Hlavní obsah

Předpověď: Jaký bude další krok společnosti Nvidia v oblasti AI?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Pozoruhodný vzestup společnosti Nvidia: Dominance v oblasti umělé inteligence a expanze do sítí datových center

Článek

Společnost Nvidia (NVDA) je současným titánem technologického sektoru, který se z hlavního hráče v odvětví herních čipů stal ústřední postavou revoluce v oblasti umělé inteligence (AI). Její rychlý vzestup na vrchol, až se stala jednou z největších světových akciových společností, nebyl ničím jiným než výjimečným.

Na začátku roku 2024 akcie společnosti Nvidia prudce vzrostly a téměř ztrojnásobily svou hodnotu, než v červnu přečkaly mírný pokles o zhruba 8 %. Bez ohledu na tento mírný pokles zůstává potenciál společnosti pro budoucí růst značný. K tomu, aby Nvidia mohla pokračovat v expanzi, přispívá souběh několika faktorů, od dominantního postavení v sektoru superčipů s umělou inteligencí až po její nově vznikající podnik v oblasti sítí pro datová centra.

Mezi klíčové faktory obrovského růstu tržeb společnosti Nvidia patří v poslední době firmy jako Amazon a Microsoft, které provozují „hyperscale“ datová centra – v podstatě obrovské a neustále se rozšiřující serverové farmy. Tato datová centra vyžadují specializované a mohutné výpočetní zdroje pro umělou inteligenci, což je oblast, kde se výkonné čipy společnosti Nvidia uplatní. I když v této oblasti existují i další konkurenti, Nvidia zůstává nepochybným lídrem trhu.

Vyhlídka na to, že příliv peněz společnosti Nvidia bude přerušen, se nezdá být pravděpodobná. V nedávných hovorech o výsledcích hospodaření generální ředitelé společností provozujících tato hyperskalární datová centra prohlásili, že je nutné, aby jejich kapitálové výdaje (capex) zaměřené na umělou inteligenci pokračovaly a postupovaly. Například společnost Alphabet jen v roce 2023 vynaložila na capex přibližně 31 miliard dolarů a letos se odhaduje, že by se tato částka mohla vyšplhat na téměř 50 miliard dolarů. Takový nárůst investic odráží nejen význam těchto datových center, ale také pravděpodobný příliv peněz, který Nvidia získá vzhledem ke svému vedoucímu postavení na trhu.

Postoj velkých technologických společností k těmto značným investicím vystihuje Sundar Pichai, generální ředitel společnosti Alphabet, který prohlásil, že „riziko nedostatečných investic je pro nás v tomto případě dramaticky větší než riziko nadměrných investic“. Vzhledem k tomu, že téměř každý generální ředitel v čele hyperskalárního podniku odráží tyto názory, zdá se, že obzor společnosti Nvidia je jasný. To samozřejmě neeliminuje konkurenci, kterou bude muset Nvidia nevyhnutelně odrážet, ale vzhledem k jejímu současnému postavení na trhu je důvod věřit v její další úspěch.

Když se přesuneme za hranice běžného podnikání, zdá se, že se Nvidia připravuje na svůj další velký podnik: síťová řešení pro datová centra.

Datová centra, zejména ta budovaná pro umělou inteligenci, jsou složitě komplexní systémy, jejichž jádrem jsou výpočetně výkonné čipy, což je oblast, které Nvidia dominuje. Tyto vysoce výkonné počítače generují obrovské množství dat, která je třeba efektivně přenášet – zde se síťová infrastruktura stává životně důležitou.

Standardem pro síťování ve většině datových center je ethernet, ale vzhledem k náročnosti výpočetní techniky umělé inteligence tato technologie často nedostačuje. Dovybavení datových center jinou síťovou technologií, například InfiniBand, se stává nezbytným, i když nákladným. Přichází platforma Spectrum-X společnosti Nvidia. Tento inovativní produkt umožňuje datovým centrům zůstat na bázi ethernetu a zároveň spravovat sofistikované úlohy umělé inteligence – čímž se pro společnost otevírá lukrativní zdroj příjmů.

V posledním čtvrtletí vydělala Nvidia téměř 20 miliard dolarů díky svým čipům a další 3 miliardy dolarů díky svým síťovým produktům. Podle odhadů společnosti Mordor Intelligence se celkový trh se síťovou infrastrukturou datových center odhaduje na přibližně 26 miliard dolarů v roce 2024, přičemž se očekává 18% složená roční míra růstu do roku 2029. To pro společnost Nvidia znamená značnou příležitost k dalšímu rozšíření jejího vlivu.

Očekává se přímá konkurence. Těžká váha na trhu Broadcom již v tomto odvětví dělá vlny. Navzdory tomu je potenciál společnosti Nvidia zaujmout značnou část trhu stále reálný, zejména díky jejímu revolučnímu řešení založenému na ethernetu. Stejně jako v případě trhu s čipy může být společnost Nvidia na pokraji narušení a přetvoření síťového prostředí datových center.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz