Hlavní obsah
Finance

Je nákup akcií Eli Lilly po skvělém kroku společnosti jasná volba?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Některé pojišťovny nehradí lék na obezitu společnosti Lilly. Společnost právě poskytla pacientům způsob, jak tento problém obejít

Článek

Farmaceutický gigant Eli Lilly nedávno odhalil nový cenový systém pro svůj nejnovější lékový hit Zepbound, jehož cílem je poskytnout pacientům, kteří si lék platí sami, slevu 50 % nebo více ve srovnání s ceníkovou cenou podobných léků na obezitu. Tento krok vedl ke spekulacím, zda jsou akcie společnosti jistou investicí.

Zdůrazňujíc brilantnost tohoto strategického kroku se společnost Eli Lilly snaží odblokovat větší trh pro lék na obezitu. Tato strategie je v souladu s názory odborníků z oboru, jako je James Zervos, provozní ředitel Obesity Action Coalition, který poukázal na nedostatečný přístup k základním léčebným a ošetřovatelským zařízením pro osoby žijící s obezitou a definoval obezitu jako „závažné chronické onemocnění“, nikoli jako „volbu životního stylu“. Zervosová ve svých komentářích upozornila na odpor zdravotních pojišťoven a federální vlády při poskytování úhrady za léky, jako je Zepbound.

Společnost Eli Lilly si tuto překážku uvědomuje a poskytuje řešení prostřednictvím slevy na tento drahý lék. Tento krok se bude vztahovat na osoby, které nesplňují podmínky ani pro zdravotní pojištění zaměstnavatele, ani pro vlastní program spořicích karet společnosti Zepbound, což může umožnit přístup milionům dospělých.

Společnost rozhodně reaguje na kritiku cenové hladiny a stanovila cenu čtyřtýdenní dodávky 2,5 mg jednodávkové lahvičky přípravku Zepbound na 399 USD, zatímco obdobná dodávka 5 mg dávky přijde na 549 USD. Ačkoli jsou tyto ceny poměrně vysoké, výrazně podbízejí cenu léku na obezitu Wegovy společnosti Novo Nordisk. Zlevněný lék je k dispozici prostřednictvím online kanálu společnosti Lilly, LillyDirect, takže se pacienti vyhnou dalším nákladům od lékáren nebo správců lékárenských výhod.

Úspěch farmaceutické korporace však nespočívá pouze v jejím léku na obezitu. Protějšek Zepboundu pro diabetes 2. typu, Mounjaro, je v podstatě stejný lék s obrovským tržním potenciálem. Oba léky vygenerovaly v první polovině roku 2024 téměř 6,7 miliardy dolarů.

Významně přispěl také lék na rakovinu prsu Verzenio, jehož prodeje meziročně vzrostly o 42 %, což v první polovině roku 2024 znamená 2,4 miliardy dolarů. Dvouciferný procentuální nárůst prodejů zaznamenaly i další léky z nabídky společnosti Lilly, včetně Humalogu, rychle působícího inzulínu, Jardiance, léku na diabetes 2. typu a chronické srdeční selhání, a Taltzu, léku na autoimunitní onemocnění.

Společnost Lilly v současné době uvádí na trh další potenciální trhák, lék Kisunla, který byl v červenci 2024 schválen Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) k léčbě Alzheimerovy choroby, s odhadovaným maximálním ročním obratem kolem 5 miliard USD.

Kromě svých stávajících léků se společnost Lilly v budoucnu zaměří na připravované léčebné postupy, zaměřené na obstrukční spánkovou apnoe u dospělých s obezitou a rozšíření schválených indikací pirtobrutinibu (Jaypirca). Společnost má také v přípravě experimentální léky v pozdní fázi, zaměřené mimo jiné na Alzheimerovu chorobu a rakovinu prsu.

Hlavním argumentem proti investici do společnosti Lilly bylo její vysoké ocenění – v současné době se obchoduje na téměř 59násobku forwardového zisku. Pokud však vezmeme v úvahu vyhlídky budoucího růstu, investoři možná zjistí, že obavy z ocenění společnosti Lilly nejsou tak hrozivé.

Budoucí růst společnosti Lilly se zdá být slibný díky produktům Mounjaro, Zepbound, Kisunla a dalším lékům, které jsou podpořeny progresivními připravovanými programy. Nedávná strategie na zvýšení prodeje přípravku Zepbound přidává do jejího portfolia další hvězdu a upevňuje její postavení jako atraktivní investiční možnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz