Hlavní obsah
Finance

Moje nejlepší růstová akcie k nákupu v roce 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash.com

Navzdory nedávnému medvědímu trhu zůstaly růstové akcie v hledáčku mnoha investorů

Článek

Navzdory nedávnému medvědímu trhu zůstaly růstové akcie v hledáčku mnoha investorů a někteří z nich využili nižších cen akcií k navýšení svých pozic. Věrnost se vyplatila, protože mnoho růstových akcií se začalo vracet zpět.

Jednou z těchto vracejících se akcií je MercadoLibre (MELI). Poté, co na medvědím trhu ztratila více než dvě třetiny své hodnoty, se z 52týdenního minima více než zdvojnásobila. I přes tento nárůst pravděpodobně není na investici do MercadoLibre (což v angličtině znamená "volný trh") pozdě. Zde jsou důvody, proč by investoři měli pokračovat v nákupu akcií tohoto internetového a direct marketingového maloobchodu.

Masivní růst

Během medvědího trhu v roce 2022 zaznamenalo mnoho společností zaměřených na elektronické obchodování zpomalení, protože spotřebitelé se vrátili k offline nakupování. Zpomalení, které postihlo kolegy, jako je Amazon, však nechalo společnost MercadoLibre do značné míry nedotčenou.

V roce 2022 vzrostly tržby ve výši 10,5 miliardy dolarů meziročně o 49 %. Je pravda, že elektronický obchod zpomalil, protože hrubý objem zboží ve výši 34 miliard USD vzrostl o 21 %, což je zpomalení oproti 35% nárůstu v roce 2021. Nejrychleji rostl fintech segment MercadoLibre Mercado Pago, protože celkový objem plateb ve výši 124 miliard USD se za rok prudce zvýšil o 60 %. To překonalo 55% nárůst v roce 2021.

Společnost MercadoLibre navíc v roce 2022 dosáhla zisku 482 milionů dolarů, což je výrazně více než 83 milionů dolarů v předchozím roce. Přestože provozní náklady rostly rychleji než výnosy, omezení růstu nákladů na výnosy na 30 % pomohlo zvýšit provozní zisk společnosti.

Synergie

MercadoLibre také podporuje růst využíváním synergií ze svých vzájemně propojených segmentů. Spustila službu Mercado Pago, aby pomohla svým nebankovním a na hotovost orientovaným zákazníkům nakupovat online. Služba se stala tak populární, že společnost otevřela Mercado Pago i pro zákazníky, kteří nenakupují na stránkách MercadoLibre.

Kromě toho provozuje logistický segment Mercado Envios, který skladuje, balí a odesílá zboží prodávané online. Pokud mají prodejci nebo zákazníci nedostatek hotovosti, mohou získat půjčku prostřednictvím Mercado Credito. A podobně jako Amazon se i MercadoLibre stala silou v oblasti digitální reklamy tím, že využívá své stránky pro zveřejňování online inzerátů.

Tato vzájemná závislost dává společnosti MercadoLibre obrovskou konkurenční výhodu. Přestože společnosti Amazon a Sea Limited prodávají na některých trzích MercadoLibre, nedostatek dostupných fintech nebo logistických služeb může tyto kolegy znevýhodňovat.

Řešení problémů

MercadoLibre tuto konkurenční výhodu dále posiluje jedinečným způsobem. Podmínky, jako je vysoká inflace, politické nepokoje a nejistá pravidla, mohou podnikání v Latinské Americe ztěžovat.

Společnost MercadoLibre však díky řešení těchto problémů prosperuje. Před zavedením Mercado Envios nebylo v regionu běžně dostupné doručování ve stejný den a přes noc. Díky Mercado Envios však mají některé latinskoamerické země k dispozici přepravní služby, které se více podobají těm ve vyspělém světě.

Jak již bylo zmíněno, společnost přinesla fintech pro nebankovní subjekty prostřednictvím Mercado Pago. Přesto fintech segment pomáhá i zákazníkům s vysokou inflací. Provozuje investiční odnož s názvem Mercado Pago, která umožňuje investorům dosahovat nízkorizikových zisků. To jejím zákazníkům pomáhá lépe držet krok s inflací na domácím trhu v Argentině, kde inflace nyní dosahuje 100 %.

Je sice pravda, že pokud se bude inflace nadále zhoršovat, mohou tyto snahy o zmírnění dopadů přestat fungovat. To je pro MercadoLibre významná obava, protože 24 % příjmů společnosti v roce 2022 pocházelo z této země. Ale vzhledem k jejímu zastoupení na trhu v Latinské Americe, odolnosti vůči recesi a schopnosti vyrovnat se s regionálními výzvami může společnost pravděpodobně takové problémy dlouhodobě řešit.

Zvažte MercadoLibre

Vzhledem k rychlému růstu společnosti a synergiím se zdá, že akcie MercadoLibre jsou připraveny k prudkému růstu. I když se nevyhnula medvědímu trhu, udržela si rychlý růst ve stále náročnějším podnikatelském prostředí.

Je pravda, že konkurence a hospodářské otřesy budou v Latinské Americe pravděpodobně i nadále představovat problém. Díky silnému ekosystému společnosti a její schopnosti řešit problémy by však MercadoLibre měla v příštích letech dosáhnout masivního růstu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz