Hlavní obsah
Finance

Dvě akcie z oblasti zdravotní péče, které je nyní vhodné doplnit do portfolia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Většina lidí nakonec potřebuje zdravotnické zboží/služby, které tyto společnosti poskytují.

Článek

Dosáhnout dlouhodobého úspěchu jako investor je pravděpodobně jednodušší, než si většina lidí uvědomuje. Nemusíte být ekonomem na úrovni doktora věd, stačí, když budete kupovat kvalitní podniky v rostoucích odvětvích za rozumné ceny a držet je dlouhodobě.

Farmaceutický průmysl a zdravotní pojištění jsou dvě spolehlivější obchodní odvětví, protože jejich zboží a/nebo služby pravidelně využívá nadpoloviční většina spotřebitelů. Zde jsou dvě osvědčené akcie, které jsou nyní zajímavými nákupy a v příštích letech by mohly akcionáře obohatit.

Merck: farmaceutická společnost světové úrovně

Společnost Merck (MRK) patří mezi nejdominantnější výrobce léků na světě. Tržní kapitalizace společnosti ve výši 282 miliard dolarů ji řadí na třetí místo mezi největšími výrobci léků na světě za společnosti Johnson & Johnson a Eli Lilly.

Společnost Merck je známá především díky svému hvězdnému onkologickému léku Keytruda, který jí v roce 2022 vynesl téměř 21 miliard dolarů. V portfoliu produktů společnosti Merck je i megablockbuster (tj. roční tržby 5 miliard dolarů a více) vakcína proti lidskému papilomaviru Gardasil a antivirová terapie po COVID-19 Lagevrio. Dalšími blockbustery (např. roční prodeje přesahující 1 miliardu dolarů) jsou léky na cukrovku Januvia/Janumet, vakcína proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám a planým neštovicím Proquad, celkové anestetikum Bridion a lék na rakovinu Lynparza, který vlastní společně se společností AstraZeneca.

S více než 110 programy ve fázi 2 nebo 3 klinických zkoušek a více než 10 programy, které v současné době posuzují regulační úřady, vypadá budoucnost společnosti Merck stejně zářivě jako její minulost. Proto analytici očekávají od společnosti v příštích pěti letech 8,9% roční růst zředěného zisku na akcii (EPS). To je výrazně nad průměrnou prognózou růstu zisků v odvětví výroby léčiv, která činí 6,7 % ročně.

Kromě nadprůměrných růstových vyhlídek vyplácí společnost Merck také nadprůměrnou dividendu. Dividendový výnos 2,6 % je výrazně vyšší než výnos 1,7 % indexu S&P 500. A protože dividendový výplatní poměr společnosti Merck by se měl v roce 2023 pohybovat v rozmezí nízkých 40 %, mohou si příjmoví investoři být jisti, že dividenda je zcela bezpečná.

Ocenění akcií je zárukou, že je lze koupit. Je to proto, že forwardový poměr ceny k zisku (P/E) společnosti Merck ve výši 13 je v souladu s průměrným forwardovým poměrem P/E v odvětví výroby léčiv ve výši 13. Nákup rychle rostoucího podniku za násobek ocenění, který je v souladu s oceněním jeho kolegů, je podle mého názoru výhodný.

2. Elevance Health: Rychle se rozvíjející podnik

Společnost Elevance Health (ELV) je se svou tržní kapitalizací 110 miliard dolarů největší zdravotní pojišťovnou na světě, která se nejmenuje UnitedHealth Group. Její zdravotní služby a plány zdravotního pojištění využívá téměř 120 milionů zákazníků.

Rostoucí výskyt chronických onemocnění na celém světě a stárnutí světové populace jsou dva příznivé faktory pro společnost Elevance Health. Díky tomu mohla společnost v roce 2022 zaznamenat celkové tržby ve výši 156,6 miliardy dolarů, což je o 13 % více než v roce 2021.

Analytici se domnívají, že slibná prognóza celosvětového zdravotního pojištění v příštích pěti letech zvýší zisky společnosti Elevance Health. Analytici očekávají 12,4% meziroční růst upraveného zředěného zisku na akcii, což se blíží průměrnému výhledu růstu zisku v odvětví zdravotnických plánů, který činí 12,5 %.

Dividendový výnos společnosti Elevance Health ve výši 1,3 % není pro příjmové investory atraktivní ve srovnání s výnosem 1,7 % indexu S&P 500. Ale vzhledem k tomu, že dividendový výplatní poměr se má v roce 2023 pohybovat kolem 18 %, je tato akcie stejně spíše hrou na růst dividend než na okamžitý příjem.

Budoucí poměr P/E společnosti Elevance Health ve výši 12,8 je těsně pod průměrným budoucím poměrem P/E v odvětví zdravotnických plánů ve výši 13,5. Díky tomuto nízkému ocenění je akcie skvělou volbou pro investory, kteří chtějí růst dividend.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz