Hlavní obsah
Internet a technologie

Může mít AI společnost C3.ai do roku 2030 větší hodnotu než Microsoft?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Mercurius Pro (prostřednictvím AI Midjourney)

Obrázek vygenerovaný pomocí umělé inteligence

Společnost zabývající se softwarem s umělou inteligencí možná nesplní vysoká očekávání trhu.

Článek

Společnosti Microsoft (MSFT) a C3.ai (AI) by mohly profitovat z rostoucího trhu s „generativními“ službami umělé inteligence, které zpracovávají existující data do nových nápadů. Microsoft je hlavním investorem do startupu OpenAI, který vytvořil ChatGPT, a tyto nástroje již integroval do svého vyhledávače Bing a cloudových služeb Azure.

Společnost C3.ai vyvíjí algoritmy umělé inteligence, které lze integrovat do stávajícího softwaru organizace za účelem automatizace úkolů, zvýšení bezpečnosti zaměstnanců a odhalování podvodů. Nedávno také uvedla na trh nové specializované nástroje pro ChatGPT a další generativní platformy AI. Rostoucí zájem trhu o generativní AI způsobil, že se akcie společnosti C3.ai letos více než zdvojnásobily na zhruba 25 dolarů. To je však stále hluboko pod cenou 42 dolarů při IPO z prosince 2020.

Mohla by tržní hodnota C3.ai i nadále prudce růst a do konce desetiletí překonat hodnotu Microsoftu? Podívejme se na její tempo růstu a ocenění, abychom se rozhodli.

Co je realita?

Společnost C3.ai má chytlavou značku a symbol, ale má nápadný zvyk měnit značku podle nejžhavějších trendů. V roce 2012, kdy investoři více fandili plynárenským a ropným společnostem, byla známá jako C3 Energy, ale v roce 2016, kdy si trh zamiloval zařízení internetu věcí (IoT), se přejmenovala na C3 IoT. Proto její nejnovější rebranding na C3.ai v roce 2019, který se shoduje s rostoucím zájmem trhu o umělou inteligenci, vyvolává několik obočí.

Když odloupneme vrstvy cibule, zjistíme, že se C3 za posledních deset let příliš nevyvinula. Většinu svých příjmů stále generuje z energetického sektoru a více než 30 % svých příjmů získává ze společného podniku s gigantem Baker Hughes (BKR 1,08 %), který poskytuje služby pro ropná pole. Její algoritmy lze přizpůsobit tak, aby zefektivnily a zautomatizovaly procesy pro konkrétní odvětví, ale kritici tvrdí, že ve skutečnosti nejde o „transformační“ nástroje AI, které C3 propaguje.

Míra růstu společnosti C3 od jejího vstupu na burzu je pravděpodobně obrazem průměrné softwarové společnosti, která je silně vystavena makroekonomickým nepříznivým vlivům. Její tržby vzrostly o 17 % ve fiskálním roce 2021, který skončil v dubnu 2021, protože pandemie narušila růst energetického sektoru, a poté vzrostly o 38 % ve fiskálním roce 2022, když toto zpomalení překonaly.

Na konci fiskálního roku 2022 společnost C3 investorům sdělila, že by ve fiskálním roce 2023 mohla dosáhnout 22% až 25% růstu tržeb. Na konci třetího čtvrtletí však tuto prognózu snížila na pouhých 4-5 %. Toto zpomalení bylo způsobeno pomalými podnikovými výdaji v náročném makroprostředí a také rozhodnutím přejít od předplatného k poplatkům za používání. Ve fiskálním roce 2025 také vyprší partnerství společnosti C3 s firmou Baker Hughes a není zaručeno, že tato smlouva - která již byla znovu projednána s nižšími ročními závazky příjmů od společnosti Baker v letech 2020 a 2021 - bude obnovena.

Společnost C3 uzavřela několik nových partnerství v oblasti umělé inteligence se službami Google Cloud společnosti Alphabet, Azure společnosti Microsoft a americkou armádou, ale konkrétní informace o těchto smlouvách jsou nejasné a zatím významně nezvýšily její příjmy. Rozhodnutí společnosti C3 náhle opustit model založený na předplatném také naznačuje, že si tyto větší zákazníky nezajistí opakovanými příjmy.

Jednoduchá matematika

Společnost C3.ai tvrdí, že po odeznění makroekonomických faktorů se růst jejích příjmů opět zrychlí na přibližně 30 %. Za předpokladu, že dojde k tomuto nejlepšímu scénáři a tržby společnosti C3.ai. porostou v letech 2022 až 2030 složenou roční mírou růstu (CAGR) 30 %, mohla by v posledním roce potenciálně generovat tržby ve výši 2,2 miliardy dolarů. Pro srovnání, očekává se, že společnost Microsoft ve svém současném fiskálním roce, který končí letos v červnu, dosáhne příjmů ve výši 208,9 miliardy dolarů.

Za předpokladu, že by se C3 v té době stále obchodovala za zhruba jedenáctinásobek tržeb, měla by hodnotu pouze 24 miliard dolarů. V nepravděpodobném případě, že investoři začnou opět mnohem více spekulovat a zaplatí za C3 třicetinásobek tržeb, může mít hodnotu 66 miliard dolarů.

To by však stále představovalo 3 % současné tržní hodnoty společnosti Microsoft ve výši 2,09 bilionu dolarů. Pokud by společnost Microsoft v období od fiskálního roku 2023 do fiskálního roku 2030 zvyšovala své roční tržby o pouhých 5 % a stále by se obchodovala za podobné ocenění, její tržní hodnota by mohla vzrůst na téměř 3 biliony dolarů.

Špatné výsledky společnosti C3 v plnění vlastních směrnic také naznačují, že v dohledné době nedojde k nárůstu ročních příjmů o 30 %. Analytici očekávají, že její příjmy porostou v letech 2022 až 2025 pouze o 15 % a že podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP) zůstane do roku 2025 nezisková. Tyto nevýrazné odhady naznačují, že C3 si zaslouží mnohem nižší ocenění - a že její nedávný růst byl způsoben pouze spekulativním návalem akcií souvisejících s umělou inteligencí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz