Hlavní obsah
Finance

Měli byste v současnosti nakupovat akcie platformy Snap?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Ti, kdo nakupují akcie technologického sektoru, by měli být opatrní. Akcie s nízkou cenou, jako je Snap, nemusí nutně představovat dobrou hodnotu.

Článek

Po propadu akcií Snap (SNAP) v roce 2022 o 81 % a vzhledem k tomu, že zpráva o celoročním hospodaření je naplánována na 31. ledna, může být lákavé vydat se s touto společností na výpravu za lovem na dně. Koneckonců, hledači hodnoty mají nakupovat, když v ulicích teče krev, že?

Krvácení však nemusí v dohledné době ustat a je náročné identifikovat hodnotovou nabídku společnosti Snap. Analytici se sice ne vždy trefí, ale někteří odborníci z Wall Street mají proti Snapu argumenty, které se zdají být více než trefné.

Po zhodnocení značných protivětrů společnosti Snap v roce 2023 bych doporučil přehnaně dychtivým investorům, aby se z toho vymanili, než budou potenciálně čelit dalším ztrátám.

Pojďme se podívat na srovnání

Když se budeme držet tématu hledání hodnoty, můžeme společnost Snap porovnat s některými jejími kolegy, abychom si udělali představu o tom, zda je předražená, podhodnocená, nebo někde mezi tím. To, že akcie Snap klesly o téměř 80 % ze svého historického maxima, neznamená, že nemohou jít ještě níže.

Někteří znalci metrik by mohli prohlásit, že Snap nelze ocenit, protože společnost nemá žádný poměr ceny k zisku (P/E) (protože Snap nemá žádné zisky, ale k tomu se dostaneme za chvíli). A co jiné společnosti, které poskytují platformy pro sdílení obrázků a krátkých videí? Je obtížné určit poměr P/E čínské společnosti ByteDance, která vlastní TikTok, ale není veřejně kótovaná v USA.

Společnost Alphabet, která vlastní YouTube s funkcí Shorts, má však poměr P/E 18,7. Zatímco P/E společnosti Meta Platforms, která vlastní Instagram, vypadá ještě přízemněji a činí 13,1.

V přímém srovnání tak společnosti Alphabet a Meta Platforms vypadají lépe než Snap, vzhledem k tomu, že skutečně vykazují zisky a násobky ocenění jsou nižší než široký průměr trhu. Pokud dáváte přednost poměru ceny k účetní hodnotě (P/B) (který obecně rád vidím pod 3, ale někdy může být přijatelný i pod 5), vypadá Alphabet tak tak s hodnotou 4,8, zatímco Meta Platforms s hodnotou 2,9 vypadá docela dobře. Ale Snap je na tom s hodnotou 5,3 nejlépe.

Ziskovost by mohla zůstat nepolapitelná po několik let

Řada analytiků upozornila na díry v býčí tezi pro Snap, včetně neúprosné konkurence ze strany TikToku, Alphabetu a Meta. Například analytik Andrew Boone ze společnosti JMP Securities varoval: "Společnost Snap je v současné době na vrcholu: „Platformy pro krátká videa ubírají Snapchatu podíl na čase,“ a zároveň prohlásil, že „dává přednost Meta (ocenění) a Google (vyhledávání má vyšší viditelnost příjmů) před Snapem“.

I kdyby tedy byl TikTok v USA jednoho dne zakázán kvůli obavám o bezpečnost, ostatní kolegové Snapu by mohli i nadále krást potenciální uživatele, příjmy a čas sledování. Boone uvedl, že „čas strávený na Snapchatu v USA ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 meziročně klesl o 7 %“.

Také analytik společnosti Jefferies James Heaney zaujal vůči Snapu opatrný tón, když zopakoval intenzivní konkurenci a zároveň poukázal na „nedávné velké personální změny“ ve Snapu jako na důvod k obavám. Heaney uvedl, že neočekává, že Snap dosáhne zisku dříve než v roce 2027, ačkoli to „vychází z recesivnějšího prostředí“.

I kdyby žádná recese nebyla nebo byla jen mělká, těžko lze tvrdit, že Snap směřuje k ziskovému profilu. Ve třetím čtvrtletí roku 2022 jí meziročně vzrostly tržby o 9 % a počet denních aktivních uživatelů o 19 %, ale přesto se jí podařilo prohloubit čistou ztrátu ze 72 milionů dolarů v předchozím čtvrtletí na 360 milionů dolarů. Snap byl v posledních několika letech buď ztrátový, nebo sotva ziskový, a pokud společnost nadcházející zprávou o výsledcích hospodaření nevystřelí nahoru, není příliš důvodů očekávat, že se tento příběh podstatně změní.

Kdo ví, třeba Snap svou mezeru v ziskovosti zacelí ještě před rokem 2027. Pokud však nejste ochotni vsadit svůj kapitál na to, že společnost překoná obrovské šance, je rozumné zvolit si společnost z oblasti sociálních médií se zavedenější historií a nižší cenou než Snap.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz