Hlavní obsah
Finance

Pokles o 25 % v roce 2023 a 3 důvody, proč koupit akcie společnosti Chewy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Akcionáři by se mohli dočkat dobrých zpráv.

Článek

Zdá se, že investoři se prozatím vzdali akcií společnosti Chewy (CHWY). Akcie společnosti dodávající domácím zvířatům klesly od konce května o více než 25 %. Ani toto načasování není náhodné. Společnost Chewy oznámila výsledky za první fiskální čtvrtletí 31. května a od této zprávy akcie téměř nepřetržitě klesají, i když index S&P 500 roste.

Společnost Chewy má za několik dní oznámit další výsledky hospodaření, které mohou změnit negativní investiční příběh. Zde jsou tři důvody, proč akcie vypadají atraktivně před aktualizací 30. srpna.

1. Růst je dobrý

V prvním čtvrtletí, které trvalo do konce dubna, vykázala společnost solidní trendy prodeje. Tržby vzrostly o 15 %, čímž snadno překonaly srovnatelné společnosti jako Petco s 5% nárůstem. Podíl zákazníků, kteří si objednali službu automatického zasílání, dosáhl nového maxima a rekordní byla i průměrná útrata.

„Rok 2023 je pro společnost Chewy silným začátkem,“ uvedl generální ředitel Sumit Singh v tiskové zprávě.

Nebyly to však jen dobré zprávy o růstu. Zákaznická základna společnosti Chewy se v daném období snížila o 1 %, což neznamená žádné zlepšení oproti tempu, jakým ztrácela zákazníky ve fiskálním roce 2022. Investoři budou koncem srpna pravděpodobně očekávat ukončení tohoto negativního trendu, než začnou oslavovat oživení podnikání.

2. Zlepšení marží a hotovosti

Společnost Chewy odvedla skvělou práci při ochraně ziskovosti v obtížných ekonomických podmínkách. Pomáhá tomu zvyšování cen a také zaměření vedení na snižování nákladů. Hrubá zisková marže se v prvním čtvrtletí zvýšila o celý procentní bod a dosáhla 28 % tržeb. Čistý zisk se udržel v kladných číslech na úrovni zhruba 1 % tržeb.

V ideálním případě se obě tyto hodnoty budou postupně zvyšovat s tím, jak se Chewy bude rozšiřovat v USA a bude těžit z nadcházejícího vstupu do Kanady.

Investoři se však pravděpodobně dočkají bezprostřednějšího vítězství v ukazateli cash flow společnosti. Volný peněžní tok se v minulém čtvrtletí zlepšil na 126 milionů dolarů z 6 milionů dolarů o rok dříve. Další přírůstky v této oblasti znamenají zlepšující se zisky v čase.

3. Ocenění

Nelze popřít, že ocenění akcií společnosti Chewy je neobvykle nízké. Akcie lze koupit za zhruba jednonásobek ročních tržeb, což představuje pokles z poměru ceny k tržbám ve výši 6 na vrcholu pandemického růstu.

Jistě, vyhlídky na růst podniku se od té doby snížily. Ale ještě v únoru byla společnost Chewy oceněna na více než dvojnásobek ročních tržeb.

Vývoj akcií v posledních několika měsících naznačuje, že Wall Street se připravuje na neuspokojivou zprávu o výsledcích. To by se mohlo projevit v podobě zpomalení růstu tržeb, pokračujících ztrát zákazníků a stabilní nebo klesající hrubé ziskové marže.

Přesto je také velká šance, že společnost Chewy prodlouží pozitivní dynamiku, kterou vykázala v prvním čtvrtletí, zejména vzhledem k vysokému zapojení zákazníků, kteří se zabývají automatickými dodávkami. Při pohledu do budoucna může ziskovost dosáhnout nových maxim, k čemuž přispěje i snaha vedení o prosazení se v oblastech, jako je zdraví a pojištění domácích mazlíčků.

V každém případě se riziko vlastnictví akcií nyní zdá být díky nízkému ocenění mírné. Pokud jste čekali na vhodnou příležitost k nákupu akcií Chewy, mohla by to být vaše příležitost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz