Hlavní obsah

Jsou akcie čipové společnosti ASML nadhodnocené?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Společnost ASML Holding vykázala ve třetím čtvrtletí roku 2023 solidní výsledky a vykázala tržby ve výši 6,67 miliardy eur (7,03 miliardy USD)

Článek

Na prahu roku 2024 se rýsuje chmurný výhled akciového trhu, který se opírá o dlouhodobý pokles polovodičů, jenž tento sektor provází od konce roku 2022. Projevily se však známky toho, že poptávka po čipech možná dosahuje svého dna, což pohání společnost ASML Holding (ASML), přední výrobce zařízení pro výrobu čipů, aby se v letošním roce těšila růstu, neboť se připravuje na možné zvýšení poptávky po čipech.

Situace však není tak růžová pro některé z kolegů společnosti ASML Holding v odvětví dodávek zařízení pro výrobu čipů, protože se v roce 2023 potýkali s potížemi. Projekce pro rok 2024 naznačují obnovení růstu, ale zdá se, že společnost ASML by se z tohoto růstu nemusela těšit. Mnozí z jejích významných zákazníků, kteří vyrábějí destičky určené výhradně k řezání na čipy, zůstávají omezeni v režimu šetření hotovostí, což vyvolává otázky ohledně současného ocenění akcií společnosti ASML.

Společnost ASML Holding vykázala ve třetím čtvrtletí roku 2023 solidní výsledky a vykázala tržby ve výši 6,67 miliardy eur (7,03 miliardy USD), což představuje 15% nárůst oproti stejnému období předchozího roku. Finanční ředitel nizozemské společnosti Roger Dassen zopakoval již dříve uvedené prognózy, podle kterých příjmy za rok 2023 překonají příjmy za rok 2022 o 30 %. Výsledky společnosti ASML podpořily i další ukazatele, například nárůst ziskových marží oproti maržím v roce 2022. Pozitivní dopad probíhajícího zpětného odkupu akcií společnosti ASML na zisk na akcii odhaluje další vrstvu růstu, což je pro firmu slibná zpráva.

Trajektorie společnosti ASML však potenciálně čelí turbulencím do roku 2024, označovaného jako „přechodný rok“, který je připraven přinést rovnoměrné tržby, než „výrazný růst“ do roku 2025 utáhne své sevření. Prodeje do čínských továren jsou na počátku roku 2024 omezeny kvůli novým vývozním omezením, což je obtížná situace, která způsobuje spěch při zadávání objednávek ze strany těchto zákazníků, v důsledku čehož tržby společnosti ASML z Číny ve 3. čtvrtletí 2023 vzrostly na 46 %, což je výrazný skok oproti 24 % v předchozím čtvrtletí.

Protivětry pro ASML v roce 2024 čelí zmírnění vlivu expanze, která je patrná díky četným novým továrnám, jež jsou v současné době ve výstavbě a které se budou muset zásobit stroji na výrobu čipů. Očekávané tržby společnosti ASML v tomto roce by měly dosáhnout přibližně 27,5 miliardy eur (28 až 29 miliard USD), přičemž při opatrném přístupu zůstávají prognózy konzistentní.

Složité komplikace nastávají, když se zaměříme na cíle společnosti ASML pro rok 2025. Akcie firmy mají v současné době prémii, obchodují se za 26násobek očekávání analytiků Wall Street pro očekávaný zisk na akcii v roce 2024. Tato hodnota odráží očekávání, že si ASML udrží vysoký růst po celé desetiletí, poháněný mnoha sekulárními růstovými trendy, jako je umělá inteligence, elektromobily a zvýšení globálního zájmu o posílení výroby čipů.

Konzervativní výhled pro rok 2024 však zpochybňuje potenciál společnosti ASML dosáhnout ambiciózních cílů pro rok 2025 stanovených vedením. Firma předpokládala, že za ideálních podmínek dosáhnou tržby 40 miliard eur (42,2 miliardy USD). Pesimističtější výhled však předpokládá tržby pouze ve výši 30 miliard eur (31,6 miliardy USD).

„Výrazný růst“, který naznačil finanční ředitel Dassen, zůstává nejednoznačný. Pokud se však podíváme na statečný boj polovodičového průmyslu o vymanění se z hluboké recese, může se ASML přiblížit ke středu předpokládaného rozpětí tržeb pro rok 2025, což znamená přibližně 35 miliard eur (36,9 miliardy USD). Tato částka je o 21 % vyšší než původní prognóza pro letošní a příští rok.

Směrem k roku 2024 nemusí být akcie ASML, které se potýkají s rostoucími protivětry a vysokým oceněním, nejlepší investicí v polovodičovém průmyslu. Její kolegové, kteří se obchodují za nižší ceny, se zdají být vhodnější k tomu, aby v roce 2024 zaznamenali růst, protože poptávka po čipech se zotavuje.

Společnost ASML však nelze zcela zavrhnout. Je stále pravděpodobné, že v tomto desetiletí zaznamená výrazný růst s tím, jak bude postupovat trh s čipy. Zdá se rozumné, aby investoři na této křižovatce zaujali opatrný přístup. Pro dlouhodobé strategie může být pro investory výhodné zavést plán průměrných nákladů na akcie ASML v dolarech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz