Hlavní obsah
Finance

Obáváte se dalšího krachu na trhu? Zde jsou tři chyby, kterým se vyhněte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Pokud se blíží větší volatilita, zde je návod, jak ochránit své peníze.

Článek

Akciový trh byl v uplynulém roce bouřlivý a zažíval řadu vzestupů a pádů, které mu zvedaly žaludek.

Přestože trh v letošním roce zaznamenal vzestup (což dává mnoha investorům naději, že to nejhorší je snad již za námi), varovné zvony před recesí stále zvoní. Pokud by skutečně došlo k hospodářskému poklesu, ceny akcií by mohly opět klesnout.

Nikdo neví, zda se blíží krach trhu, ale to neznamená, že se pro jistotu nemůžete začít připravovat. Bez ohledu na to, co se s trhem stane, je třeba se vyvarovat tří důležitých chyb.

Chyba č. 1: Snaha o načasování trhu

Načasování trhu zahrnuje nákup a prodej ve správný okamžik, abyste dosáhli zisku.

V ideálním světě byste přesně věděli, kdy trh dosáhne svého dna, abyste mohli investovat za nejnižší možné ceny. Když pak trh dosáhne vrcholu, můžete prodávat za nejvyšší ceny a dosáhnout zisku.

Ve skutečnosti však nikdo neví, jak se bude trh vyvíjet v krátkodobém horizontu. Pokud čekáte na ideální okamžik k nákupu nebo prodeji, budete čekat věčně. A co hůř, pokud se snažíte trh načasovat a vaše načasování se nepovede, můžete potenciálně přijít o spoustu peněz.

Bezpečnější alternativou je tedy udržet si dlouhodobý výhled. V krátkodobém horizontu může být trh rozkolísaný, ale v dlouhodobém horizontu se mu vždy podařilo dosáhnout kladných průměrných výnosů. Pokud se situace změní k horšímu, jednoduše držte své investice a počkejte na nevyhnutelné zotavení.

Chyba č. 2: Panický prodej

Pokud se obáváte možného propadu trhu, může být lákavé prodat své investice hned, abyste se vyhnuli nejhoršímu. Opět však platí, že úspěšně načasovat trh je téměř nemožné a mohli byste více ztratit, než získat.

Řekněme například, že nyní prodáváte své akcie a očekáváte, že ceny klesnou. Vždy však existuje možnost, že trh prudce vzroste, a vy byste přišli o tyto zisky. Pak se můžete rozhodnout později reinvestovat, ale pokud ceny od doby, kdy jste prodali, vzrostly, zaplatíte nakonec za úplně stejné akcie více.

I když to není snadné, nejlepší, co můžete udělat, je snažit se ignorovat krátkodobé výkyvy trhu. Pokud trh v následujících týdnech nebo měsících klesne, vaše portfolio může ztratit na hodnotě. Ztráta hodnoty však není totéž co ztráta peněz a díky dlouhodobému držení investic by se vaše portfolio mělo odrazit ode dna.

Chyba č. 3: Příliš dlouhé otálení s investicí

Poklesy trhu mohou být ve skutečnosti jedním z nejlepších období pro vyšší investice, protože ceny jsou nižší a můžete si pořídit kvalitní akcie za zlomek ceny. Až se pak trh vzpamatuje, budete mít skvělou pozici, abyste využili dalšího býčího trhu.

Pokud však chcete během příštího vzestupu vydělat co nejvíce, je lepší investovat raději dříve než později.

Nikdo přesně neví, kdy tento pokles ustoupí býčímu trhu, a pravděpodobně ani nebudeme vědět, že jsme na býčím trhu, dokud ceny akcií výrazně nevzrostou. Pokud budete s investováním čekat příliš dlouho, můžete přijít o potenciálně lukrativní výnosy.

Volatilita akciového trhu může být odstrašující, a pokud se obáváte možného krachu, nejste sami. Pokud si však vyberete správné investice a budete je držet dlouhodobě, je mnohem pravděpodobnější, že přežijete vše, co na vás trh přichystá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz