Hlavní obsah

Jaké jsou dnes ty nejlepší akcie ze sektoru elektromobility?!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Při porovnání s nadějnými konkurenty je jasné, proč se Tesla stává pro investory nejlepší volbou.

Článek

Trh s elektromobily je přeplněný. Vzhledem k tomu, že se očekává téměř exponenciální nárůst zavádění elektromobilů, přitahuje potenciál tohoto odvětví starší automobilky i začínající firmy, které se chtějí prosadit.

Přesto, když dojde na věc, existuje jeden výrobce elektromobilů, který si zaslouží místo v portfoliu investorů: Tesla (TSLA). Zde jsou 3 důvody, proč je to nejlepší akcie elektromobilů, které dnes můžete koupit.

Tesla je nesporným světovým lídrem v oblasti elektromobilů.

Navzdory všeobecnému přesvědčení je trh s elektromobily pro investory především závodem dvou koní mezi společností Tesla a čínským výrobcem baterií BYD (BYDDY). Zatímco prakticky každý jiný výrobce automobilů nedokáže na svých elektromobilech vydělat, tyto dva vyčnívají z řady díky svým velkým výrobním kapacitám a schopnosti dosahovat provozní ziskovosti.

Hlavní rozdíl mezi společnostmi Tesla a BYD však spočívá v tom, že Tesla je mnohem ziskovější společností. Podle posledního sčítání dosáhla na každé prodané vozidlo zisku 7 000 USD. Naproti tomu společnost BYD vydělala zhruba 1 300 USD na jedno vozidlo. Za celý rok 2023 dosáhl celkový čistý zisk společnosti Tesla 15 miliard dolarů, což je téměř čtyřikrát více než u společnosti BYD.

Zatímco se společnost BYD a ostatní konkurenti snaží zvýšit výrobu, čelí vážným výzvám, když se snaží zmenšit propast, která je dělí od společnosti Tesla. Důvodů, proč má Tesla pohodlný náskok, je pravděpodobně několik, například její schopnost udržet náklady díky zdokonalenému dodavatelskému řetězci. Nejzřetelnější a nejdůležitější je však to, že když dojde na to, na čem skutečně záleží - na ziscích -, je Tesla třídou sama pro sebe.

Společnost budoucnosti

A Tesla je víc než jen výrobce elektromobilů. Dnes 94 % jejích příjmů pochází z prodeje vozidel. Ale i další aktivity společnosti, jako jsou samořídící vozidla a humanoidní roboti, které jsou podpořeny výzkumem v oblasti umělé inteligence (AI), mají transformační potenciál. Všechny tyto inovace jsou sice stále ve vývoji a na trh se ještě nedostaly, ale každá z nich má nevyčíslitelný potenciál posílit hospodářský výsledek společnosti Tesla.

Jako příklad uveďme robotaxis. Na základě simulace provedené společností ARK Invest, která se zabývá správou aktiv, by flotila robotických taxíků mohla způsobit prudký nárůst zisků společnosti Tesla (a jejích akcií). Na základě průměru výsledků simulace dospěla společnost ARK Invest k závěru, že by na silnicích mohly nakonec jezdit 3 miliony robotaxíků Tesla, což by jí přineslo příjmy ve výši 200 miliard dolarů (pro srovnání, Tesla loni vydělala necelých 100 milionů dolarů).

Robotaxi je pouze jedním z příkladů transformačního potenciálu technologických snah společnosti Tesla, ale je to jediný příklad, který byl vyčíslen z hlediska dopadu na trh díky hmatatelnému pokroku v softwaru Tesla pro plně samořídící vozidla (FSD). S využitím svého superpočítače Dojo dosáhla společnost Tesla v září 2023 významného průlomu ve způsobu, jakým se její modely umělé inteligence naučily zpracovávat data. Namísto toho, aby programátoři natvrdo zadávali reakce pro vozidla, se nyní neuronové sítě učí řídit na základě analýzy velkých souborů dat z videozáznamů, které vozidla Tesla shromažďují po celém světě. Díky tomuto průlomu se očekává, že příští verze jejího softwaru FSD přinese „bezprecedentní pokrok“. Pokud bude pokračovat, generální ředitel Elon Musk očekává, že koncem dubna nebo začátkem května bude FSD „skutečně zářit“.

Rozšiřování a rozvoj nových zdrojů příjmů je pro společnost Tesla prioritou. Navíc technologické snahy, jako je robotika a umělá inteligence, jsou základem budoucího úspěchu společnosti Tesla. Důkazy o tom můžeme vidět na základě růstu jejího segmentu výroby a skladování energie, který v roce 2023 téměř zečtyřnásobil zisky.

Kvantifikace dopadu těchto inovativních technologií je ze své podstaty náročná, protože pravděpodobně vytvoří zcela nové trhy, které dosud neexistují. Jinými slovy, neexistuje měřítko, podle kterého by bylo možné odhadnout, jaký vliv budou mít roboti, umělá inteligence a podobně. Ale všechny by mohly nakonec změnit hospodářský výsledek společnosti Tesla a způsob, jakým žijeme.

Je to vzácná příležitost

I při porovnávání v rámci elektromobilů Tesla stále vyčnívá z davu. Její finanční síla jí umožňuje expandovat na trhy a stavět nové továrny v zahraničí, což většina konkurentů zatím nemůže, protože jim chybí kapitál.

I když její akcie poklesly kvůli faktorům, jako jsou vyšší úrokové sazby, které zvyšují náklady na nákup automobilu, spolu s revidovanými prognózami v oblasti růstu prodeje elektromobilů, tyto vlivy by měly být dočasné. V případě poklesu úrokových sazeb, k němuž by mohlo dojít v letošním roce, by se měl segment elektromobilů Tesla opět prosadit.

A co víc, vzhledem k pokračujícímu pokroku ve vývoji technologií zítřka považujte nedávný pokles cen za vzácnou příležitost investovat do jedné z nejinovativnějších společností na trhu. Dnes to možná vypadá nejistě, ale nepřehlédněte les pro samé stromy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz