Hlavní obsah
Finance

Dobré zprávy pro akcie Amazonu: E-commerce se obrací k lepšímu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Jeden z analytiků se domnívá, že růst elektronického obchodu se začíná zrychlovat.

Článek

Amazon (AMZN) je jednou z nejvýkonnějších akcií poslední generace, ale jeho výnosy v roce 2022 připomínají, že minulá výkonnost není zárukou budoucích výnosů. Akcie tohoto technologického giganta končí rok poklesem o téměř 50 %, protože se potýká s řadou problémů, kvůli kterým vypadá rozhodně zranitelně.

Společnost zavírá sklady a propouští 10 000 firemních zaměstnanců. Zavírá kdysi perspektivní podniky, jako je Amazon Care, a provádí škrty v segmentu jménem Alexa poté, co zprávy odhalily, že tato divize prodělává 10 miliard dolarů ročně. Růst tržeb se navíc zpomalil, protože společnost čelí obtížným srovnáním s pandemickým boomem v roce 2021 a změnou spotřebitelských výdajů.

V konečném důsledku se výrazně zvýšily ztráty v segmentech mimo Amazon Web Services (AWS). Společnost dokonce varovala před zpomalením růstu AWS, své jednotky cloudové infrastruktury, která je zdaleka největším generátorem zisku.

Podle jednoho analytika z Wall Street se však situace ve prospěch Amazonu konečně obrací.

Elektronické obchodování na vzestupu

Brian Fitzgerald ze společnosti Wells Fargo ve svém komentáři uvedl, že tržby společnosti Amazon v oblasti elektronického obchodování začínají opět zrychlovat, protože společnost čelí snazšímu srovnání v oblasti „softlines“, kam patří kategorie jako oděvy a domácí potřeby.

Fitzgerald rovněž uvedl, že vidí návrat růstu prodeje v e-shopech a kamenných prodejnách na úroveň před pandemií. Podle údajů Census Bureau rostl po většinu minulého desetiletí prodej v e-shopech na národní úrovni přibližně o 15 %, takže Fitzgerald se domnívá, že se tam vrátí. To je lepší než odhad společnosti Amazon pro čtvrté čtvrtletí, který počítá s růstem tržeb o 2-8 %, což zahrnuje i AWS.

I po pandemickém boomu tvoří tržby z elektronického obchodování stále méně než 15 % celkového maloobchodu, a přestože některé kategorie nelze realizovat online, toto číslo stále ukazuje, že společnosti Amazon a jejím kolegům z oblasti elektronického obchodování zbývá ještě mnoho příležitostí k růstu.

Fitzgerald také odmítl tvrzení, že Amazon ustupuje z podílu na trhu, ale zavírá a ruší sklady, a uvedl, že má v plánu využít své kapacity a přejít do útoku s programy, jako je Buy with Prime.

Co to znamená pro akcie Amazonu

Ve skutečnosti jsou příčinou slabých růstových čísel u společnosti Amazon a obdobných společností, jako jsou Shopify, Etsy a Wayfair, spíše obtížná srovnání, protivětry na makroúrovni a další dočasné faktory.

Po poklesu o téměř 50 % za poslední rok vypadají akcie Amazonu mimořádně levně i na základě tržeb společnosti a jejího potenciálu dosahovat výrazně lepších zisků, než je tomu v současnosti. Akcie se nyní obchodují s poměrem ceny k tržbám nižším než 2, což je nejlevnější hodnota na bázi tržeb od doby, než se z AWS stal samostatný obchodní segment, což ukazuje, jak je cloudová infrastruktura zisková.

Pokud má Fitzgerald ohledně Amazonu pravdu, akcie by mohly vzlétnout již po příští zprávě o výsledcích společnosti Amazon, která má být zveřejněna koncem ledna. Investory by jistě potěšilo lepší než očekávané prázdninové čtvrtletí a silný výhled na rok 2023.

Fitzgerald však nemusí mít pravdu ohledně trendů v elektronickém obchodování, aby se akcie Amazonu odrazily ode dna. Růst elektronického obchodování se v určitém okamžiku opět zrychlí a Amazon a jemu podobné společnosti z toho budou těžit. Po letošním poklesu o téměř 50 % mají akcie velký potenciál růstu, pokud se podaří zlepšit tempo růstu a ziskovost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz