Hlavní obsah

Nákup této akcie může být to nejchytřejší, co kdy uděláte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Investice do akcií společnosti Walt Disney (DIS) se na dnešním trhu jeví jako chytrá volba.

Článek

Disney je silně rostoucí společnost s nadčasovým portfoliem obsahu, postav a duševního vlastnictví, které je zpeněžováno prostřednictvím různých zdrojů příjmů. Jejich streamovací služba má velkou základnu předplatitelů s potenciálem ziskovosti. Návrat generálního ředitele Boba Igera může vést k opětovnému zaměření na duševní vlastnictví a snížení nákladů, což s největší pravděpodobností časem povede k vyšším ziskům.

Dovolte mi, abych vám ukázal, proč je Disney právě teď tak chytrá volba a proč oceníte, že ji budete vlastnit ještě několik desetiletí.

Kouzlo, které stojí za rozmanitým podnikáním společnosti Disney

Nejprve se podívejme blíže na to, co dělá společnost Disney tak jedinečnou a hodnotnou. Díky portfoliu ikonického obsahu, postav a značek, jako jsou Disney, Marvel, Pixar a Star Wars, není pochyb o tom, že se společnost Disney etablovala jako lídr zábavního průmyslu. Tato rozsáhlá sbírka duševního vlastnictví dává společnosti konkurenční výhodu a umožňuje jí generovat z každého majetku více zdrojů příjmů. Ať už jde o zábavní parky, prodej zboží, filmy nebo streamovací služby, společnost Disney našla způsoby, jak svůj obsah zpeněžit inovativními a efektivními způsoby.

Důležité je také poznamenat, že zdroje příjmů společnosti Disney se neustále vyvíjejí, což bylo v uplynulém roce velkým hnacím motorem pro akcie. Navzdory měnícímu se prostředí zábavního průmyslu umožnily nadčasové duševní vlastnictví společnosti Disney a její přizpůsobivost udržet si význam a rozvíjet své podnikání.

Solidní finanční výsledky

Dalším klíčovým faktorem, který je třeba vzít v úvahu, jsou pevné základy podnikání společnosti Disney. Ve fiskálním roce 2022, který skončil 1. října, společnost Disney inkasovala tržby ve výši 82,7 miliardy dolarů. Většina těchto tržeb pocházela ze segmentu médií a zábavy. Ten zahrnuje lineární televizi, streamovací služby, vydávání filmů a licencování obsahu. Portfolio lineárních televizních kanálů společnosti Disney, včetně stanic ABC, Disney, ESPN, Freeform, FX a National Geographic, vygenerovalo v roce 2022 tržby ve výši 28,3 miliardy dolarů a provozní zisk ve výši 8,5 miliardy dolarů.

K celkovému růstu společnosti významně přispěla také streamovací služba, která v roce 2022 vykázala tržby ve výši 19,6 miliardy USD. Navzdory ztrátám ve výši 4 miliard USD způsobeným velkými výdaji na obsah a marketing se společnosti Disney podařilo nashromáždit více než 160 milionů předplatitelů služby Disney+, 24,3 milionu předplatitelů ESPN+ a 47,2 milionu předplatitelů služby Hulu.

Nebylo by spravedlivé sestavit celkový počet diváků sečtením těchto kategorií, protože existuje spousta překryvů, kdy si jedna domácnost předplácí více než jednu ze streamovacích služeb společnosti Disney. Přesto se zde společnost může jednoznačně pochlubit více než 160 miliony zákazníků, což není příliš daleko za celosvětovým lídrem trhu Netflix (NFLX) a jeho 231 miliony jmen.

Kromě segmentu médií a zábavy tvoří významnou část příjmů společnosti Disney také segment parků, zážitků a produktů. Ten zahrnuje veškeré příjmy ze zábavních parků, letovisek, výletních plaveb a prodeje zboží, které do roku 2022 vygenerovaly příjmy ve výši 28,7 miliardy USD a provozní zisk ve výši 7,9 miliardy USD. Tento rozmanitý obchodní model chrání společnost Disney před náhlými změnami na kterémkoli jednotlivém trhu a také představuje příležitosti pro křížový prodej jejího duševního vlastnictví v mnoha různých obchodních operacích. Nikdo neprodává hotelové pokoje s motivy postaviček, plavby po Karibiku, mikiny s kapucí, akční figurky a krabičky na obědy tak jako společnost Disney.

Společnost Disney samozřejmě na současném trhu čelí také výzvám. Filmový a lineární televizní průmysl se potýká s velkou nejistotou a streamovací byznys se rychle mění. Navzdory těmto potížím je pravděpodobné, že Disney díky svému základu v podobě obsahu, postav a duševního vlastnictví bude i nadále růst a přizpůsobovat se novým výzvám.

Existuje mnoho dobrých důvodů, proč je dnes rozumné koupit akcie společnosti Disney.

Jedním z nich je možnost opětovného zaměření na inspirativní duševní vlastnictví a snížení nákladů, což by mělo časem vést k vyšším ziskům. S návratem generálního ředitele Boba Igera se spekuluje, že společnost může zaujmout agresivnější přístup k obhajobě své pozice na trhu. Upřímně řečeno, nedokážu si představit legendu v oboru, kterou bych raději viděl v čele společnosti Disney na této převratné křižovatce v dějinách médií a zábavy.

Dalším důvodem, proč uvažovat o nákupu akcií společnosti Disney, je dlouhodobý růstový potenciál její streamovací služby. S více než 160 miliony předplatitelů služby Disney+ se společnost za pouhé tři roky etablovala jako streamovací velmoc. Ztráty by se měly časem proměnit v zisky, podobně jako se to daří Netflixu poté, co v podstatě vytáhl odvětví videostreamingu na světlo.

Konečně, obsah, postavy a značky společnosti Disney jsou ikonické, nadčasové a (především) ziskové. Díky schopnosti zpeněžit své duševní vlastnictví prostřednictvím mnoha zdrojů příjmů společnost Disney dokázala, že je neúnavně rostoucí společností, kterou není snadné porazit.

Existuje tedy několik pádných důvodů, proč dnes uvažovat o investici do akcií společnosti Disney. Ať už vás více inspiruje rozsáhlé portfolio duševního vlastnictví společnosti, solidní základy podnikání nebo dlouhodobý růstový potenciál, nelze popřít, že Disney je síla, se kterou je třeba počítat.

Mezitím ceny akcií za poslední rok klesly o 23 %, akcie se vrátily tam, kde byly před pěti lety, a sledované tržby vzrostly o 45 %. Ano, zisky společnosti Disney klesají, ale společnost buduje zcela novou platformu příjmů, která by mohla v dlouhodobém horizontu podpořit štědré zisky a peněžní toky. Změna strategie prostě potřebuje nějaký čas a je chytré budovat své vlastnictví v prvotřídním podnikání společnosti Disney, dokud jsou akcie v prodeji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz