Hlavní obsah

Komplexní pohled na společnost Visa Inc.: Možný klenot pro vaše portfolio

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Investoři budou jen těžko hledat důvody, proč tuto společnost nevlastnit

Článek

Za posledních deset let akcie společnosti Visa (V) vzrostly o úctyhodných 375 %, čímž výrazně překonaly index S&P 500 i Nasdaq Composite. Vzhledem k její minulé výkonnosti není překvapením, že investoři mohou pokukovat po tomto masivním podniku zabývajícím se platbami kartami jako po potenciálním přírůstku do portfolia.

Pochopení činnosti společnosti Visa odhaluje řadu přesvědčivých důvodů, proč se o akcie zajímat. Otázka, která převažuje, však zní: Je ten správný čas na nákup tohoto mamuta v oblasti platebních karet?

Společnost Visa v posledních několika letech soustavně vykazovala dobré výsledky, a to na pozadí makroekonomických překážek, jako jsou rostoucí úrokové sazby a inflační tlaky. Zatímco většina podniků hlásí v těchto podmínkách zpomalení růstu, společnosti Visa se daří udržet expanzi.

Ve fiskálním roce 2023 (který skončil 30. září) zaznamenala společnost Visa tržby ve výši 32,7 miliardy USD, což představuje meziroční nárůst o 11 %. K pozoruhodnému výkonu společnosti přispěl objem plateb, který rovněž vydatně vzrostl, a to o 5 % na 14,3 bilionu USD. Vedení společnosti Visa informovalo o zjevném posílení přeshraničních transakcí, což odráží odolnost mezinárodních operací společnosti.

Společnost si udržuje rekordní zisky v oblasti hospodářských výsledků, přičemž její zředěný zisk na akcii (EPS) vzrostl v posledním fiskálním roce o 18 %. Za posledních deset let rostl tento ukazatel složenou roční mírou 15,9 % – což je působivý výkon, který výrazně přispěl k odměňování investorů.

Při pohledu do budoucna vedení společnosti Visa očekává, že současný fiskální rok bude obdobím stability po geopolitických a pandemických poruchách. Jak uvedl finanční ředitel Chris Suh během hovoru k výsledkům za čtvrté čtvrtletí 2023, „za celý rok očekáváme nízký dvouciferný růst upravených čistých příjmů“.

Z investičního hlediska zůstává trvalá finanční výkonnost společnosti Visa atraktivní bez ohledu na okolní ekonomické klima. Schopnost společnosti vykazovat solidní finanční výsledky během různorodých ekonomických podmínek znamená potenciální snížení rizika v portfoliu investora.

Jako dominantní světová platební síť je Visa kritickým poskytovatelem služeb pro spotřebitele i podniky. Důsledky náhlého ukončení provozu sítě Visa ukazují, jak zásadní jsou její služby v celosvětovém měřítku. Dominantní postavení společnosti dále posiluje 4,3 miliardy karet v oběhu po celém světě a více než 130 milionů obchodních míst, která je přijímají. Tato rozsáhlá síť chrání společnost před rizikem výpadků.

Warren Buffet kdysi řekl: „Nejlepší podnikání je licenční poplatek za růst ostatních, přičemž samo o sobě vyžaduje jen málo kapitálu.“ Visa tento koncept ztělesňuje, protože sama neposkytuje úvěry, ale spolupracuje s bankami na vydávání karet, čímž přenáší riziko nesplácení na své bankovní partnery.

Dalším klíčovým bodem pro investory je, že Visa vykazuje pozoruhodnou odolnost vůči inflaci. Vzhledem k tomu, že společnost vybírá malý procentuální poplatek při každém použití karty, zvyšující se spotřebitelské ceny ze své podstaty zvyšují potenciál příjmů společnosti Visa. Tato jedinečná ochrana proti inflaci odlišuje společnost Visa od mnoha jiných podniků.

V současné době se akcie Visa obchodují s poměrem ceny k zisku 31,9, což je nejen levnější než její historický desetiletý průměr, ale také výrazně levnější ve srovnání s Mastercard. Na základě těchto ukazatelů lze předložit přesvědčivý argument, že se jedná o atraktivní vstupní bod pro investory.

Nákupem společnosti Visa při současném ocenění získají investoři část podniku, u něhož se předpokládá, že v letech 2023 až 2026 zvýší své tržby i zisk na akcii anualizovaným tempem 10,5 %, resp. 13,4 %. Vzhledem k robustním rysům podnikání, o kterých jsme hovořili, je možné předpokládat, že společnost by si mohla podobný dvouciferný růst udržet ještě mnoho let.

V důsledku toho se pro dlouhodobé investory, kteří hledají růst a stabilitu, zdá být rozumné zvážit přidání akcií společnosti Visa do svého portfolia, což by mohlo v příštích letech přinést značné zisky. Stejně jako u všech investic se doporučuje náležitá prověrka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz