Hlavní obsah
Finance

Přemýšlíte, kam nejlépe investovat? Nezapomeňte na zdravotnictví! To tu bude navždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Investice, které nyní provedete, mohou ovlivnit výnosy vašeho portfolia na mnoho let dopředu.

Článek

Pokud máte dostatek financí, které můžete investovat na akciovém trhu, pravděpodobně hledáte trvanlivé podniky se silnou historií růstu, které mohou generovat konzistentní výnosy na nejrůznějších trzích. Žádná investice sice není zaručeným vítězem, ale akcií, které mají za sebou zavedenou historii obohacování investorů během vzestupů a pádů trhu, je stále dostatek.

Podívejme se na dvě, do kterých byste měli před koncem roku vložit alespoň část.

1. Johnson & Johnson

Navzdory rostoucí konkurenci v průběhu let zůstává společnost Johnson & Johnson (JNJ) gigantem na každém ze tří klíčových trhů, na kterých působí: spotřebitelské zdraví, léčiva a zdravotnické prostředky. V oblasti zdraví spotřebitelů, kterou se společnost chystá vyčlenit do samostatné společnosti s názvem Kenvue, prodává některé z nejznámějších světových značek pro každodenní použití, jako jsou náplasti, Tylenol a Listerine.

Její farmaceutický byznys, který jen v roce 2021 dosáhl tržeb ve výši 52 miliard dolarů, pokrývá celé spektrum oblastí onemocnění od imunologie přes onkologii až po kardiologii. Pokud jde o segment zdravotnických prostředků, společnost Johnson & Johnson vyrábí a prodává vše od chirurgických nástrojů až po implantáty pro úrazové operace.

Nadcházející akvizice společnosti Abiomed, známé díky nejmenší srdeční pumpě na světě, by měla tento rychle rostoucí segment jen podpořit. Farmaceutické a lékařské přístroje zůstanou spojeny pod názvem Johnson & Johnson poté, co se v nadcházejících měsících oddělí segment spotřebitelského zdraví společnosti.

Akcionáři, kterým se líbí obě společnosti, které budou mít odlišnou trajektorii růstu, ale budou mít dobrou pozici jako lídři ve svých oborech, by si měli obě akcie ponechat. Obě budou veřejně obchodovatelné a budou vyplácet dividendy.

Za posledních deset let vzrostly příjmy a zisky společnosti Johnson & Johnson o 40 %, resp. 92 %. Dividenda, která v současné době investorům přináší výnos 2,6 %, se za stejné období zvýšila o 90 %. A investoři, kteří zůstali u akcií po celé desetiletí, dosáhli celkového výnosu téměř 230 %.

Pro investory, kteří hledají bezpečnou akcii ve zdravotnictví, kterou by mohli koupit a držet po desetiletí, je Johnson & Johnson podnikem, který byl vyzkoušen mnoha trhy a zároveň stále přináší solidní a konzistentní výnosy pro akcionáře. To z ní činí bezstarostnou akcii, kterou můžete koupit a snadno si ji udržet navždy.

2. Vertex Pharmaceuticals

Společnost Vertex Pharmaceuticals (VRTX) za více než tři desetiletí od svého založení vybudovala rychle rostoucí a ziskovou firmu, která se zaměřuje výhradně na trh s léčbou cystické fibrózy (CF). Její čtyři schválené produkty - Trikafta, Kalydeco, Orkambi a Symdeko - jsou dnes jedinými modulátory CFTR na trhu, což je třída léků, které způsobují revoluci v léčbě CF, protože se zaměřují na odstranění základní příčiny tohoto genetického onemocnění.

Za posledních 12 měsíců společnost dosáhla 15% růstu tržeb a 40% růstu zisku. Akcie společnosti dosáhly za sledované období 12 měsíců celkového výnosu 43 %, zatímco index S&P 500 vykázal zápornou výkonnost 16 %.

Společnost Vertex Pharmaceuticals pokračuje v rozšiřování svého portfolia slibných léků na vzácná onemocnění a zároveň získává nové indikace pro své stávající portfolio ziskových léků. Společnost například nedávno získala rozšířené povolení pro přípravek Orkambi, který je nyní schválen pro léčbu dětských pacientů ve věku od 12 měsíců. Tento lék na CF jen ve třetím čtvrtletí vygeneroval tržby ve výši 145 milionů dolarů.

Společnost Vertex má také rozpracovaný program na lék proti CF na bázi mRNA. Tento kandidátský lék má pomoci léčit více než 5 000 pacientů na celém světě, kteří nemohou využít tradiční modulátory CFTR. Společnost Vertex nedávno oznámila, že americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil její žádost o registraci tohoto kandidáta, což otevírá cestu k rozšíření tohoto slibného klinického programu.

Společnost rovněž usiluje o schválení svého prvního léku, který není určen pro CF, a to terapie úpravou genů nazvané exa-cel, která léčí vzácné krevní poruchy. V posledním hovoru k výsledkům potvrdila generální ředitelka a prezidentka Reshma Kewalramaniová,

Exa-cel je příslibem jednorázové léčebné terapie pro tisíce pacientů. Tato terapie, která je potenciálně první komerčně dostupnou léčbou založenou na genové editaci CRISPR pro pacienty s genetickým onemocněním, představuje také krátkodobou a významnou tržní příležitost.

Potenciální tržní příležitost pro společnost exa-cel je skutečně obrovská. Ačkoli společnost Vertex plánuje první uvedení přípravku exa-cel na trh pouze pro pacienty s těžkými případy těchto krevních poruch v USA a Evropě, jen tato populace představuje 32 000 pacientů.

Pro dlouhodobé investory je nyní vhodná doba, aby využili potenciálu ziskového a stále se rozšiřujícího portfolia léků společnosti Vertex a zároveň investovali do akcií, které pokračují v růstu na nejrůznějších trzích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz