Hlavní obsah
Finance

Jak umělá inteligence ovlivní trhy s datovými centry?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Umělá inteligence využívá velké množství dat, což je pro majitele datových center dobrou vizitkou.

Článek

Umělá inteligence potřebuje data. Spoléhá se na velké soubory dat, které slouží jako zdroj pro algoritmy generující předpovědi, řešení a další výsledky. Jak se umělá inteligence dostává do popředí zájmu, způsobí exponenciální nárůst využívání dat.

Společnosti budou potřebovat místo, kde budou všechna tato data ukládat, aby k nim programy umělé inteligence mohly přistupovat a zpracovávat informace, které se používají k vytváření výstupů. Datová centra budou pravděpodobně hrát klíčovou roli při podpoře těchto dat. To je dobrou předzvěstí pro společnosti, které tyto zásadní nemovitosti vlastní a provozují.

Nemovitosti pohánějící umělou inteligenci

Přední světová společnost CBRE (CBRE), která poskytuje komerční realitní služby, nedávno vydala zprávu o tom, jak umělá inteligence ovlivní trhy s datovými centry. CBRE uvedla, že kapacita datových center na primárních trzích se od roku 2015 ztrojnásobila (měřeno v megawattech). Hlavním faktorem je digitální transformace, protože společnosti přesouvají stále více svých podnikových procesů z lokálního prostředí do cloudu.

Umělá inteligence by mohla být hnacím motorem další vlny růstu datových center. CBRE upozornila, že procesy umělé inteligence vyžadují odlišná datová centra. Školení AI nepotřebuje blízkost. Pro tyto procesy by mohla být ideální datová centra ve venkovských oblastech s nižšími náklady na pozemky. Na druhou stranu rozhraní AI vyžadují blízkost kvůli rychlosti. Tyto aplikace AI budou potřebovat datová centra v blízkosti městských oblastí.

Výkon je pro umělou inteligenci výzvou také proto, že ho spotřebovává hodně. Stejně tak bude potřeba hodně vody k chlazení procesorů potřebných k provozu aplikací AI. Datová centra AI se proto budou muset nacházet v blízkosti levných zdrojů energie (nejlépe obnovitelných) a vody.

Pozice pro využití příležitostí v oblasti umělé inteligence

Společnost Digital Realty (DLR) se ve svém telefonátu za čtvrté čtvrtletí zmínila o umělé inteligenci. Generální ředitel Andy Power uvedl, že spuštění ChatGPT je „zdánlivě důležitým milníkem“ pro zvýšení poptávky po datových centrech. Vzhledem k tomu, že technologičtí titáni Microsoft, Alphabet a Baidu nedávno spustili aplikace AI, naznačuje to, že „jsme v čele širšího zavádění AI, což by mohlo vyvolat vlnu přijetí a rozšíření případů použití a v konečném důsledku zvýšit poptávku po výpočetní infrastruktuře ve velkém měřítku“, tvrdí Power.

Dále uvedl:

S touto technologií a jejím potenciálem se teprve seznamujeme a teprve uvidíme dopady jejího zavedení do odvětví datových center, ale jsme dobře připraveni podpořit naše zákazníky a partnery a pilně pracujeme na tom, abychom pochopili, jak se budou vyvíjet jejich požadavky, a snažíme se je začlenit do našich nejnovějších návrhů. Důležité je, že jak máme zkušenosti s cloudem, nástup nové technologie se může projevit ve velmi dlouhém časovém horizontu. Společnost Digital Realty jsme vybudovali s ohledem na tyto časové rámce a plánujeme, že budeme v budoucnu k dispozici pro podporu naší stávající a rostoucí zákaznické základny po celém světě.

Jak zdůrazňuje generální ředitel, ačkoli ještě není jasné, jaký dopad bude mít umělá inteligence na odvětví datových center, společnost Digital Realty již pracuje na tom, aby dokázala tuto příležitost využít, jakmile se naplní. AI by mohla být pro společnost obrovským motorem dlouhodobého růstu.

Stoupající poptávka po umělé inteligenci

Přední světový správce alternativních aktiv Blackstone (BX) je jedním z největších světových investorů do nemovitostí. Zaměřuje se na vlastnictví nemovitostí v sektorech, které těží z dlouhodobého růstu. Datová centra jsou jedním z jeho investičních témat s nejvyšší přesvědčivostí. To ji vedlo k tomu, že v posledních několika letech do této oblasti výrazně investovala.

Například fondy spravované společností Blackstone vynaložily v roce 2021 10 miliard dolarů na koupi provozovatele datových center QTS Realty. QTS je přední světovou společností v oblasti datových center s více než 7 miliony čtverečních stop plochy megadatových center v USA a Evropě. Mezitím subjekty spojené s Blackstone Real Estate nedávno investovaly 250 milionů dolarů do vytvoření dvou společných podniků s Corporate Office Properties Trust. Společné podniky získaly 90% podíly v pěti nemovitostech s jednou nájemní plochou datových center o rozloze 1,1 milionu čtverečních stop.

Podnikání společnosti Blackstone v oblasti datových center se v současné době daří velmi dobře. Těží z digitální transformace, která podporuje rostoucí poptávku po kapacitě datových center.

Vidí nový vítr v poptávce, který přichází z umělé inteligence. Na konferenčním hovoru s investory za první čtvrtletí to prohlásil generální ředitel Steve Schwarzman:

„Vlastníme jedno z největších datových center na světě. Růst v této oblasti v důsledku změn s umělou inteligencí bude opravdu, opravdu značný. Potřeba datových center se bude stupňovat.“

Potenciální masivní katalyzátor pro datová centra

V revoluci umělé inteligence jsme stále ještě velmi brzy. Tato technologie pravděpodobně vyvolá značnou poptávku po další kapacitě datových center. Mohla by být významným katalyzátorem růstu pro společnosti, které vlastní datová centra, jako jsou Blackstone a Digital Realty. To z nich dělá zajímavé potenciální akcie poháněné AI, které stojí za to sledovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz