Hlavní obsah

Přehodnocení investic do akcií AI: Od Nvidie po Super Micro Computer

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Obrázek vytvořený AI

Na nákup není pozdě i přes jejich masivní růst

Článek

Ve světě investic do umělé inteligence (AI) je společnost Nvidia pro investory již dlouhou dobu majákem, protože její dominantní postavení v oblasti grafických procesorů (GPU) a následný vstup do AI se ukázaly jako příznivé pro její akcie. Vzhledem k současnému ocenění akcií, které někteří považují za vysoce rizikové, se však zdá, že potenciální partner nabízí lukrativní alternativu.

Společnost Super Micro Computer (SMCI), známější pod názvem Supermicro, je dlouholetým partnerem společnosti Nvidia. Její akcie zaznamenaly za posledních pět let impozantní růst o 4 500 %, čímž překonaly výnos společnosti Nvidia za stejné období ve výši 3 100 %. To jsou čísla, která by se měla zdát neodolatelná bystrým investorům, kteří hledají další lukrativní sázku na akcie AI.

Hardwarová společnost se sídlem v Santa Claře, založená v roce 1993, se specializuje na škálovatelná serverová řešení. Když se společnost Supermicro pustila do oblasti umělé inteligence, stavěla servery s čipy AI od společnosti Nvidia, což se ukázalo jako velmi úspěšný podnik, který výrazně vystupňoval její růst. Přestože je společnost Supermicro dodavatelem ekologických zařízení pro cloud, podniky, metaverse, IoT a řešení založená na 5G ve více než 100 zemích, zůstávala až do příchodu partnerství se společností Nvidia poměrně v útlumu.

Partnerství se společností Nvidia vyneslo společnost Supermicro do čela IT průmyslu a významně přispělo k jejím nebývalým ziskům. Systémy umělé inteligence na okraji odvozené od společnosti Nvidia poskytly lepší výkon datových center, což vedlo ke zvýšení atraktivity akcií společnosti Supermicro mezi investory.

Navzdory tak masivnímu růstu mohou mezi potenciálními investory, kteří předpokládají, že do hry o akcie Supermicro vstupují příliš pozdě, vzniknout obavy. Úvahy o dalším 4 500% nárůstu však nemusí být zcela nereálné. Tržby společnosti Supermicro v prvních třech čtvrtletích fiskálního roku 2024 dosáhly 9,6 miliardy dolarů, což představuje 95% nárůst oproti stejnému období fiskálního roku 2023. Tento nárůst vedl ve stejném období k 92% nárůstu čistého zisku, který dosáhl solidních 855 milionů dolarů.

Zdá se, že ziskovost společnosti Supermicro se v dohledné době nevyčerpá. Předpověď společnosti pro zbytek fiskálního roku 2024 byla zvýšena na 14,7 až 15,1 miliardy dolarů, což znamená 110% meziroční nárůst příjmů. Pokud tento předpokládaný růst splní očekávání, vyhlídky společnosti Supermicro se zdají být neuvěřitelně slibné.

Pro potenciální investory je možná nejpřesvědčivější, že akcie společnosti Supermicro jsou i přes své rostoucí vyhlídky stále cenově dostupné. Klouzavý poměr ceny k zisku (P/E) společnosti je na atraktivní úrovni 49 ve srovnání s vysokou hodnotou 75 u společnosti Nvidia. Poměr ceny k tržbám (P/S) společnosti, který činí 4násobek tržeb, tento rozdíl ještě umocňuje a je v ostrém kontrastu s poměrem P/S společnosti Nvidia, který činí 40. Tyto údaje staví společnost Supermicro do výhodné pozice pro potenciální růst ceny akcií v průběhu času.

Navzdory výrazným minulým ziskům se zdá, že akcie společnosti Supermicro zůstávají podhodnocené. Trvalé tempo růstu společnosti ve spojení s relativně nízkým poměrem P/E a P/S naznačuje atraktivní investiční příležitost.

Silné vyhlídky společnosti Supermicro, podpořené solidními finančními výsledky a býčími vyhlídkami v odvětví, představují pro investory přesvědčivý argument. Historické výsledky společnosti, silná partnerství a prokázaná schopnost růstu naznačují její potenciál jako významného hráče v odvětví umělé inteligence. V podmínkách rychlé digitalizace a růstu AI představuje Supermicro pro investory do AI životaschopnou a cenově výhodnou alternativu k dražší společnosti Nvidia.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz