Hlavní obsah

Propásli jste Palantir Technologies? Kupte si raději C3.ai

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Palantir a C3.ai posouvají hranice v oblasti umělé inteligence a nabízejí investorům možnost volby uprostřed nestabilního technologického trhu

Článek

Investoři jsou svědky prudkého nárůstu cen akcií společnosti Palantir Technologies (PLTR), který je důsledkem rostoucího vlivu této společnosti v oblasti umělé inteligence (AI). Navzdory občasné volatilitě způsobené celkovým propadem akcií technologických společností, 53% růst akcií společnosti od začátku roku vytváří zářivou stopu pro její budoucí vyhlídky.

Společnost Palantir se po zveřejnění výsledků za druhé čtvrtletí roku 2024 5. srpna opět vzepřela očekáváním a posílila tak svou stabilitu na trhu uprostřed nepředvídatelného větru. Čtvrtletní výsledky podtrhly konzistentní růst, kdy tržby meziročně nabobtnaly o 27 % a dosáhly celkové výše 678 milionů dolarů. Kč, což představuje meziroční nárůst o 21 % oproti prvnímu čtvrtletí.

Vzhledem k pozoruhodným výsledkům technologický gigant zvýšil svá celoroční očekávání. Společnost Palantir vydala aktualizovaný výhled tržeb na rok 2024 ve výši 2,75 miliardy dolarů a odhaduje, že v tomto roce dojde k 23,5% nárůstu jejího nejvyššího příjmu. To je jasným odrazem robustního modelu růstu a naznačuje slibný výhled.

I přes takto působivá čísla je nesporné, že akcie společnosti Palantir mají prémiové ocenění. V současné době je poměr ceny k tržbám 25, což je nápadně vyšší hodnota ve srovnání s násobkem tržeb v americkém technologickém sektoru, který činí 7,3. Nicméně budoucí potenciál společnosti Palantir je osvětlen jejími příjmy z umělé inteligence, které vykazují zrychlující se tempo růstu – faktor, který by mohl ospravedlnit její převažující ocenění.

Pro investory, kteří se zajímají o prosperující trh se softwarem umělé inteligence, ale hledají cenově dostupné alternativy, by jejich pohled měl spočinout na společnosti C3.ai (AI 6,20 %). Tento podhodnocený uchazeč zaznamenává výrazný růst a představuje pozoruhodnou alternativu pro investory, kteří propásli prudký růst společnosti Palantir.

S poměrem ceny k tržbám 9 se C3.ai prezentuje jako výrazně levnější než Palantir. Přestože její akcie v průběhu letošního roku klesly o 18 %, její nedávné čtvrtletní výsledky signalizují obrat v růstové trajektorii. Společnost C3.ai vykázala ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku 2024 tržby ve výši 87 milionů USD, což představuje meziroční nárůst o 20 %.

Za celý fiskální rok 2024 zaznamenala společnost C3.ai 16% nárůst příjmů, které dosáhly 311 milionů dolarů. Toto číslo představuje výrazný skok oproti pouhému 5% nárůstu zaznamenanému ve fiskálním roce 2023. Vzhledem k tomu, že výhled tržeb na nový fiskální rok se pohybuje mezi 370 a 395 miliony dolarů, naznačují prognózy potenciální 23% nárůst jejího nejvyššího příjmu. Tyto odhady růstu se shodují s vyhlídkami na růst, které pro letošní rok předpokládá společnost Palantir, a staví tak C3.ai do role ostré konkurence pro jeho dražšího kolegu.

C3.ai dále posiluje své reference díky zlepšujícímu se plánu příjmů. Ve fiskálním roce 2024 došlo k 52% nárůstu smluv, které společnost uzavřela, a to na celkový počet 191. Vedle toho měla společnost C3.ai na konci roku 123 rozpracovaných pilotních projektů, což ukazuje na příležitost, aby si společnost v novém fiskálním roce zajistila další smlouvy s novými zákazníky. Tyto rostoucí výsledky zvyšují přitažlivost společnosti C3.ai jako vysoce výkonné a zároveň levné alternativy společnosti Palantir.

Povzbudivé je, že v posledním vykazovaném čtvrtletí tvořily příjmy z podnikového softwaru AI společnosti C3.ai ve federálním a leteckém sektoru 50 % celkových rezervací. Tyto příjmy z federální sféry, které zdůrazňují více než 100% růst ve fiskálním roce 2024, naznačují začínající vliv společnosti, která je již několik let oporou společnosti Palantir.

Trh se softwarem umělé inteligence vzkvétá a rychle se vyvíjí, přičemž společnosti Palantir a C3.ai znamenají každá svou nepřehlédnutelnou přítomnost. Vzhledem k tomu, že prognózy ukazují na vzkvétající trajektorii obou těchto hráčů, mají investoři možnost se mezi nimi informovaně rozhodnout, ať už z důvodu vyššího růstového potenciálu, nebo z důvodu cenové dostupnosti. Uprostřed překážejících nejistot, které panují na technologickém trhu, tyto dva subjekty vytrvale rozvíjejí svůj expanzivní potenciál a dokazují, že jsou ztělesněním odolnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz