Hlavní obsah
Finance

Obchodní válka mezi USA a Čínou se vyostřuje. Co na to Nvidia?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Bidenova administrativa údajně zvažuje pravidla, podle kterých by výrobci čipů, jako je například společnost Nvidia, museli získat licenci, aby mohli prodávat určité čipy čínským zákazníkům.

Článek

Bidenova administrativa údajně zvažuje nová omezení prodeje některých čipů zákazníkům v Číně, protože obchodní válka mezi oběma zeměmi se stále vyostřuje.

Nové bojiště v probíhající obchodní válce se nachází v oblasti technologií, a to ne ledajakých, ale těch, které lze konkrétně využít k vytvoření pokročilých nástrojů a produktů umělé inteligence, jež by podle mnohých mohly narušit společnost stejně výrazně jako internet. Od zavedení generativní technologie umělé inteligence, jako je ChatGPT, došlo k výraznému přílivu investic do velkých technologických akcií a akcií AI. Tato odvětví byla hlavními tahouny letošních zisků širšího trhu.

Tato nedávná zpráva by se však mohla stát překážkou pro obřího výrobce čipů Nvidia (NVDA), který je významným hráčem v ekosystému umělé inteligence. Zde je důvod.

Dopad na příjmy

Potenciální nová pravidla Bidenovy administrativy by vyžadovala, aby výrobci čipů, jako je například společnost Nvidia, získali licenci k prodeji některých čipů používaných k vytváření technologií umělé inteligence zákazníkům v zemích, jako je Čína. Jednalo by se o pokračování pravidel, která stejná administrativa zavedla koncem loňského roku a která rovněž vyděsila akcie polovodičů, jako je Nvidia.

Případná omezení by zabránila prodeji čipů A800 do Číny. Společnost Nvidia tuto produktovou řadu vytvořila v reakci na pravidla americké administrativy z října loňského roku, která zakazovala čipy A100, jež byly považovány za příliš výkonné.

Analytici očekávají, že pokud budou nová pravidla zavedena, mohou snížit příjmy společnosti Nvidia. Analytik Bank of America Vivek Arya v nedávné výzkumné zprávě uvedl, že pokud nová pravidla skutečně omezí prodej čipů A800 a H800 do Číny, může to mít dopad na 7 % celkových příjmů společnosti Nvidia a 10 % tržeb z prodeje datových center. Arya však dodal, že v dlouhodobém horizontu neočekává, že by tržní příležitosti v Číně tvořily obrovské procento celkového oslovitelného trhu společnosti Nvidia.

Zatímco zprávy o omezeních v Číně zvyšují nejistotu a ovlivňují krátkodobou dynamiku akcií, věříme, že síla amerických zákazníků z oblasti hyperscale by mohla pohltit jakoukoli dodatečnou dostupnost produktu (ačkoli by mohlo dojít k poplatkům za přechod ze specifické čínské verze A800/H800 na západní verzi A100/H100).

Společnost Nvidia letos zažívá báječnou jízdu a její akcie vzrostly o více než 190 % poté, co koncem května investorům oznámila, že ve druhém čtvrtletí očekává tržby přes 11 miliard dolarů a upravenou hrubou marži 70 %. Tento výhled zcela překonal očekávání analytiků i trhu.

Nemusí to být nutně důvod k uzavření smlouvy

Pokud Bidenova administrativa tato pravidla zavede, bude to pro společnost Nvidia špatné, protože to bude mít zásadní dopad na příjmy. Akcie se také obchodují s velkým oceněním, které činí více než 53násobek forwardových zisků, takže zde bývá menší prostor pro chyby.

Pro akcie Nvidie to však nemusí nutně znamenat krach, vzhledem k tomu, že boom umělé inteligence je s velkou pravděpodobností teprve na začátku.

Mohou akcie Nvidie v nejbližší době klesnout? Jistě, a popravdě řečeno nerad kupuji akcie s takovýmto monstrózním oceněním. Z dlouhodobého hlediska je však potenciál společnosti Nvidia pravděpodobně stále obrovský, takže investorům nutně nevyčítám, že chtějí akcie držet dlouhodobě, pokud jsou připraveni na určitou krátkodobou volatilitu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz