Hlavní obsah

Kolik byste mohli vydělat na dividendách „velkolepé sedmičky“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Na rozdíl od běžného vnímání, které se soustřeďuje pouze na zisky, těchto sedm společností kromě toho, že je hnací silou růstu, nabídlo svým akcionářům pozoruhodné dividendy.

Článek

„Velkolepá sedmička“, konsorcium technologických gigantů, významně ovlivnila trendy na trhu v roce 2023. Tato skupina zahrnující mimo jiné společnosti jako Microsoft, Nvidia, Amazon a Apple, která se významnou měrou podílela na loňském 26,3% růstu indexu S&P 500, zaznamenala nárůst své kolektivní hodnoty na 12 bilionů dolarů, čímž přispěla k výkonu indexu 28 %.

Jejich dominance na trhu je tak velká, že index Equal Weight S&P 500 – kde jsou všem akciím přiřazeny stejné váhy – zakončil rok s mírným ziskem 11,5 %. Tento rozdíl podtrhuje obrovský vliv sedmi velkolepých společností na trhy a zdůrazňuje, jak důležitá je jejich přítomnost v investičních portfoliích pro každého, kdo se snaží držet krok s trhem.

Na rozdíl od běžného vnímání, které se soustřeďuje pouze na zisky, těchto sedm společností kromě toho, že je hnací silou růstu, nabídlo svým akcionářům pozoruhodné dividendy. K další ilustraci tohoto bodu lze použít hypotetický scénář investice ve výši 350 000 USD rovnoměrně rozdělených mezi těchto sedm společností.

Tito technologičtí titáni pokrývají široké spektrum technologického průmyslu a působí ve všech hlavních odvětvích, přičemž stěžejním faktorem, který určuje hodnotu, je umělá inteligence (AI). Společnost Nvidia, která stojí v čele, zaznamenala nárůst poptávky po svých čipech H100 a připravovaných čipech H200 pro datová centra, které jsou určeny ke zpracování pracovních úloh AI.

Mezi přední klienty společnosti Nvidia patří i další velká jména jako Amazon, Microsoft a Alphabet, která vedou žebříčky v oblasti datových center. Jejich cloudové a datové služby využívají miliony firem po celém světě. Navíc nabízejí nepřeberné množství velkých jazykových modelů (LLM), klíčových stavebních kamenů aplikací umělé inteligence.

Společnost Meta Platforms, která oslovuje 3,1 miliardy uživatelů měsíčně, využívá AI k poskytování relevantnějšího obsahu a zároveň poskytuje vývojářům otevřený přístup ke svým LLM s názvem Llama. Společnost Apple s využitím svého vlastního LLM uvedla na trh chatbota s umělou inteligencí, který bude součástí iPhonu 15.

Společnost Tesla, přestože ji z pozice světového lídra v prodeji elektromobilů sesadila čínská společnost BYD, vkládá své naděje do potenciálního úspěchu své technologie autonomního řízení s využitím umělé inteligence, což je převratná inovace, která by mohla narušit budoucí vyhlídky společnosti.

Vliv umělé inteligence na trh je tak monumentální, že se odhaduje, že v nadcházejícím desetiletí přispěje globální ekonomice částkou 7 až 200 bilionů dolarů. Vzhledem k tomu, že každý ze sedmi velkolepých hráčů má v AI významné podíly, je toto konsorcium připraveno i nadále dominantně diktovat tržní trendy.

Výplaty dividend, ačkoli jsou vnímány jako skromné, přičemž výnos každé z nich je nižší než 1 %, dosahují značných částek. Microsoft zůstává na pozici nejvýnosnějšího investora, který ročně vyplatí na dividendách přibližně 20 miliard dolarů. Rovnoměrné rozdělení investice ve výši 350 000 USD mezi celou velkolepou sedmičku odpovídá dividendovému výnosu 0,37 % ze 150 000 USD a žádnému výnosu ze zbývající části, což představuje efektivní procento 0,18 %. Tento drobný přírůstek, ačkoli se zdá být ve srovnání s výnosy spořicích účtů nepodstatný, slouží jako vítaný doplněk k působivému růstu kapitálu realizovanému v uplynulém roce.

Zatímco dividendy zůstávají tradiční cestou, dalším způsobem, jak společnosti vracejí zisky akcionářům, je zpětný odkup akcií. Pět ze sedmi uvedených společností provozuje aktivní programy zpětného odkupu v hodnotě 186,6 miliardy USD za posledních 12 měsíců, vyjma společností Tesla a Amazon. Tato taktika, preferovaná pro svou flexibilitu, zmenšuje objem dostupných akcií a následně zvyšuje cenu za akcii.

Významné postavení, které má Velkolepá sedmička v rámci nejrychleji rostoucích odvětví na světě – umělá inteligence, cloud computing, elektronický obchod, digitální reklama a elektromobily – zakládá jejich akcie jako nepostradatelné pro investory toužící po expozici v těchto vertikálách. Bez ohledu na paradox zákona velkých čísel, který by jim za normálních okolností bránil v konzistentním dosahování nejlepších výnosů, jejich inovativní výkony na hranicích těchto prosperujících odvětví přesvědčivě dokládají, že Velkolepá sedmička zůstává v dohledné budoucnosti důstojnou investiční volbou.

Přestože jejich obrovská velikost a úspěch brání rychlému růstu příjmů a zisků, zdá se, že s jistotou využijí své obrovské finanční zdroje k využití rýsujících se obchodních příležitostí v oblasti umělé inteligence a dalších odvětvích. Velkolepá sedmička je proto i nadále životaschopnou investiční možností, přičemž dividendy slouží jako další benefit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz