Hlavní obsah

Proč je rozhodnutí společnosti Disney vrátit letos dividendu velkou událostí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnosti, které vyplácejí dividendy, dosahují lepších výsledků než jejich skromnější konkurenti.

Článek

Společnost Disney (DIS) nedávno přivedla zpět známého přítele, když se dlouholetý generální ředitel Bob Iger vrátil z důchodu do své původní funkce. Něco podobného plánuje udělat i pro akcionáře, když ještě letos obnoví výplatu dividend. To je velká událost i pro investory, kteří se o pobírání dividendových příjmů příliš nezajímají.

Zde se dozvíte, proč je rozhodnutí společnosti Disney vrátit dividendu potenciálním katalyzátorem, který investoři nebudou chtít přehlédnout.

Podrobnosti o dividendě společnosti Disney

Stejně jako mnoho jiných společností musela i společnost Disney během pandemie pozastavit vyplácení dividend, aby ušetřila hotovost kvůli dopadu pandemie na její podnikání. Zatímco mnohé z těchto společností od té doby výplatu dividend obnovily, společnost Disney výplatu pozastavila, zatímco se snažila překonat přetrvávající dopady pandemie a investovala velké prostředky do streamingu. To se však brzy změní.

Ve svém prvním čtvrtletním konferenčním hovoru po návratu do společnosti Iger uvedl:

Nyní, když jsou dopady pandemie na naše podnikání z velké části za námi, máme v úmyslu požádat představenstvo o schválení obnovení výplaty dividend do konce kalendářního roku. Umožní nám to naše iniciativy na snížení nákladů. A přestože zpočátku půjde o skromnou dividendu, doufáme, že ji časem navýšíme.

Finanční ředitelka Christine McCarthyová poskytla později v průběhu hovoru další komentář k budoucí výplatě. Uvedla: „vzhledem k našemu zotavení z pandemie, silné rozvaze a odhodlání snižovat náklady věříme, že budeme na dobré cestě vyhlásit mírnou dividendu do konce tohoto kalendářního roku. Její výše bude pravděpodobně tvořit jen malý zlomek naší dividendy před pandemií COVID s tím, že ji budeme časem zvyšovat s tím, jak poroste naše ziskovost.

Proč je dividenda společnosti Disney důležitá

Budoucí dividenda společnosti Disney by mohla investory zaměřené na příjmy ohromit. Iger a McCarthy uvedli, že půjde o skromnou výplatu, přičemž finanční ředitel naznačil, že půjde o zlomek předchozí úrovně (Disney vyplácel pololetní dividendu ve výši 0,88 USD na akcii, tj. 1,76 USD ročně). Společnost Disney tak pravděpodobně nabídne neatraktivní dividendový výnos (pro představu, plně obnovená sazba by při současné ceně akcií vynesla 1,8 % oproti 1,7 % u indexu S&P 500).

Na výši dividendy však nezáleží. Důležité je, že společnost Disney zahajuje výplatu, kterou hodlá zvyšovat.

Před pandemií byla společnost Disney dividendově rostoucí akcií. Během působení Boba Igera ve funkci generálního ředitele neustále zvyšovala výplatu. Není překvapením, že její akcie dosahovaly lepších výsledků.

Od oznámení o pozastavení výplaty dividend v květnu 2020 však akcie společnosti Disney zaznamenaly žalostně nízkou výkonnost. Celkově akcie poklesly přibližně o 4 % (záporný průměrný roční celkový výnos 1,5 %) oproti více než 45% celkovému výnosu indexu S&P 500 (13,7 % ročně).

To neznamená, že společnost Disney začne zázračně dosahovat lepších výsledků, jakmile obnoví výplatu dividend. Historie však naznačuje, že společnosti, které zvyšují své výplaty (protože jejich zisky rostou, aby podpořily vyšší úroveň výplaty), mají tendenci překonávat společnosti, které dividendy snižují, nevyplácejí a nerostou. V případě společnosti Disney je jejím cílem vyplácet rostoucí dividendu, která je podporována, jak poznamenává McCarthy, „s tím, jak roste naše ziskovost“. Tato kombinace zisků a růstu dividend by mohla dát akciím společnosti Disney sílu překonat výkonnost v dlouhodobém horizontu.

Důležitá hnací síla

Společnost Disney musela během pandemie pozastavit vyplácení dividend, aby ušetřila hotovost. Od té doby však výnosy společnosti výrazně zaostávají za širším trhem, což není překvapivé, protože to je častý případ akcií, které nevyplácejí dividendy.

Proto je pro společnost tak důležitá informace, že ještě letos plánuje obnovit výplatu akcionářům. Společnosti, které vyplácejí rostoucí dividendu, v minulosti dosahovaly lepších výsledků (jak Disney předvedl během Igerova působení). Obnovení výplaty dividendy společností je proto potenciálně významným katalyzátorem, který investoři nebudou chtít přehlédnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz