Hlavní obsah
Finance

Budou mít Meta Platforms do roku 2030 větší hodnotu než Apple?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Gigant ve světě sociálních médií by mohl mít větší potenciál růstu než výrobce iPhonů.

Článek

Akcie společnosti Meta Platforms (META) za posledních 12 měsíců vzrostly přibližně o 180 % a nyní se obchodují jen pár dolarů pod svým historickým maximem. Investoři se do giganta sociálních médií vrátili, když se jeho reklamní byznys zotavil a když vedení rozšířilo oprávnění k zpětnému odkupu akcií o 50 miliard dolarů a zahájilo výplatu dividendy.

Díky této rallye se tržní kapitalizace společnosti Meta letos v lednu poprvé po dvou letech dostala přes hranici bilionu dolarů a nyní má hodnotu 1,2 bilionu dolarů. Společnost Meta má však stále menší hodnotu než Apple (AAPL), který v posledních třech letech přiškrtil prodej reklamy vylepšováním aspektů ochrany soukromí uživatelů mobilního operačního systému iOS.

Ale teď, když se podnikání společnosti Meta opět rozjíždí na plné obrátky, mohla by do roku 2030 předstihnout Apple - jehož tržní hodnota v současnosti činí 2,8 bilionu dolarů?

Jakou hodnotu by mohla mít společnost Meta v roce 2030?

Růst společnosti Meta se v roce 2022 zastavil, protože se potýkala s tvrdou konkurencí ze strany TikToku od společnosti ByteDance, makroekonomickými překážkami na reklamním trhu a dopadem vylepšení ochrany soukromí uživatelů ze strany společnosti Apple. Její jednotka Reality Labs, pod kterou spadají její snahy o nastolení metaverse a zařízení pro virtuální a rozšířenou realitu, také nadále ztrácela miliardy dolarů každé čtvrtletí. Během tohoto náročného roku klesly tržby společnosti Meta o 1 % a zisk na akcii (EPS) o 38 %.

V roce 2023 však příjmy a zisk na akcii společnosti Meta vzrostly o 16 %, respektive 73 %, protože se její reklamní byznys zotavil. Společnost čelila změnám v systému iOS od společnosti Apple tím, že shromažďovala více dat od prvních stran pomocí vlastních algoritmů umělé inteligence, vyzvala společnost TikTok rozšířením své platformy krátkých videí Reels na Facebooku a Instagramu a kompenzovala klesající ceny reklamy tím, že prodávala více reklamních zobrazení. Přilákala také hodně nových reklamních nákupů od čínských e-commerce a herních společností, které se snažily oslovit více zahraničních zákazníků; inzerenti z Číny se na celkovém růstu jejích příjmů během roku podíleli 5 procentními body.

Analytici očekávají, že v letech 2023 až 2026 porostou tržby a zisky společnosti Meta složenou roční mírou 14 %, resp. 22 %. Akcie společnosti jsou vzhledem k těmto odhadům stále přiměřeně oceněny na úrovni 24násobku budoucích zisků.

Pokud se společnost Meta vyrovná těmto odhadům a bude v letech 2026 až 2030 pokračovat v 15% meziročním růstu, mohl by její zisk na akcii vzrůst na 46,70 USD. Pokud její forwardový násobek zůstane zhruba stejný, mohly by se její akcie na začátku roku 2030 obchodovat za přibližně 1 120 USD, což by jí zajistilo tržní kapitalizaci ve výši téměř 2,8 bilionu USD. To by odpovídalo současnému ocenění společnosti Apple.

Jakou hodnotu by mohl mít Apple v roce 2030?

Společnost Apple v posledních třech letech také zaznamenala zpomalení. Ve fiskálním roce 2022 (který skončil 24. září 2022) jeho tržby a zisk na akcii vzrostly pouze o 8 %, respektive 9 %, protože prošvihl období silného prodeje svého prvního 5G telefonu iPhone 12. Ve fiskálním roce 2023 tržby společnosti Apple klesly o 3 % a její zisk zůstal téměř stejný, protože skončil cyklus modernizace 5G a její prodeje počítačů Mac na postpandemickém trhu ochably. Zpomalení čínské ekonomiky a tvrdý měnový vítr tento tlak ještě zhoršily.

Analytici očekávají, že od fiskálního roku 2023 do fiskálního roku 2026 porostou tržby a zisky společnosti Apple složenou roční mírou 4 %, respektive 8 %. Tato tempa růstu vypadají stabilně, ale pro akcie, které se obchodují za 28násobek forwardových zisků, nejsou nijak působivá.

Apple se stále obchoduje s prémií za svůj růst, protože je všeobecně považován za bezpečnou akcii. Společnost může v příštích několika letech stále diverzifikovat své portfolio od iPhonu pomocí nových produktů a předplacených služeb a může expandovat prostřednictvím akvizic a investic využitím své hotovosti a obchodovatelných cenných papírů v hodnotě 173 miliard dolarů. Její poměr ceny k zisku by se však mohl postupně snižovat, pokud znovu nezrychlí svůj růst.

Pokud společnost Apple splní očekávání analytiků a v období od fiskálního roku 2026 do fiskálního roku 2030 poroste její zisk na akcii mírným složeným ročním tempem 8 %, mohl by její zisk na akcii dosáhnout 10,50 USD. Pokud by ocenění zůstalo v tomto okamžiku na úrovni 28násobku forwardového zisku, akcie by se obchodovaly za 294 USD, což by znamenalo tržní kapitalizaci 4,5 bilionu USD. Pokud by však forwardový násobek společnosti Apple klesl na 20 - v souladu s ostatními vyspělými technologickými společnostmi - cena jejích akcií 210 USD za akcii by jí zajistila tržní kapitalizaci 3,2 bilionu USD.

Meta má možná větší potenciál růstu než Apple

Na základě těchto výpočtů a prognóz nebude mít Meta do roku 2030 pravděpodobně větší hodnotu než Apple, ale mohla by mít mnohem větší potenciál růstu než výrobce iPhonů. Aby společnost Meta dosáhla do roku 2030 současné tržní kapitalizace společnosti Apple, musely by se její akcie oproti současné úrovni více než zdvojnásobit.

Společnost Apple by mezitím mohla mít problém se těmto přírůstkům vyrovnat, pokud bude i nadále generovat jednociferné procento růstu zisku a zároveň se bude obchodovat za prémiové ocenění. Tento výhled se může změnit, pokud se Vision Pro prosadí nebo pokud Apple uvede na trh další revoluční produkty nebo služby - ale bude to vyžadovat hodně práce, aby se diverzifikoval podnik ze závislosti na iPhonu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz