevují v důsledku snížení sazeb, se přidává silná poptávka a robustní trh pro společnosti zabývající se umělou inteligencí (AI). Tento sektor představuje pro Nasdaq slibný růst v roce 2024. V čele konkurenčního prostoru umělé inteligence stojí společnost Nvidia (NVDA -0,20 %). Společnost Nvidia si na trhu s umělou inteligencí vydobyla bezkonkurenční pozici, což z ní činí zajímavou volbu pro ty, kteří chtějí strategicky umístit svá portfolia pro příští býčí trh Nasdaq.

Společnost Nvidia, známá díky vysoce výkonným grafickým procesorům (GPU), je dominantním jménem v technologické sféře. Její grafické procesory, původně určené pro videohry, se staly nepostradatelnými také pro umělou inteligenci a cloud computing. V současné době ovládá společnost Nvidia přibližně 90 % trhu s vysoce výkonnými grafickými procesory. Vzhledem k tomu, že soupeři, jako jsou Advanced Micro Devices a Intel, se v současné době zřejmě nemohou technologiím společnosti Nvidia rovnat, má Nvidia šanci stát se jedním z největších vítězů v nastupující revoluci v oblasti umělé inteligence.

Potenciál společnosti Nvidia podtrhuje její působivá obchodní dynamika. Třetí čtvrtletí společnosti za fiskální rok 2024 odhalilo prudký nárůst tržeb a slibný zisk na akcii. Společnost vykázala značný růst: tržby z datových center vykázaly meziroční nárůst o 279 % a dosáhly 14,51 miliardy dolarů a celkové tržby se meziročně zvýšily o 206 % a dosáhly 18,12 miliardy dolarů. Hrubá marže se zvýšila na 74 %, oproti 70,1 % ve 2. čtvrtletí 2023 a 53,6 % ve 3. čtvrtletí 2023. Non-GAAP (upravený) zisk na akcii zaznamenal pozoruhodný meziroční nárůst o 593 % a dosáhl 4,02 USD. Společnost Nvidia navíc očekává, že tento výjimečný růst bude pokračovat i ve 4. čtvrtletí fiskálního roku 2024.

I přes tyto mimořádné výsledky se však akcie společnosti Nvidia zdají být výrazně podhodnocené. Obchoduje se za přibližně 45násobek očekávaného letošního zisku, což se může zdát jako ocenění závislé na vysokém růstu. Vzhledem k rychlému růstu zisku společnosti však lze současný násobek budoucích zisků považovat za relativně nízký.

Vezměme v úvahu skutečnost, že společnost Microsoft zaznamenala v posledním čtvrtletí 27% meziroční růst zisku a obchoduje se za forwardový PE 34. Pro srovnání, společnost Apple vykázala ve svém posledním vykázaném čtvrtletí 13% meziroční růst zisků, přičemž forwardový PE je přibližně 28. Vzhledem k výjimečnému růstu společnosti Nvidia může současné PE odhalit, že akcie lídra v oblasti GPU jsou výrazně levné.

Historicky cyklické změny výkonnosti v podnikání společnosti Nvidia by mohly být jedním z důvodů nižšího násobku zisku. Nicméně pokračující dynamika umělé inteligence by mohla být podceňována a iniciativa společnosti zmírnit expozici vůči budoucím cyklickým poklesům by mohla zajistit významnou stabilitu. Společnost Nvidia se zaměřuje na vytváření softwarových a servisních komponent, které nabízejí spolehlivé opakující se zdroje příjmů s trvale vysokými maržemi.

V závislosti na těchto iniciativách směřuje Nvidia k vytvoření vlastního podnikání v oblasti datových center. Jako přední dodavatel grafických procesorů pro vysoce výkonné výpočetní aplikace rozšiřuje své podnikání v oblasti umělé inteligence jako služby (AIaaS). Očekává se, že tento krok sníží cykličnost a vytvoří nové, vysoce maržové zdroje prodeje.

Společnost Nvidia stále postupuje ve využívání masivních dlouhodobých trendů spojených s revolucí v oblasti umělé inteligence. Míra jejího rozmachu a příležitostí je působivá, a pokud se Federální rezervní systém přikloní k výraznému snížení úrokových sazeb v letošním roce a v dalších letech, investoři by mohli být více nakloněni přiřazovat akciím větší násobky ocenění závislé na růstu.

I když neexistuje žádná záruka, že snížení úrokových sazeb a umělá inteligence vynesou Nasdaq v roce 2024 na nová maxima, investice do společnosti Nvidia představuje životaschopný způsob, jak se na trendu umělé inteligence svézt. Dlouhodobí investoři, kteří se věnují špičkovým společnostem v čele společenských trendů, si vytvářejí pozici pro transformativní výnosy, až se projeví další býčí trh. Společnost Nvidia je v tomto ohledu zjevně jedním z předních uchazečů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám