Hlavní obsah
Finance

Která energetická společnost je ideální pro vaše investiční portfolio? ExxonMobil nebo Chevron?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Pokud se díváte na Exxon, pravděpodobně se díváte na Chevron. V čem jsou stejné a v čem se liší?

Článek

Pokud hledáte energetickou akcii, kterou byste v roce 2023 přidali do svého portfolia, pravděpodobně máte v užším výběru akcie společností ExxonMobil (XOM) a Chevron (CVX). To dává naprostý smysl, ale která z nich je lepší investiční možností?

Prozkoumejme tuto otázku dále, protože je třeba zvážit několik důležitých jemností.

Základní činnosti obou jsou podobné

ExxonMobil i Chevron jsou americké společnosti s globálně diverzifikovaným portfoliem. Jsou klasifikovány jako integrované energetické společnosti, a to vzhledem ke své velikosti a skutečnosti, že mají expozici v segmentech těžby (těžba energie), středního proudu (potrubí) a následného proudu (rafinerie a chemický průmysl). Výhodou je, že jednotlivé segmenty odvětví se při pohybu cen ropy chovají různě. Například při poklesu ropy klesají zisky v těžebním sektoru, ale to je často výhodou pro navazující podniky, které používají ropu jako klíčový vstup.

Ačkoli ani jedna z těchto společností v tomto bodě „nevyhrává“, společnost Chevron byla v minulosti o něco více vystavena segmentu těžby a zpracování ropy. V nestabilním energetickém sektoru by to mohla být důležitá nuance, kterou je třeba zvážit.

Obě vykazují finanční sílu a záviděníhodnou míru zadlužení.

Tržní kapitalizace společnosti ExxonMobil se pohybuje kolem 440 miliard dolarů, zatímco Chevron má hodnotu zhruba 340 miliard dolarů. Společnost ExxonMobil je výrazně větší, ale obě jsou dostatečně velké na to, aby s nimi finanční instituce rády spolupracovaly. Obě jejich rozvahy mají také investiční rating. To jim v minulosti umožňovalo zadlužit se v obdobích nízkých cen ropy, aby podpořily výplatu dividend a plány kapitálových výdajů.

V poslední době je však společnost Chevron poněkud opatrnější, pokud jde o poměr dluhu k vlastnímu kapitálu, který je na velmi nízké úrovni - 0,085násobku. U společnosti ExxonMobil je poměr 0,124násobku velmi silný, ale je ještě o něco vyšší. Pro ultrakonzervativní typy to může být důležitý rozdíl. Přitom oba ukazatele jsou hluboko pod poměry svých nejbližších kolegů v Evropě.

Společnost ExxonMobil má mírnou výhodu v dividendách

Společnost ExxonMobil každoročně zvyšuje dividendu již neuvěřitelných 40 let. Chevron zvyšuje výplatu každoročně již 35 let. Vzhledem k vysoce cyklické povaze energetického sektoru se jedná o impozantní série, které svědčí o obrovském odhodlání vracet akcionářům hotovost.

Dividendový výnos společnosti ExxonMobil se dnes pohybuje kolem 3,3 %. Výnos Chevronu je zhruba 3,1 %. To jsou poměrně atraktivní čísla ve srovnání s širším trhem, vzhledem k tomu, že akcie v indexu S&P 500 mají průměrný výnos kolem 1,7 %. Přitom společnosti ExxonMobil i Chevron zaznamenaly od svých minim v roce 2020, kdy ceny ropy klesly v důsledku poklesu poptávky souvisejícího s úsilím, které se používá ke zpomalení šíření koronaviru (sociální distancování a uzavírání podniků, které nejsou nezbytné), významné cenové zisky.

Pro investory, kteří chtějí maximalizovat svůj současný příjem, je ExxonMobil jednoznačně ve výhodě.

Budoucnost ještě není zaměřena na čistou energii

Společnosti ExxonMobil i Chevron působí v odvětví, které vyžaduje neustálé kapitálové investice, protože vrty časem obecně produkují méně ropy a nakonec vyschnou. Každá z nich má trochu jiné investiční plány, ale ani jedna z nich nemá příliš nízké výdaje. Přesto se ani jedna ze společností nijak zvlášť nezaměřuje na investice do čisté energie a raději se drží svých hlavních specializací na ropu a zemní plyn. Pro ty, kteří se silně zaměřují na ESG, by to mohlo obě společnosti velmi dobře vyřadit z úvahy, vzhledem k tomu, že evropští kolegové jako TotalEnergies a Shell jsou v oblasti čisté energie mnohem agresivnější. Pravděpodobně bude nejlepší považovat společnosti ExxonMobil a Chevron za ty, které se do této oblasti ponořily, zatímco někteří jejich kolegové do ní skočili oběma nohama.

Závěr

Po přečtení tohoto článku můžete mít pocit, že volba mezi ExxonMobilem a Chevronem by se dala rozhodnout hodem mincí. V některých ohledech je to skutečně pravda, protože jsou si mnohem podobnější než rozdílné. Ale díky vyššímu výnosu a o něco diverzifikovanějšímu podnikání může být ExxonMobil nejlepší volbou pro investory, kteří chtějí maximalizovat svůj příjem a zároveň minimalizovat riziko. Naopak Chevron by mohl být dobrou volbou, pokud chcete být jen o něco více vystaveni pohybům cen energií. Rozdíly jsou skutečně nepatrné, ale na nuancích může záležet, když do svého portfolia přidáváte novou akcii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz