Hlavní obsah

Kde budou akcie Visa za tři roky?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Gigant v oblasti zpracování plateb má před sebou stále zářnou budoucnost

Článek

Společnost Visa, gigant v oblasti zpracování plateb, zaznamenala v posledních třech letech stabilně rostoucí výkonnost, přičemž její akcie vzrostly o 24 %, čímž překonaly index S&P 500, který se posunul o 19 %. Při zohlednění reinvestovaných dividend dosáhla společnost Visa celkového výnosu 27 % ve srovnání s celkovým výnosem indexu S&P 500 ve výši 25 %. To svědčí o odolnosti společnosti Visa, která si udržuje náskok před trhem, přestože se potýká s problémy, jako je inflace, pomalejší spotřebitelské výdaje a tlak ze strany obchodníků na snížení poplatků za výběr. Otázka, která se nabízí, však zní: bude Visa v nadcházejících třech letech i nadále překonávat trh?

Společnost Visa provozuje jedinečný a silný obchodní model. Na rozdíl od jiných finančních institucí Visa nevydává žádné vlastní kreditní karty. Místo toho spolupracuje s bankami a dalšími finančními institucemi na vydávání karet se značkou Visa a nechává tyto partnery převzít odpovědnost za vymáhání pohledávek. Kromě toho tato platební mocnost směruje platby kartami prostřednictvím své rozsáhlé globální sítě a účtuje podnikům poplatek za stažení karty ve výši přibližně 1,5 % až 3,5 % za transakci. Poplatek za stažení karty je pak rozdělen mezi společnost Visa a vydavatele karty, což zvyšuje příjmy společnosti Visa.

Tento obchodní model je synonymem pro fungování společnosti Mastercard, ale liší se od modelu společnosti American Express, která provozuje kapitálově náročnější model vydáváním vlastních karet a přebíráním dluhů zákazníků. Díky své obchodní struktuře mají společnosti Visa a Mastercard na trhu platebních karet téměř monopolní postavení, což vede k tomu, že většina podniků neochotně platí poplatky za stahování karet pro pohodlí zákazníků.

Pokud jde o fiskální růst, mezi fiskálními roky 2020 a 2023 rostly tržby společnosti Visa složenou roční mírou růstu (CAGR) o 14 %, zatímco její zisk na akcii (EPS) eskaloval CAGR ve výši 19 %. I přes tento silný růst však společnost Visa není zcela chráněna před hrozícími problémy.

Rostoucí přechod podniků k bezhotovostním transakcím představuje pro společnost Visa příležitost k expanzi, ale zároveň ji vystavuje četným makroekonomickým překážkám. Pokud by například došlo k prudkému nárůstu inflace nebo hospodářskému poklesu, který by omezil spotřebitelské výdaje, znamenalo by to pro společnost Visa snížení příjmů z transakcí. Tak tomu bylo ve fiskálním roce 2020, kdy její příjmy poklesly o 5 % v důsledku poklesu spotřebitelských výdajů vyvolaného pandemií COVID-19. Jednalo se o jediný meziroční pokles společnosti od jejího vstupu na burzu v roce 2008.

Kromě makroekonomických překážek by společnost Visa mohla potenciálně čelit konkurenci ze strany nově vznikajících platforem pro digitální platby. Služby jako Affirm umožňují zákazníkům rozdělit platby za nákupy do menších splátkových kalendářů namísto použití kreditních karet, zatímco platformy pro digitální platby, jako je PayPal, mohou být propojeny přímo s bankovními účty, a obejít tak karty. Dokonce i Federální rezervní systém spustil v minulém roce svůj vlastní systém okamžitých plateb FedNow jako alternativu k sítím zpracovávajícím karty.

Další potenciální výzva pro společnost Visa vyplývá z jednání se skupinami obchodníků, které v posledních dvou desetiletích vyvíjejí tlak na společnosti Visa a Mastercard, aby snížily poplatky za stahování karty. V březnu byla mezi karetními giganty a skupinami obchodníků uzavřena první dohoda o snížení poplatků za proklepnutí karty o nejméně čtyři bazické body (0,04 %) během následujících tří let. Tato dohoda však byla federálním soudcem zamítnuta. To znamená, že regulační orgány mohou chtít další snížení poplatků za swipe, což by mohlo vést k výraznému omezení růstu příjmů společnosti Visa a ke snížení jejích hrubých marží.

Ve světle všech těchto faktorů se pokusíme odhadnout, co se stane v nadcházejících třech letech, a získáme tři možné scénáře. Za prvé, úrokové sazby by měly klesnout, což by mohlo podpořit spotřebitelské výdaje. Za druhé, navzdory vzniku nových digitálních platebních platforem a změně zaměření spotřebitelů s nižšími příjmy zůstanou Visa a Mastercard pravděpodobně vedoucími sítěmi pro zpracování plateb. A konečně, v důsledku tlaku regulačních orgánů by společnosti Visa a Mastercard mohly být nuceny omezit nebo snížit své poplatky za stahování.

Navzdory těmto výzvám nemusí být budoucí růst společnosti Visa výrazně omezen. Od fiskálního roku 2023 do fiskálního roku 2026 analytici očekávají, že tržby společnosti Visa porostou tempem 10 %, zatímco její zisk na akcii se zvýší tempem 14 %. V současné době se akcie společnosti Visa obchodují za 25násobek forwardového zisku, což představuje přiměřenou hodnotu. Termínový dividendový výnos ve výši 0,7 % však nemusí být pro seriózní investory do výnosů dostatečně atraktivní.

Pokud společnost Visa splní tato očekávání a bude ve fiskálním roce 2027 pokračovat ve zvyšování zisku o dalších 14 % při zachování stejného obchodního násobku, mohly by její akcie do konce fiskálního roku potenciálně dosáhnout hodnoty kolem 350 USD. To by představovalo 25% nárůst oproti současné ceně.

I když je důležité poznamenat, že Visa není vysoce růstovou akcií, stále představuje výhodnou příležitost pro investory, kteří chtějí těžit z ekonomiky zahřívané ochlazováním úrokových sazeb. Investoři by však měli bedlivě sledovat vyvíjející se regulační problémy a posoudit jejich dopad na krátkodobý růst společnosti Visa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz