Hlavní obsah
Finance

Nejlepší akcie Warrena Buffetta, které můžete koupit s obrovským potenciálem pasivního příjmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Profimedia.cz

Tyto dvě akcie poskytují nadprůměrný dividendový výnos.

Článek

Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta sice nevyplácí dividendy, ale rozhodně nakupuje akcie, které je vyplácejí. Pravidelné vyplácení dividend má jistě své výhody, zejména když trh prochází turbulentním obdobím, jako je tomu nyní.

Slepé následování podílů Warrena Buffetta však nestačí. Musíte se podívat hlouběji a zjistit, zda akcie dokáže nadále vyplácet dividendy. Při prohlídce portfolia věštce z Omahy se ukazuje, že tyto dvě společnosti tomu odpovídají.

1. Coca-Cola

Coca-Cola (KO) má dobře známé a hlavně oblíbené značky. Má pět ze šesti nejprodávanějších značek nealkoholických nápojů. Patří mezi ně Coca-Cola, Diet Coke a Sprite.

Neprodává však jen limonády. Spotřebitelé se stále častěji obracejí ke zdravějším variantám a Coca-Cola má silnou nabídku v oblastech, jako je voda, vitaminová voda, džusy a rostlinné nápoje. Prodává je pod značkami Dasani a Minute Maid.

Objem balení vody, sportovních nápojů, kávy a čaje vzrostl o 6 %, zatímco u džusů, mléčných výrobků a rostlinných nápojů došlo k 3% nárůstu. K tomu došlo navzdory pozastavení činnosti společnosti Coca-Cola v Rusku a pandemickým odstávkám v Číně.

Díky oblíbeným značkám a schopnosti nadále se přizpůsobovat vkusu spotřebitelů se společnost Coca-Cola investorům odměnila. Představenstvo společnosti nedávno zvýšilo čtvrtletní dividendu z 0,44 USD na 0,46 USD, což představuje 61 let v řadě.

Má nejen ochotu vyplácet dividendy, ale také schopnost. Výplatní poměr přibližně 80 % znamená, že Coca-Cola vyplácí méně, než vydělává.

2. Mondelez

Společnost Mondelez International (MDLZ) drží konkurenci na uzdě a získává místo na regálech obchodů díky své stabilní značce zavedených pochutin. Mezi ně patří Oreo, Ritz a Cadbury.

Společnost, která je celosvětovým lídrem s výrobky prodávanými ve více než 150 zemích, se nebojí akvizic. V loňském roce koupila společnost Clif Bar, výrobce oblíbených organických energetických tyčinek, aby mohla lépe využít spotřebitelských trendů.

Po odečtení měnových kurzů, prodejů a akvizic vzrostly tržby společnosti Mondelez v loňském roce o 12,3 %. Důležité je, že se jí podařilo přenést vyšší náklady, aniž by se snížila poptávka, protože zvýšení cen představovalo 9,6 procentního bodu tohoto nárůstu a zbytek pocházel z vyššího objemu a sortimentu.

Přestože management v loňském roce vynaložil velké prostředky na akvizice, obvykle je zde dostatek volného peněžního toku (FCF) na výplatu dividend. V loňském roce činil FCF 3 miliardy USD a na dividendách byly vyplaceny 2 miliardy USD.

Společnosti Coca-Cola a Mondelez mají nadprůměrný dividendový výnos ve srovnání s indexem S&P 500, který činí 1,6 %. První z nich má výnos 3,1 %, zatímco druhá 2,3 %.

Tyto akcie možná vaše hosty při večeři nenadchnou, ale je velká pravděpodobnost, že jejich produkty používají. Na pobírání pravidelných dividend také není nic nudného. Tyto společnosti naštěstí mohou své výplaty podpořit ziskem a volným peněžním tokem, což z nich činí hodnotné investice.

Berkshire Hathaway, Inc. je americká nadnárodní konglomerátní holdingová společnost se sídlem v Omaze ve státě Nebraska. Jedná se o diverzifikovanou holdingovou společnost s dceřinými společnostmi, které se zabývají pojišťovnictvím, nákladní železniční dopravou, energetikou, maloobchodem a dalšími činnostmi. Společnost byla původně textilní výrobní firmou, ale pod vedením Warrena Buffetta se vyvinula ve velmi úspěšný investiční nástroj. Dnes je Berkshire Hathaway jednou z největších a nejuznávanějších společností na světě a její akcie jsou všeobecně považovány za zvěstovatele trhu.

Buffett je kromě svých obchodních schopností známý také svou filantropií a snahou vracet peníze společnosti. V roce 2010 podepsal závazek Giving Pledge, v němž se nejbohatší lidé světa zavázali, že během svého života nebo v závěti věnují alespoň polovinu svého majetku na dobročinné účely. Tento akt štědrosti inspiroval ostatní, aby šli v jeho stopách, a pomohl vytvořit kulturu dárcovství mezi ultrabohatými lidmi.

Buffettův odkaz vizionářského investora a štědrého filantropa stále inspiruje lidi na celém světě. Slouží jako vzor pro jednotlivce, kteří se snaží pozitivně ovlivnit společnost a svět, a jeho neochvějné odhodlání investovat podle hodnoty upevnilo jeho místo v análech historie financí a investování. Jeho příběh je důkazem síly tvrdé práce, odhodlání a oddanosti svému přesvědčení a slouží jako inspirace pro další generace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz