Hlavní obsah

Kde budou akcie Alibaba za 5 let?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Akcie Alibaba by měly mít před sebou lepší časy…

Článek

Jedním z největších mezinárodních zklamání za posledních pět let byla bezpochyby čínská společnost Alibaba (BABA -0,30 %), která se zabývá elektronickým obchodem, logistikou a technologickou infrastrukturou. Zatímco index S&P 500 za tu dobu vzrostl o více než 80 %, akcie Alibaba klesly o téměř 60 %.

Za toto období se společnosti Alibaba podařilo zvýšit tržby i zisk. Za poslední čtvrtletí, které skončilo v prosinci 2023, společnost vykázala tržby ve výši 36,7 miliardy USD a upravený zisk na jednu americkou depozitní akcii (ADS) ve výši 2,67 USD. To je rozhodně lepší výsledek než v prosinci 2018, kdy zaznamenala tržby ve výši 17,1 miliardy USD a zisk na akcii (EPS) 1,77 USD.

Níže se podíváme na to, proč byly akcie poraženy a kam by mohly směřovat v příštích pěti letech.

Proč akcie klesly?!

Částečně lze nedostatečnou výkonnost společnosti Alibaba v posledních pěti letech spojit se špatnou výkonností celého čínského akciového trhu v tomto období. Index S&P China 500 se za posledních pět let propadl přibližně o 24 %. Během tohoto období měla výluka spojená s COVID na Čínu delší dopad než na mnoho jiných zemí, což mělo trvalý dopad na její ekonomiku.

Mezitím čínská vláda v této době také začala potlačovat čínské technologické firmy. V roce 2021 vláda uložila společnosti Alibaba pokutu ve výši více než 2,5 miliardy dolarů za to, že se jedná o monopol, zatímco v loňském roce uložila dceřiné společnosti Alibaba Ant Group pokutu ve výši téměř 1 miliardy dolarů za porušování bankovních předpisů. Mezitím zakladatel společnosti Jack Ma odešel v roce 2019 do důchodu a po kritice čínské vlády v roce 2020 na několik let opustil veřejný život.

Celkově slabý čínský akciový trh, zpomalující se růst, vládní regulace a ztráta respektovaného zakladatele společnosti přispěly k poklesu akcií Alibaba.

Levné ocenění a potenciální spin-offy

S poměrem forwardové ceny k zisku (P/E) mírně nad 8 je Alibaba v tuto chvíli hodnotovou akcií. Vzhledem k podobnému podnikání se často označuje za čínský Amazon, ale rozdíl v ocenění mezi nimi je značný. Amazon se obchoduje za téměř 43násobek forwardového P/E. Velkou roli v rozdílu v ocenění obou akcií hrají specifická čínská rizika, ale není to tak dávno, kdy se Alibaba obchodovala s forwardovým P/E v rozmezí 20 až 30.

Jednou z důležitých věcí, na kterou je třeba se u společnosti Alibaba zaměřit, je její hotovostní pozice a tvorba volného peněžního toku. Na konci roku 2023 měla čistou hotovost ve výši 68,6 miliardy USD, zatímco generovala volný peněžní tok ve výši přibližně 25 miliard USD ročně. Během příštích pěti let by generování peněžních toků a současná čistá hotovost společnosti mohly mít větší hodnotu než současná tržní kapitalizace Alibaby ve výši 176 miliard dolarů.

Alibaba rovněž diskutovala o rozdělení společnosti na šest samostatných podniků, které by byly řízeny samostatnými generálními řediteli a usilovaly o primární veřejné nabídky akcií (IPO) a samostatné financování. Tento plán byl zatím odložen.

Společnost uvedla, že tržní podmínky by neodrážely vnitřní hodnotu podniků, jako je její superobchod Hema nebo logistický podnik Cainiao. Loni v listopadu mezitím společnost zrušila plány na IPO svého cloudového podnikání kvůli zákazu vývozu čipů umělé inteligence (AI) do Číny ze strany USA.

Kde by Alibaba mohla být někde za 5 let

Vzhledem k hotovosti v pokladně a tvorbě cash-flow Alibaby by bylo překvapivé, kdyby se společnost za pět let neobchodovala za mnohem vyšší cenu. Existuje také velká šance, že bude restrukturalizována jako holdingová společnost s řadou jednotlivých veřejně obchodovaných podniků. To by mělo uvolnit hodnotu pro akcionáře, protože jednotlivé podniky by pravděpodobně mohly dosáhnout vyšších násobků ocenění, protože každý podnik by byl oceněn na základě svých vlastních individuálních růstových vyhlídek.

Čínská ekonomika mezitím vykazuje známky stabilizace, přičemž výrobní sektor se po pěti měsících poklesů nedávno vrátil k růstu. Zlepšující se čínská ekonomika by měla do značné míry pomoci různým podnikům společnosti Alibaba zaměřeným na spotřebitele a logistiku.

Alibaba zároveň nebude sedět na místě a bude investovat do technologií umělé inteligence, aby zlepšila své obchodní operace. Kvůli omezení vývozu ze strany USA sice nezíská stejné výhody jako americké společnosti s přístupem k výkonným grafickým procesorům, ale i tak by měla být schopna v této oblasti pokročit.

Vzhledem k těmto okolnostem by Alibaba měla být v příštích pěti letech solidní investicí. Přesto však jistě existují geopolitická rizika a rizika specifická pro jednotlivé země, která je třeba vzít v úvahu. Jakékoli napětí mezi USA a Čínou by mohlo mít negativní dopad na akcie společnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz