Hlavní obsah
Finance

Dává dnes smysl nakupovat akcie společnosti Teladoc?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Vstoupil poskytovatel telezdravotnických služeb do hodnotového území?

Článek

Nálada investorů kolem společnosti Teladoc (TDOC) je již delší dobu špatná. Akcie tohoto specialisty na telemedicínu klesly o 95 % oproti svému historickému maximu z roku 2021.

Podnikání společnosti Teladoc zažívalo v prvních dnech pandemie COVID-19 obrovský rozmach, protože nesmírně těžila z poskytování domácí virtuální péče pacientům. Ale stejně jako mnoho jiných „domácích“ akcií, i Teladoc se od návratu života do normálu potýká s velkými problémy. Společnost není v současné době zisková a s klesající poptávkou po virtuální péči investoři většinou hodili ručník do ringu.

K dovršení mizérie posledních tří let na začátku dubna náhle odešel generální ředitel společnosti Teladoc, což investory zaskočilo a společnost neuvedla žádný důvod změny ve vedení. Společnost jmenovala finanční ředitelku Malu Murthyovou zastupující generální ředitelkou, zatímco bude hledat náhradního vedoucího pracovníka. Murthy zůstává i nadále finančním ředitelem.

Zisky společnosti Teladoc nikdy nesplnily očekávání Wall Street

Navzdory velkým příslibům a úspěšnému a rozsáhlému nasazení technologie virtuální lékařské péče se společnost Teladoc potýkala s kladným čistým ziskem. Zpomalující se poptávka po virtuální péči v kombinaci s pokračujícími ztrátami plynoucími částečně z akvizice společnosti Livongo Health vedly k tomu, že společnost v roce 2022 zaúčtovala snížení hodnoty nepeněžního goodwillu ve výši více než 13 miliard USD.

Za rok 2023 společnost Teladoc prodělala 220 milionů dolarů, tj. 1,34 dolaru na akcii. To bylo obrovské zlepšení oproti výsledkům roku 2022 ovlivněným znehodnocením, ale přesto nechalo trh k akciím chladným.

Společnost Teladoc generuje volný peněžní tok a obchoduje se za méně než jednonásobek tržeb

Teladoc prodělává a očekávání tržeb se odpovídajícím způsobem snížila, ale ve společnosti nejsou jen špatné zprávy. Na rozdíl od mnoha dříve vysoce ceněných technologických akcií generuje Teladoc kladné volné peněžní toky. V roce 2023 vygenerovala volný peněžní tok ve výši více než 190 milionů dolarů. Její současný poměr ceny k volnému peněžnímu toku je 12. Ve skutečnosti společnost vykazuje účetní ztráty především kvůli kompenzacím na základě akcií (nepeněžní náklad), nikoliv kvůli deficitu provozní hotovosti. V roce 2023 společnost Teladoc vykázala nepeněžní náklady na kompenzace založené na akciích ve výši 201 milionů USD.

Pro investory zaměřené na fundamentální ukazatele je možná ještě atraktivnější, že se společnost Teladoc obchoduje s poměrem ceny k prodejům (P/S) nižším než 1 (0,92), což je ukazatel relativní hodnoty.

Pro srovnání uveďme konkurenční společnost Doximity, která se obchoduje s poměrem P/S kolem 12. Poměr ceny k volným peněžním tokům společnosti Doximity je nadsazený na 29. I když je třeba poznamenat, že Doximity dosahuje zisku, akcie Teladoc jsou v porovnání s ním výrazně podhodnocené.

Teladoc by mohl být vhodnou koupí

V posledních třech letech se možná děly ošklivé věci, ale Teladoc se skvěle „vykoupal“ tím, že v krátkém časovém období zveřejnil spoustu špatných zpráv. Investoři nemohou rozumně očekávat prudký nárůst čistého zisku nebo návrat k pěnivému ocenění z roku 2021, ale akcie Teladoc se obchodují s velmi atraktivním poměrem P/S menším než 1. Společnost má navíc prokazatelnou historii generování kladného volného cash flow.

Vedení společnosti rovněž podniká kroky ke zlepšení výsledků, zatímco růst tržeb zůstává slabý. Předpokládá se, že jeho program úspory nákladů zvýší v příštích třech letech hrubou marži až o 1 procentní bod. Vedení rovněž očekává, že upravený zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) se do konce roku 2025 zvýší o téměř 100 milionů USD. Oživení je sice pomalé, ale zdá se, že společnost alespoň dosáhla dna.

Vzhledem k tak výraznému poklesu akcií oproti jejich vrcholu a více než 52 % od jejich 52týdenního maxima si Teladoc zaslouží vážný zájem. Trpěliví investoři, kteří chtějí investovat do příběhu obratu s jistotou kladného volného cash flow a značnou hodnotou ve srovnání s přímými konkurenty, by se neměli poohlížet dále.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz