Hlavní obsah

Kupte si tuto levnou akcii umělé inteligence (AI), než začne stoupat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Umělá inteligence bude pro Taiwan Semiconductor Manufacturing znamenat obrovský růst

Článek

Po rychlém růstu v minulém roce již nejsou společnosti, které těží z rozmachu umělé inteligence (AI), považovány za cenově dostupné. Společnost Nvidia (NASDAQ: NVDA), významný hráč na poli AI, je příkladem toho, jak tento růst vystupňoval ocenění polovodičových společností využívajících tuto technologii. Poté, co se na konci roku 2022 obchodovala za téměř 13násobek tržeb, 233% nárůst za poslední rok výrazně zvýšil hodnotu společnosti Nvidia, která se nyní obchoduje za znatelně dražší 33násobek tržeb, což je hodnota výrazně převyšující pětiletý průměrný 20násobek tržeb.

Naopak akcie partnerské slévárny společnosti Nvidia Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), obecně známé jako TSMC, zaznamenaly za poslední rok pouze 25% nárůst. Pokud se na to podíváme z té lepší stránky, TSMC zůstává výrazně levnější než Nvidia, obchoduje se za 8,6násobek tržeb a má klouzavý násobek zisku 22; tato čísla jsou podstatně nižší než poměr ceny k tržbám a násobek zisku Nvidie, který činí 33, resp. 78 bodů.

Současná konjunktura akcií TSMC však může být pomíjivá, zejména s ohledem na nedávné čtvrtletní výsledky, které naznačují velký obrat společnosti v roce 2024. Tato zpráva se bude zabývat náznaky, které naznačují, že by společnost TSMC mohla napodobit prudký růst hodnoty akcií společnosti Nvidia.

Společnost TSMC oznámila 18. ledna své výsledky za čtvrté čtvrtletí roku 2023, přičemž celoroční tržby meziročně klesly o téměř 9 % na 69,3 miliardy USD a zisk se snížil na 5,18 USD na akcii z 6,57 USD v roce 2022. Tento sestup finančních výsledků společnosti TSMC lze přičíst na vrub slabým výsledkům na různých trzích v uplynulém roce, včetně chytrých telefonů, datových center a internetu věcí (IoT).

Přesto se předpokládá, že v roce 2024 dojde u společnosti TSMC k obratu. Společnost již v prvním čtvrtletí plánovala tržby ve výši 18,4 miliardy USD, což by znamenalo 10% nárůst oproti předchozímu roku. Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2023, kdy byly tržby téměř o 5 % nižší než ve stejném čtvrtletí předchozího roku, naznačuje tato nová projekce pro rok 2024 solidní oživení. Kromě toho její vedení předpokládá nízký až střední 20% nárůst tržeb v roce 2024, což je dalším potvrzením očekávaného finančního oživení.

Předpokládaný nárůst příjmů společnosti TSMC v roce 2024 je z velké části způsoben rostoucí poptávkou po 5nanometrových (nm) a 3nm čipech. Společnost TSMC oznámila, že 3nm čipy tvořily ve čtvrtém čtvrtletí 15 % jejích příjmů, což je výrazný nárůst oproti nulovému stavu v předchozím roce. Na 5nm čipy, které využívá mimo jiné společnost Nvidia k výrobě populárních čipů pro umělou inteligenci, jako je například procesor H100, připadalo 35 % jejích příjmů oproti 32 % ve stejném období loňského roku.

Očekává se, že poptávka po těchto pokročilých čipových uzlech bude v roce 2024 a v následujících letech trvale růst. To lze přičíst zákazníkům, jako je společnost Nvidia, u nichž se očekává, že výrazně zvýší výrobu svých čipů umělé inteligence. Objevily se náznaky, že by společnost Nvidia mohla v letošním roce ztrojnásobit produkci svých procesorů H100.

Čipy příští generace umělé inteligence společnosti Nvidia s kódovým označením Blackwell budou údajně v roce 2024 vyráběny 3nm procesem společnosti TSMC, což umožní vyšší výpočetní výkon. Zajímavé je, že společnost Nvidia není jediným zákazníkem, který by si měl pořídit 3nm čipy TSMC. Očekává se, že si tyto čipy pořídí i další velké technologické firmy, včetně společností Apple, AMD, MediaTek a Qualcomm. Společnost TSMC proto plánuje zvýšit využití kapacity 3nm procesu na 80 % v roce 2024.

Vedení společnosti TSMC v prosinci 2022 odhadlo, že jejich 3nm technologie by mohla výrobcům čipů pomoci při vytváření čipů v odhadované hodnotě 1,5 bilionu dolarů do pěti let od zahájení sériové výroby. Z této prognózy vyplývá, že společnost TSMC čeká v roce 2024 a dále rychlý růst.

Analytici proto výrazně zvýšili svá očekávání růstu společnosti TSMC. Podle grafu uvedeného ve zprávě by společnost TSMC mohla do roku 2026 dosáhnout příjmů ve výši 112 miliard USD. Vzhledem k tomu, že se společnost obchoduje za osminásobek svých tržeb, což odpovídá jejímu pětiletému průměrnému násobku tržeb, znamenalo by to tržní kapitalizaci ve výši přibližně 896 miliard USD – 51% nárůst oproti současným úrovním.

Potenciál vyššího násobku tržeb se však stává pravděpodobným vzhledem k tomu, že akcie AI, jako je Nvidia, mají tendenci zajišťovat prémiové ocenění. Pokud by společnost TSMC dosáhla poloviny poměru ceny k tržbám společnosti Nvidia, tj. 16,5násobku tržeb, a dosáhla by tržeb ve výši 100 miliard USD, tržní kapitalizace společnosti by se mohla vyšplhat na působivých 1,85 bilionu USD, což odpovídá potenciálnímu nárůstu o 212 %.

Závěrem lze říci, že poptávka po umělé inteligenci podporuje silnější poptávku po pokročilých čipech společnosti TSMC a zdá se, že by bylo rozumné, aby investoři využili potenciál akcií společnosti TSMC dříve, než se stanou příliš drahými.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz