Hlavní obsah
Finance

Odhlížím od nedávných obav a zásobuji se akciemi Tesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Foto od @tchompalov - Unsplash

Tesla má před konkurencí velký náskok, což dokazuje i nová strategie Toyoty, která napodobuje výrobní proces Tesly.

Článek

Akcie výrobce elektromobilů Tesla (TSLA) letos vzrostly téměř o 50 %. To znamená, že investice ve výši 5 000 USD uskutečněná 30. prosince 2022 by dnes již vzrostla na 7 300 USD.

Přesto, jak už to u Tesly bývá, nechybí medvědí nálada. Nedávné údaje o dodávkách a další kolo snižování cen vedly některé analytiky k tomu, že se na vyhlídky společnosti dívají s despektem.

Přesto se nyní snažím nakoupit akcie Tesly. Tady je důvod.

Tesla mění taktiku konkurence

Výroba elektrických vozidel je náročná. Tesle trvalo roky, než zdokonalila své návrhy a postavila továrny, které nyní pohánějí její rostoucí výrobu. Její konkurenti se mezitím stále vracejí k rýsovacímu prknu.

Vezměte si, co se děje v Toyotě Motor - největší automobilce na světě podle objemu výroby. Toyota má nového výkonného ředitele, Kojiho Sato, který se rozhodl, že jeho společnost musí lépe konkurovat Tesle - a to tak, že napodobí její vzorec.

Toyota se bude snažit přestavět své továrny tak, aby se zaměřily na výrobu elektrických vozidel, což pomůže snížit náklady a zvýšit marže. V současné době Toyota vyrábí elektromobily, hybridy a vozy na benzinový pohon na jedné montážní lince. A to je jeden z důvodů, proč Tesla vydělává na jednom vozidle téměř osmkrát více než Toyota.

I kdyby nový plán Toyoty fungoval, bude to trvat roky a vyžádá si miliardy dolarů. Mezitím bude Tesla nadále zvyšovat svůj náskok v závodě o elektromobily.

Dalo by se odpustit, že Teslu nepovažujete za dojnou krávu. Koneckonců, společnost byla až do roku 2020 ztrátová. Situace se však pro Teslu rychle změnila, protože její čistý příjem skokově vzrostl.

Tesla je nyní 32. nejziskovější americkou společností (podle čistého zisku). To ji řadí před ikonické korporátní titány, jako jsou McDonald's, Coca-Cola, Caterpillar a American Express.

Stejně tak volný peněžní tok společnosti Tesla se za necelé čtyři roky zvýšil z 0 na 7,5 miliardy dolarů. Vzhledem k tomu, že společnost nevyplácí žádné dividendy a nemá žádný aktuální program zpětného odkupu akcií, nashromáždila Tesla působivý zůstatek hotovosti ve výši 16,3 miliardy dolarů.

S takovou hotovostí není překvapením, že vedení Tesly naznačilo, že v letošním roce bude zahájen program zpětného odkupu akcií.

Je Tesla nyní vhodnou koupí?

Shrnuto a podtrženo, mé rozhodnutí koupit další akcie Tesly je nerozhodné. Společnost je nesporným lídrem, pokud jde o elektromobily. Ziskovost a cash flow společnosti Tesla by navíc měly vést ke značným výnosům pro akcionáře, jakmile vedení společnosti schválí zpětný odkup akcií nebo dividendu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz