Hlavní obsah
Finance

Pokud přichází nový býčí trh, nedělejte tuto drahou chybu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Pokud čekáte na absolutní jistotu, je již pozdě.

Článek

To, zda se již nacházíme na býčím trhu, závisí na vaší definici býčího trhu. Pro ty, kteří definují nový býčí trh jako 20% zisk z minima medvědího trhu, ano, index S&P 500 minulý měsíc technicky zahájil nový býčí trh. Jiní hledají ještě několik známek toho, že současná rally má dlouhodobé nohy (jako je stanovení nových historických maxim).

Jedno je však jisté. Mohlo by jít o začátek nového býčího trhu, který dříve či později určitě zahájíme.

To je příliš velká perspektiva na to, abyste ji ignorovali, zejména pokud stále držíte spoustu hotovosti a málo (nebo vůbec žádné) akcie. Zdánlivě se vyhýbáte riziku, ale větším rizikem může být právě teď to, že nejste plně investováni.

Nevykládejte si zprávu špatně. Stále je možné, že index S&P 500 nakonec vrátí všechny své nedávné těžce vydobyté zisky. Federální rezervní systém nám právě fakticky sdělil, že ještě letos dojde ke dvěma dalším zvýšením sazeb. Nezdá se však, že by ekonomika stála na dostatečně pevných základech, aby dokázala účinek vyšších úrokových sazeb ustát.

Celkově však zůstává větším rizikem čekat na nezvratné důkazy, že je vše v naprostém pořádku. Býčí trhy se k vám mohou připlížit, když to nečekáte. Navíc první dny nového býčího trhu bývají často nejvýbušnější.

Vezměme si například údaje, které vykopala společnost Hartford, která se zabývá podílovými fondy. Z výzkumu této společnosti vyplývá, že průměrný zisk indexu S&P 500 během prvního měsíce býčího trhu je téměř 14 %, zatímco typický zisk během prvních tří měsíců nového býčího trhu je více než 25 % … ještě předtím, než je jasné, že nový býčí trh vůbec vzniká. Trochu jinak řečeno, Hartfordova čísla také ukazují, že 34 % největších jednodenních zisků trhu se utváří během prvních dvou měsíců býčího trhu.

Samozřejmě, pokud jsme již zahájili nový býčí trh, zdá se, že jsme již tyto počáteční zisky sklidili. Nenechte se však touto vyhlídkou příliš odradit. Nemůžete se sice vrátit v čase a sklidit je, ale můžete - a měli byste - se do toho pustit. Zbytek údajů Hartfordovy společnosti ukazuje, že první polovina nových býčích trhů (přesněji 74 % býčích trhů od roku 1928) je obvykle výnosnější než druhá polovina býčích trhů.

Tato skutečnost se shoduje s průzkumem hlavního tržního stratéga společnosti Carson Group Ryana Detricka, který se zabývá podporou finančních poradců. Detrick uvádí, že v 10 z posledních 13 případů, kdy akcie vzrostly o 20 % z 52týdenního minima, vzrostly o rok později v průměru o dalších 17,7 %. A skutečně, pouhých šest měsíců po takovém 20% růstu byl index S&P 500 již v průměru o dalších 12,2 % výše.

Třemi výjimkami bylo mimochodem několik přehmatů během technologické imploze v letech 2000 a 2001 a jeden chybný krok během hypotečního krachu v roce 2008.

Nikdy neříkej nikdy. Tento 20% zisk z významného minima se může ukázat jako výjimka z normy a vzdorovat pravděpodobnosti. Je možné, že během několika měsíců by trh mohl být níže, než je nyní.

Jako investor však velkou část své práce musíte realisticky zvážit riziko a výnos. Právě teď - zejména po loňském propadu - je riziko významně většího propadu relativně menší než riziko, že přijdete o větší vzestup.

To platí i v případě, že pouze vyčkáváte na další dobrou korekci, kterou můžete použít jako vstupní bod. Spousta lidí na takový pokles čeká už několik týdnů a zatím se ho nedočkala… možná proto, že to prostě není v plánu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz