Hlavní obsah
Finance

Lepší akcie čipů: Arm Holdings vs. Intel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Nyní je Arm Holdings po krachu akvizice společností Nvidia nově na veřejnosti, zatímco Intel pokračuje ve snaze dohnat technologické manko

Článek

Digitální revoluce pokračuje a dva polovodičoví giganti, Intel (INTC) a Arm Holdings (ARM), pokračují v tvrdém soupeření. Soupeření se soustřeďuje na to, který z obou podniků představuje nejvýnosnější investici. Je to již několik let, co se Intel neúspěšně pustil do výroby mobilních procesorů, zatímco Arm se svými vynikajícími energeticky úspornými návrhy ovládl trh. Nyní je Arm Holdings po krachu akvizice společností Nvidia nově na veřejnosti, zatímco Intel pokračuje ve snaze dohnat technologické manko.

Intel i Arm jsou sice oba hráči v oblasti architektury čipů, ale fungování jejich obchodních modelů se liší. Arm využívá své návrhy k poskytování licencí různým výrobcům čipů, což přináší zisk prostřednictvím licenčních poplatků. Společnost Intel drží otěže pevněji v rukou a využívá formu výrobce integrovaných zařízení (IDM). Navrhuje, vyrábí a prodává své čipy, čímž se odlišuje od výrobců čipů „fabless“, kteří zadávají výrobu slévárnám třetích stran.

Je zajímavé, že rozdílné přístupy obou společností vedou k výraznému rozdílu v ziscích. Obchodní model společnosti Arm pracuje s podstatně vyššími maržemi než obchodní model společnosti Intel – v posledních čtvrtletích vykazuje hrubou marži 95 % a provozní marži 16 %. Pro srovnání, Intel vykázal hrubou marži 36 % a zápornou provozní marži 8 %.

Diverzifikace by však mohla být rozhodující pro určení budoucího úspěchu. Široká klientská základna společnosti Arm ji může ochránit před výkyvy na trhu. Na druhou stranu Intel pociťuje tlak ze strany Advanced Micro Devices, která díky partnerství s TSMC vyrábí konkurenceschopnější procesory. Vzhledem k tomu, že Intel utrácí, aby je dohnal, snižují se jeho marže a nyní čelí postpandemickému zpomalení trhu s osobními počítači.

Podle posledních údajů o růstu vzrostly tržby společnosti Arm ve fiskálním roce 2021 o 33 %, ale od té doby se jejich růst zpomaluje, přičemž ve fiskálním roce 2022 došlo k poklesu o 1 % a v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2023 o 2 %. Příčina; celosvětové zpomalení trhu se smartphony.

Společnost Arm mezitím zvýšila výdaje na výzkum a vývoj, což vedlo ke snížení provozních marží. Odhady počítají s celoročním růstem tržeb o 8 % a ziskem na akcii o 20 %, ale stále se zdá, že cena 84násobku forwardového zisku je nadhodnocená.

Údaje společnosti Intel ukazují na 2% úpravu tržeb směrem nahoru v roce 2021, které v následujícím roce klesly o 16 %. Není překvapením, že jejich čistý zisk přinesl podobná čísla s 4% nárůstem v roce 2021, než se v roce 2022 propadl o 65 %.

Stejně jako Arm je i Intel obětí pomalého trhu, tentokrát s novými osobními počítači. Podle předpovědí klesnou tržby a očištěný zisk na akcii společnosti Intel v letošním roce o 22 % a 69 %. Současné ocenění však dává společnosti Intel rozumnější hodnotu na úrovni 20násobku budoucích zisků, což znamená, že Intel by mohl být vítězem mezi těmito dvěma společnostmi.

Ani jedna ze společností není ideální investicí, ale Intel se zdá být bezpečnější sázkou. Velká část jeho krátkodobých problémů se odráží v jeho současném ocenění. Růstový potenciál společnosti Arm neodpovídá její současné ceně. O nákupu by se mělo uvažovat pouze v případě, že cena akcií klesne hluboko pod cenu IPO. Toto prostředí se však nadále plynule vyvíjí a dlouhodobý vítěz se teprve ukáže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz